På søndag strømmer politikere og præsidenter til Irans hovedstad Teheran for at deltage i fem dages topmøde i De Alliancefrie Landes organisation.
På mødet overtager Iran formandsskabet for organisationen de kommende tre år, og vil som sådan skulle repræsentere hele 120 lande ved en lang række internationale forhandlinger.
Udsigten hertil har fået USA og Israel til at forsøge at stoppe strømmen af statsledere til topmødet i Teheran. Ligesom man har lagt pres på FN’s generalsekretær Ban Ki-moon for at få ham til at blive væk fra mødet.
Begge dele er mislykkedes.
Ban Ki-moon har meddelt, at han deltager og blandt statslederne, som kommer til Teheran er også USA’s nære allierede Indiens premierminister Manmohan Singh samt Egyptens nyvalgte præsident Mohamed Morsi. Egypten har haft formandsskabet de seneste tre år.
USA har ladet forstå, at man betragter landes deltagelse i topmødet i Teheran som et brud på sanktionerne mod Iran, skriver nyhedsbureauet Prensa Latina.
Ifølge dagbladet Haaretz har Israels premierminister henvendt sig direkte til Ban Ki-moon for at få ham til at boykotte mødet idet Israel beskriver Iran som »et regime der udgør den største fare for verdensfreden«.
– Selvfølgelig skal [generalsekretæren] deltage i topmødet siger Sri Lankas ambassadør i USA til nyhedsbureauet IPS.
Og han skal deltage i de fælles diskussioner, som er på topmødets dagsorden, og holde sig fra »tosidede forhandlinger med det iranske lederskab om emner, der behandles i FN’s Sikkerhedsråd«, tilføjer ambassadøren.
Men tilsyneladende tager Ban Ki-moon netop til Teheran med en amerikansk dagsorden: »Det inkluderer Irans atomprogram, terrorisme og menneskerettigheder«, siger generalsekretærens talsmand.
Iran ser frem til værtsskabet og er opmærksom på, at mødet er en udfordring for USA og Vesten.
– Topmødet bliver en udfordring for Washington fordi landene i gruppen altid selvstændigt og uafhængigt har taget sine beslutninger om vigtige internationale enmer, siger Abdolreza Mesri, der er næstformand for Irans parlament til Prensa Latina.
På topmødets dagsorden er blandt andet opfølgning på miljøtopmødet Rio+20, nedrustning, fremme af ulandes udvikling og hvordan konflikter kan forhindres.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278