Tidligere fik Wolt-budene minimum 45 kroner for en levering. Nu vil firmaet sætte prisen ned med en tier og også afskaffe weekendbonus. Den bliver i stedet erstattet med et bonusgebyr på 15 kroner for leverancer mellem 17:00-20:00 i weekenden.
Wolt fortæller os, at vi er deres partnere, men vi er aldrig blevet spurgt om disse lønnedskæringer.
Tomás Caira, Wolt-bud
Wolt er en af flere platformsvirksomheder, som har gjort det til en indbringende forretning at bringe mad ud fra restauranter og cafeer, som kunderne har bestilt via en app.
Men de letgenkendelige bude, der med store blå varmekasser på ryggen, bringer takeaway fra restauranter og cafeer hjem til sultne danskere, vil ikke finde sig i forringelserne.
De har besluttet at strejke i dag fredag fra klokken 17 til 20. De skriver på Facebook, at bude og sympatisører mødes på Kongens Nytorv i København. Tidspunktet er velvalgt. Det er sædvanligvis de travleste timer på dagen, når det gælder udbringning af takeaway.
Utilfredsheden retter sig især mod afskaffelsen af weekendsbonussen, som budene kræver genindført. Den kan budene i København optjene, når de har leveret 20 ordrer. Ved flere end 100 leverancer i weekenden kan bonussen udløse 1200 kroner. Wolt erstatter bonussen med et gebyr på 15 kroner for hver leverance mellem 17:00-20:00 i weekenden.
Træk forringelserne tilbage
Et af de bude, der er utilfreds med den ændrede weekendbonus og deltager i strejken sammen med anslået 70 andre, er den 27-årige Tomás Caira:
– Vi gør vores bedste arbejde under denne pandemi. Hjælper gamle og unge mennesker med at blive hjemme i sikker isolation. De seneste uger har vi cyklet i minusgrader. Takken fra Wolt er forringelse af vores løn.
I en udtalelse kritiserer budene fjernelsen af weekendbonussen og oplyser, at det vil gøre deres arbejde endnu mere usikkert end tidligere.
– Wolt fortæller os, at vi er deres partnere, men vi er aldrig blevet spurgt om disse lønnedskæringer. Wolt bliver ved med at sige, at tilbagemeldingerne fra kurérne er vigtige for dem. Hvis det virkelig er så vigtigt, håber jeg, at de vil lytte til os og rette op på dette, lyder det fra Tomás Caira, der kom til Danmark for syv måneder siden.
På spørgsmålet om hvad han håber på, der kommer ud af strejken, udtaler han til Fagbladet 3F:
– Vi vil i første omgang have, at Wolt trækker deres forringelser af vores løn tilbage, så vi kan få en ordentlig betaling. På sigt vil mange gerne have ulykkesforsikring, feriepenge og pension, når vi arbejder for dem.
Tomás Caira forventer, at mindst 70 bude deltager i fredagens strejke.
En stor del af Wolts bude er udlændinge, og de kender kun lidt eller slet intet til det danske arbejdsmarked. Derfor har budene oprettet et netværk på Facebook – Wolt Workers Group – hvor de hjælper hinanden. Sammen med 3F forsøger de at organisere budene og få Wolt til at tegne overenskomst.
Wolt: Vi er ikke arbejdsgiver
På mandag den 1. marts træder den første landsdækkende overenskomst for platformsvirksomheder på området i kraft.
>>LÆS OGSÅ: Nu kan du få bragt pizza lige til døren med god samvittighed
Overenskomsten er kommet på plads gennem forhandlinger mellem 3F og Dansk Erhverv, men indtil videre har Wolt afvist at skrive under på den. Der er dog indledt dialog mellem 3F og Wolt.
Wolt betragter ikke budene som ansatte, men som selvstændige "kurérpartnere", og derfor mener Wolt ikke, at der er tale om et arbejdsgiver-lønmodtagerforhold.
Faglig sekretær i 3F København Caja Bruhn er lodret uenig.
For snart et år siden fortalte hun til Arbejderen, at hun havde hørt eksempler på, at Wolt giver budene advarsler, hvis noget ikke lykkes.
– Wolt vil altså gerne opføre sig som arbejdsgivere, bare ikke i forhold til deres forpligtelser, sagde hun på daværende tidspunkt.
– At Wolt nu dikterer budene ned i løn, underbygger blot, at Wolt er arbejdsgiver. Og vi har da forståelse for, at budene bliver sure og reagerer, siger Caja Bruhn til Arbejderen.
>>LÆS OGSÅ: Wolt og de flammegrillede fristelser
I fagforeningen arbejder hun med at organisere cykelbude, og det er lykkedes at tegne overenskomst med de grønne cykelbude, nu Bring Ekspres, og andre firmaer. Caja Bruhn mener, det er vigtigt, at alle arbejdspladser har ordnede forhold – også arbejdspladser med atypiske eller særlige arbejdsforhold – og hun håber derfor, at Wolts cykelbude snart kan blive omfattet af en overenskomst.
Strejken undrer Wolt
Wolt undrer sig i et skriftligt svar til Fagbladet 3F over, hvorfor budene strejker.
– Kurérerne er naturligvis i deres fulde ret til at strejke. Med det sagt er vi dog uforstående overfor bevæggrunden for denne strejke. Som vi også har fremlagt for kurérpartnerne, vil langt størstedelen, faktisk 72 procent af kurérne, tjene mere med den nye betalingsmodel, end de gjorde tidligere.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278