26 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

10 lande i Latinamerika går sammen om coronavaccine

ALBA-topmøde

10 lande i Latinamerika går sammen om coronavaccine

ALBA-landene har holdt topmøde. Bolivia blev budt velkommen tilbage i samarbejdet på et topmøde, der fokuserede på kampen mod corona og behovet for øget produktion.

ALBA-samarbejdet omfatter 10 lande i Latinamerika. Alliancen går nu sammen om at sikre vaccination mod corona af alle.
FOTO: cubadebate.cu
1 af 1

ALBA-samarbejdet omfatter 10 lande i Latinamerika, som deler et fælles ønske om at arbejde sammen og handle med hinanden på basis af solidaritet og gensidig fordel. Landene afviser nyliberal konkurrence og USA's indblanding i regionen.

På det seneste topmøde har landenes stats- og regeringsledere aftalt at sikre vaccination af deres befolkninger gennem en koordineret indsat og med brug af blandt andet cubanske vacciner.

Med Banco Del ALBA bør vi garantere finansieringen af hele processen med vaccinationer i landene.
Nicolas Maduro, præsident i Venezuela

Mandag den 14. december deltog stats- og regeringslederne i et virtuelt topmøde under forsæde af Venezuela. Det var det 16. årlige topmøde, siden de tidligere præsidenter Fidel Castro fra Cuba og Hugo Chávez fra Venezuela tog initiativet til stiftelse af ALBA-samarbejdet.

Dette topmøde havde fokus på indsatserne mod corona, og mange af ALBA-landene udtrykte glæde over hjælpen fra Cuba, der har sendt læger og sygeplejersker til flere lande i regionen. Tilsvarende er der forhåbninger til, at de coronavacciner, som Cuba er langt fremme med udviklingen af, kan løse i hvert fald en del af problemerne med at skaffe vacciner på et marked, som de rige lande 'støvsuger'.

>> LÆS OGSÅ: Cuba arbejder på fire covid-19-vacciner

Venezuelas præsident Nicolas Maduro foreslog, at ALBA-landene går sammen om at sikre alle landene adgang til vaccine, og tilføjede, at ud over de kommende cubanske vacciner, så er der andre muligheder:

– Der er vaccinen Sputnik V fra Rusland, som vi afprøver i Venezuela, og det går meget fint. Netop i dag er det oplyst, at vaccinen har en effektivitet på 91 procent, sagde Maduro ifølge netmediet Cubadebate.cu. Maduro tilføjede, at blandt de tilfælde, hvor vaccinen ikke har forhindret et udbrud af covid-19, har den tilsyneladende afværget alvorlige sygdomsforløb.

I den forbindelse foreslog den venezuelanske præsident, at den fælles udviklingsbank, som ALBA-landene har oprettet, skal sikre betaling af udgifterne til vacciner:

– Med Banco Del ALBA bør vi garantere finansieringen af hele processen med vaccinationer i landene, som er med i denne forenede kreds, sagde Maduro.

I sluterklæringens punkt 18 bekræfter ALBA-landene målet om at arbejde sammen, både om at klare de sundhedsmæssige opgaver og den forestående opgave med at vaccinere befolkningerne.

Topmødets deltagere var enige om at bakke op om de mange initiativer, som er i gang for at nominere Cubas internationale sundhedsbrigader – de såkaldte Henry Reeve-brigader – til Nobels Fredspris i 2021. Over 3000 cubanske læger og sygeplejersker har siden april været udsendt til 39 lande, hvor de bidrager til indsatsen mod covid-19.

Bolivia med igen og et stærkere ALBA

Dette topmøde var præget af glæde over, at Bolivia igen er med i ALBA-kredsen. 

Bolivia kom med i ALBA allerede i 2006, men i 2019 trak den daværende kupregering under præsident Jenanine Añez Bolivia ud af samarbejdet. Med valgsejren til MAS – Bevægelsen for Socialisme – i oktober er Bolivia nu igen med i ALBA.

Denne valgsejr samt den nylige valgsejr til PSUV og præsident Maduro i Venezuela og dertil valgsejre til de siddende regeringer i østaterne Saint Kitts & Nevis og Saint Vincent & Grenadines gav ALBA-topmødet et stærkt momentum, og sluterklæringen rummer en række udsagn om at genoplive fælles projekter, som har været svækket, både på grund af corona og på grund af politiske og økonomiske problemer i Venezuela og andre lande.

Ud over Venezuela, Cuba og Bolivia er også Nicaragua og seks caribiske østater med i ALBA.

Således vil landene genoptage et samarbejde om at udvikle landbrugs- og fødevareproduktionen med det mål at opnå selvforsyning:

– En sand revolution må kunne producere alle sine fødevarer og have kapacitet til at eksportere til sine broderfolk i ALBA, sagde Venezuelas præsident Maduro og henviste til en række erfaringer fra et landbrugsprojekt, som forgængeren Hugo Chávez satte i værk i 2012 under navnet "Gran Misión Agro". Projektet handler om at indføre bedre metoder i landbruget, om at mekanisere arbejdet og sikre bønderne jord samt bedre leve- og arbejdsvilkår, skriver nyhedsbureauet Prensa Latina.

Sluterklæringen noterer, at ALBA-landenes landbrugsministre skal mødes om initiativet i 2021.

Kritik af USA's politik

Flere af talerne på topmødet handlede om bekymringen for fortsatte og øgede konflikter. Der lød kritik af USA's sanktioner og blokader samt forsøg på at undergrave og vælte regeringer i regionen:

– Dette topmøde afholder vi, samtidig med at USA forsøger at genaktivere sin Monroedoktrin som sit modsvar til vores erklæring om Latinamerika som en fredszone, sagde Cubas præsident Miguel Diaz-Canel på mødet ifølge Cubadebate.

– Vi mødes, mens vi ser, hvordan regeringen i USA øger og forstærker sine undergravende aktiviteter rettet mod flere af landene i (ALBA-)alliancen, lød det videre fra Diaz-Canel, der henviste til USA's rolle i kuppet i Bolivia, blokaden mod Cuba, sanktioner mod Venezuela og undergravende initiativer i Nicaragua.

Sluterklæringens punkt 35 noterer, at med en "post-pandemi-plan" – altså en plan for organisationens arbejde så snart coronapandemien letter – skal "reaktivere alle ALBA-samarbejdets råd og organer". Topmødet overlader ansvaret for reaktiveringen af ALBA til den nyvalgte generalsekretær Sacha Llorenti fra Bolivia.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. dec. 2020 - 10:43   18. dec. 2020 - 10:47

ALBA-topmøde

se@arbejderen.dk
ALBA-landene

ALBA blev stiftet i 2004.

ALBA-samarbejdet gør op med nyliberalisme og konkurrence og bygger i stedet på et grundlag om samarbejde, solidaritet og gensidig fordel samt komplementaritet, hvor landene bidrager med det, man råder over og producerer, mens lande til gengæld modtager de varer, som det enkelte land har behov for.

De ti medlemslande er:

  1. Antigua and Barbuda 
  2. Bolivia
  3. Cuba
  4. Dominica
  5. Grenada
  6. Nicaragua
  7. Saint Kitts & Nevis
  8. Saint Lucia 
  9. Saint Vincent & Grenadines
  10. Venezuela

Suriname (med status af 'gæst')

Honduras var med i ALBA fra 2007 til kuppet mod præsident Manuel Zelaya i 2009.

Ecuador var med i ALBA fra 2009 til 2018, hvor den USA-orienterede præsident Lenin Moreno trak landet ud af ALBA.