Når lægerne i Korsør i dag den 13. april tager imod deres patienter i Sundhedshuset på Møllebjergvej 11, så er de lokale fagforeninger og brancheklubber fra flere sjællandske byer på pletten fra klokken 7:00.
Lægerne har lejet sig ind hos en blokaderamt bygherre, og alle dem, han involverer sig med, bliver en del af konflikten, hvad enten de vil eller ej.
Henrik Baltzer, Blik og Rør Sjælland-Bornholm
Det fortæller Hans Henrik Hansen, der er faglig sekretær i 3F Storebælt, til Arbejderen:
– Vi byder de tre læger velkommen til deres nye lokaler, men gør dem samtidig opmærksom på, at de flytter ind hos en udlejer, der er omfattet af en lovlig faglig konflikt.
Lægernes udlejer er Peter Evang Hansen. Han har købt de tidligere sygehusbygninger i byen og står som bygherre for ombygningen til det nye sundhedshus og 30 ældreboliger.
Ibrugtagningen af det nye lægehus er blevet godt fire måneder forsinket, ikke mindst på grund af konflikten mod Peter Evang Hansens to firmaer Sunpark ApS og Multiservice Estate ApS. Konflikten blev indledt af 3F den 3. september sidste år, efter at fagforeningen forgæves havde forsøgt at få Peter Evang Hansen til at tegne overenskomst.
– Der mangler stadig en del arbejde i bygningen, hvor lægerne holder til, og så skal de i gang med ældreboligerne. Da der stadig ikke er skrevet overenskomst, så fortsætter konflikten, og vi vil stå udenfor med vores faner for at oplyse forbipasserende og leverandører til pladsen, at den er konfliktramt, og hvad det vil sige, lyder det fra Hans Henrik Hansen.
Part i konflikten
På den måde undgår lægerne ikke at blive part i konflikten, mener den faglige sekretær, der synes, at lægerne kunne have taget et større ansvar for at presse entreprenøren.
Henrik Baltzer, faglig medarbejder ved Blik og Rør kreds Sjælland-Bornholm, er enig. Lægerne kunne eksempelvis have krævet arbejdet udført på ordnede løn- og arbejdsvilkår, mener han.
– Lægerne har lejet sig ind hos en blokaderamt bygherre, og alle dem, han involverer sig med, bliver en del af konflikten, hvad enten de vil eller ej. Konflikten og den dårlige omtale fortsætter jo, selvom lægerne er flyttet ind, siger Henrik Baltzer til Arbejderen med henvisning til det forstående arbejde med ældreboligerne.
Igennem hele konflikten har de lokale fagforeninger holdt et vågent øje med byggeprojektet. I perioder har de stået uden for pladsen dagligt og i andre perioder mere sporadisk. Flere gange er der blevet arrangeret større markeringer med deltagelse af flere forskellige håndværkergrupper også fra andre byer.
>>LÆS OGSÅ: Håndværkere fortsætter kampen mod social dumping på sygehuset i Korsør
I fagbevægelsens søgelys
I lørdags havde Aktionsgruppen fra Blik og Rør i København inviteret interesserede til at deltage i en markering udenfor lægehuset, hvor de kunne se håndværkere knokle for at gøre Sundhedshuset klar til indflytning.
Byggepladsen har fra dag ét været i fagforeningernes søgelys, ikke alene fordi arbejdet bliver udført af udenlandske håndværkere uden overenskomst og flere danske enkeltmandsfirmaer. Det har også været nødvendigt at inddrage myndighederne, blandt andet fordi der var mistanke om, at de polske håndværkere både lavede mad, spiste, badede og sov i to skurvogne på pladsen.
– Og så mener vi, at der med stor sandsynlighed har været både asbest og PCB i de gamle bygninger. Det kan folk blive voldsomt syge af, og vi har tvivlet meget på, om arbejdet med de her farlige stoffer i så fald er blevet udført efter forskrifterne, siger Hans Henrik Hansen.
Han ser frem til dagens arrangement foran Sundhedshuset og glæder sig over, at der er kommet tilsagn om deltagelse fra en bred kreds af faggrupper – fra stilladsarbejdere, malere, tømrere, blikkenslagere og kantinepersonale.
– Vi vil naturligvis ikke forhindre folk i at komme til lægen, men lægerne skal da vide, at der stadig arbejder konfliktramte firmaer i bygningerne, slutter den faglige sekretær:
– Så længe de er her, er vi her også.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278