10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fagligt aktive unge aktionerer mod Jensens Bøfhus i otte byer

På gaden for unges løn og arbejdsvilkår

Fagligt aktive unge aktionerer mod Jensens Bøfhus i otte byer

Fagbevægelsens Ungdom, der repræsenterer 230.000 elever, lærlinge og studerende, kaster sig ind i kampen for ordnede løn- og arbejdsvilkår for de ansatte ved restaurantkæden Jensens Bøfhus. Den 27. november bliver der demo ved restauranter i otte byer.

Siden Jensens Bøfhus opsagde overenskomsten med 3F, har restauranter i forskellige byer været genstand for faglige protester. Her er det fynske aktivister i aktion den 24. september udenfor Jensens Bøfhus ved Skovsøen.
FOTO: Charlotte Vincentz Petersen
1 af 1

Black Friday bliver af de fleste forbundet med jagten på gode tilbud og udsalgsvarer. 3F Ungdom og Fagbevægelsens Ungdom, der repræsenterer 230.000 elever, lærlinge og studerende, benytter i stedet dagen til at jagte ordnede løn- og arbejdsforhold for de ansatte ved restaurantkæden Jensens Bøfhus. Jagten foregår i otte byer: København, Aarhus, Aalborg, Odense, Horsens, Randers, Holbæk og Hillerød.

Hele ideen med at underskrive en overenskomst er jo, at man har pligt til at følge den.
Morten Ryom, 3F Ungdom

– Vi ønsker at sende et kraftigt signal til Jensens Bøfhus om, at unge ikke bare vil finde sig i, at man opsiger en overenskomst og stiller sig udenfor det overenskomstdækkede arbejdsmarked, siger Morten Ryom, formand for 3F Ungdom, til Arbejderen.

Konflikten startede, da ejerne af restaurantkæden sidste år meldte sig ud af arbejdsgiverforeningen Horesta. Efterfølgende meddelte de, at de ønskede at frigøre sig fra den gældende overenskomst med 3F. Siden har 3F forsøgt at forhandle en ny aftale på plads, men det er endnu ikke lykkedes. De ansatte 3F-medlemmer blev lockoutet den 23. marts i år, og den 6. april havde Jensens Bøfhus revet sig fri af 3F-overenskomsten.

– Hvis alle arbejdsgivere kunne være søde og rare, så havde vi ikke haft behov for overenskomst-systemet, mener Morten Ryom, 3F Ungdom's formand.
Arbejderen

– Nu betaler arbejdsgiveren de ansatte 20 kroner mindre i timen. Det vil vi ikke finde os i. Det er jo en glidebane, at arbejdsgiverne kan sætte lønnen ned, når det passer dem, mener Morten Ryom, der fortsætter:

– Hele ideen med at underskrive en overenskomst er jo, at man har pligt til at følge den. Har man ikke underskrevet en overenskomst, så er det set før, at arbejdsgiveren på et tidspunkt begynder at fifle med løn, vagtplaner og så videre. Hvis alle arbejdsgivere kunne være søde og rare, så havde vi ikke haft behov for overenskomstsystemet, mener Morten Ryom.

Lønnedgang på 3200 om måneden

Jensens Bøfhus vil have samme overenskomst som Restaurant Flammen, hvor såkaldte enhedsmedarbejdere får 132 kroner i timen, hvilket er 20 kroner mindre end, hvad tjenerne på Jensens Bøfhus tidligere fik. For en fuldtidsansat tjener svarer det til en lønnedgang på 3200 kroner om måneden. 

3F har afvist med henvisning til, at der er tale om forskellige jobfunktioner. På Flammen er der buffet, og enhedsmedarbejdernes job er afrydning, mens der modsat er servering ved bordene af tjenerne på Jensens Bøfhus.

Frygter konsekvenserne

Der arbejder mellem 80.000 og 100.000 unge i restaurationsbranchen, og slipper Danmarks største restaurantkæde ejet af nogle af Danmarks rigeste mænd fra den her manøvre, så frygter de unge i 3F Ungdom og Fagbevægelsens Ungdom for konsekvenserne.

"Vi ved, at hvis Jensens Bøfhus A/S slipper afsted med dette, så står vi selv for skud næste gang. Fordi hvorfor skulle min arbejdsplads ikke lave samme trick? Vi vil opfordre til, at vi organiserer os. Vi skal sige fra. Vi skal stå på vores ret. Vi skal vise, at gør man det her mod en kammerat, så siger vi andre fra", skriver de unge på Facebook, hvor du også kan læse, om der bliver demo tæt på der, hvor du bor.

