24 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

110.000 demonstrerer mod gæld

Irere på gaden

110.000 demonstrerer mod gæld

Regeringen i Dublin forsøger at få befolkningen til at betale regningen efter bankernes kollaps i 2008. Men selvom Dublin nu har fået 40 år til at betale gælden i stedet for 10, så afviser irerne at betale.

Offentligt ansatte trækker Iralnds tunge gældsbyrde gennem Dublins gader på en af de mange happenings under protesten. Andre skilte opfordrede Irlands LO til at udskrive generalstrejke.
FOTO: Tamara Him/Demotix/Scanpix Denmark
1 af 1

Det blev en af de største demonstrationer i nyere tid i Irland, da 110.000 lørdag gik på gaden for at fortælle regeringen, at befolkningen ikke vil betale regningen efter bankernes spekulation og gæld.

- 1,8 millioner arbejdende irere kan overhovedet ikke betale bankgælden på 64 milliarder euro, sagde generalsekretæren for Irlands LO, David Begg, da han talte ved demonstrationen i Dublin.

Bankgælden svarer til 9000 euro for hver indbygger i Irland.

Regeringen havde inden lørdagens protest indgået en aftale i EU om at betale gælden over 40 år i stedet for 10 år, men det formildede ikke befolkningen:

- De ønsker, at vi skal betale deres regning, og det er vi ved at være trætte af, siger læreren Patrick Healey til avisen Irish Times. 

Det er Irlands LO, Irlands kommunister og Irlands folkebevægelse mod betaling af gælden, der mobiliserede til demoen.

De nægter at betale de 64 milliarder euro - op mod 500 milliarder danske kroner - som irske banker har sat til ved spekulation, dårlige investeringer og risikable udlån.

Regningen kræver, at den irske befolkning dækker beløbet ind med sociale nedskæringer og gratis offentligt arbejde.

Irlands LO har beregnet, at gælden svarer til 9000 euro for hver indbygger i landet. 36.000 euro eller 270.000 kroner for en familie på fire.

"Bankgælden er umulig at betale og uretfærdig. Den vil forkrøble os i flere generationer", lyder det fra irsk LO (ICTU).

LO siger kun et halvt nej

Mandag i sidste uge havde ICTU møde med repræsentanter for EU, IMF og Den Europæiske Centralbank (ECB). Denne trojka står bag såkaldte nødlån til den irske regering, og trojkaen kræver sine penge igen med renter.

Irsk LO sagde på mødet, at Irland bliver helt urimeligt belastet. Hvis gælden efter bankkrisen i hele EU blev fordelt lige, ville det koste hver indbygger 191 euro, har irsk LO beregnet. Den regning, som nu ligger i de irske hjem er næsten 50 gange så høj.

Det er urimeligt, når redningsaktionen i Irland 2008 i realiteten reddede euroen og den europæiske banksektor, argumenterer ICTU. Derfor mener den socialdemokratisk ledede fagbevægelse, at regningen skal deles på en anden måde.

Irlands borgerlige-socialdemokratiske regering har påtaget sig gælden, men forsøger at overbevise EU, IMF og ECB om, at Irland skal have længere tid til at betale.

Men 'Folkebevægelsen mod gælden' og de irske kommunister mener, at gælden slet ikke skal betales af skatteyderne. Den hænger på de private banker og spekulanterne som skabte gælden:

- Det kommunistiske parti var i starten ene om helt at afvise denne skandaløse, og ubetalelige gæld. Sidste år sluttede to fagforeninger op om kravet, som ICTU nu indkalder til national protest imod den 9. februar, fortæller Eoghan O'Neill til Arbejderen.

Men i sidste uge advarede kommunisterne befolkningen mod at blive fanget i en ny fælde, som regeringen er ved at lægge.

Journalisterne er med

- Man giver indtryk af, at man kæmper en kamp på vegne af befolkningen. Men det er spil for galleriet, mens man skærer til benet inden for sundhed, uddannelse og social service. Man udsulter den offentlige service for at betale en gæld, der ikke er befolkningens. Regeringen ansøger blot om at få længere tid til at betale gælden. De står ikke fast på at afvise gælden, siger kommunisternes formand Eugene McCartan.

Blandt de mange fagforeninger, der mobiliserer til på lørdag er det irske journalistforbund:

- Den store private bankgæld blev transformeret til en national gæld. Nu betaler alle i Irland af på den store regning, som blev lavet at private investorer og spekulanter, siger journalisternes formand Barry McCall.

-  Det er helt uhørt, at vi bliver straffet, fordi Den Europæiske Centralbank ville forhindre, at de finansielle bagmænd brændte fingrene, tilføjer han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. feb. 2013 - 14:23   12. feb. 2013 - 11:35

Irland

se@arbejderen.dk
Folkebevægelse mod gæld
  • Den irske befolkning står med regningen efter bankers og spekulanters handlinger frem til krisens udbrud i 2008. Regningen lyder på 64 milliarder euro.
  • Modstandere af at betale gælden har dannet en 'Folkebevægelse mod betaling af gælden'.
  • På bevægelsens hjemmeside www.nodebt.ie. er der en oversigt over Irlands samlede gæld, som er tre gange større end bankgælden fra 2008. Oversigten tæller hele tiden, så man kan se, hvor hurtigt gælden vokser.
  • Tirsdag den 5. februar kl. 13.00 var gælden på 180.534.349.723 euro.
  • Det svarer til 44.329 euro per person. (330.695 danske kroner).