>>LÆS OGSÅ: Bemærkelsesværdig personkreds rundt om Jensens Bøfhus

Sympatikonflikt 

3F står ikke alene i konflikten med restaurantkæden. Den 23. september iværksatte Fødevareforbundet NNF sympatikonflikt overfor Jensens Foods A/S i Struer, der leverer kød til Jensens Bøfhus.

19 ud af 27 ansatte hos Jensens Foods er medlemmer af NNF, og sympatikonflikten betyder, at de ikke må fremstille, pakke eller håndtere produkter til Jensens Bøfhus.

>> LÆS OGSÅ: NNF iværksætter sympatikonflikt mod Jensens Bøfhus

Den 22. september behandlede Arbejdsretten spørgsmålet om arbejdsgiverens brud på reglerne om lockout. Det benyttede fagbevægelsen som anledning til at gennemføre en velbesøgt demonstration foran Arbejdsretten.

Organiserede tjenere serverede kager og kaffe, da Arbejdsretten den 22. oktober behandlede en sag mod Jensens Bøfhus for at overtræde konfliktreglerne.
Søren Danholm Andersen
Ifølge reglerne skal en lockout varsles med mindst 14 dage, og restaurantkæden var fortsat omfattet af overenskomsten mellem 3F og Horesta, da direktøren 1. marts – midt under coronakrisens første fase – sendte et brev til alle 750 ansatte. I brevet stod der, at nyansatte efter 1. marts 2020 ville blive ansat på nye vilkår, der svarede til de vilkår, Restaurant Flammen har i deres overenskomst. For bruddet på lockoutreglerne har Arbejdsretten idømt Jensens Bøfhus en bod på 50.000 kroner.

>>LÆS OGSÅ: Kampen for overenskomst på Jensens Bøfhus fortsætter

De faglige unge har varslet nye demonstrationer i de samme otte byer den 5. december i tidsrummet klokken 11-14:00.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. nov. 2020 - 08:03   27. nov. 2020 - 09:36

Faglig kamp

noc@arbejderen.dk
Konflikten på Jensens Bøfhus
  • Den 1. juli 2019 meldte Jensens Bøfhus sig ud af arbejdsgiverforeningen Horesta og meddelte efterfølgende, at de ønskede at frigøre sig fra den gældende overenskomst med 3F. Siden har 3F forhandlet med bøfhuset for at få en ny overenskomst, men det er ikke lykkedes at få en ny aftale. 
  • Direktøren, Anders Nikolaisen, har krævet at få samme overenskomst som restaurant Flammen. Her bliver såkaldte "enhedsmedarbejdere" i restauranten aflønnet 20 kroner lavere i timen (132 kroner) end tjenerne på Jensens Bøfhus, som får 152 kroner. Til gengæld får enhedsmedarbejderen på Flammen lidt mere end gastronomerne på Jensens Bøfhus.
  • På restaurant Flammen er der buffet og ikke bordservering som på Jensens Bøfhus. Derfor har 3F holdt fast i, at tjenerarbejde skal aflønnes som tjenerarbejde – ikke som afrydder.
  • Den 28. februar i år afsendte Jensens Bøfhus sit første lockoutvarsel, og den 23. marts blev de ansatte 3F-medlemmer lockoutet. Formålet var med to ugers lockout at frigøre sig fra overenskomsten.
  • Den 6. april havde Jensens Bøfhus vredet sig ud af overenskomsten. Efterfølgende har 3F Privat Service, Hotel og Restauration (PSHR) varslet strejke og blokade mod restaurantkæden. Konflikten blev i første omgang udsat på grund af coronakrisen, men trådte i kraft den 11. september. 
  • Den faglige konflikt betyder, at Jensens Bøfhus ikke kan få del i regeringens særlige hjælpepakker under coronakrisen. Derfor meddelte Jensens Bøfhus den 14. april, at de fyrer 250 ansatte.
  • Den 23. september iværksatte forbundet NNF sympatikonflikt overfor Jensens Foods A/S i Struer, der leverer kød til Jensens Bøfhus. 
  • Jensens Bøfhus driver 23 restauranter i Danmark og har 700 ansatte – heraf mange på deltid. Restaurantkæden fik i oktober 2018 en helt ny ejerkreds bestående af otte fynske rigmænd.
  • Blandt ejerne er Torben Østergaard-Nielsen, der ejer olieforretningen Dan-Bunkering i Middelfart, og Hans Bøgh-Sørensen, som er indehaver af Orifarm, Nordeuropas største parallelimportør af medicin. De øvrige er Enrico Krog Iversen, Steen Haustrup og Jørn Bonnesen, alle fra Odense, Georg Gundersen, Assens, René Søgaard Larsen, Frørup, og Jørgen Lindegaard Hjort, Ringe, der deler sin part med Ole Pape Jensen, Odense.
  • Jensens Bøfhus har haft overenskomst med 3F i mere end 30 år, men det har de altså ikke mere.