22 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

20.000 strejker i Brasiliens olieindustri

Kamp mod massefyringer

20.000 strejker i Brasiliens olieindustri

Siden 1. februar har ansatte i Brasiliens statslige olieselskab Petrobas strejket mod massefyringer og privatiseringer i den statslige sektor, efter at landets præsident Jair Bolsonaro midt i januar meddelte, at regeringen lukker et af Petrobas' datterselskaber.

43 olieboreplatforme ligger stille i Brasilien på grund af en strejke mod massefyringer i det statslige olieselskab Petrobas.
FOTO: Divulgação Petrobras/ABr/CC 3.0 by BR
1 af 1

20.000 ansatte i Brasiliens statslige olieselskab Petrobas er gået i strejke på ubestemt tid imod fyringer af 1000 ansatte i et af olieselskabets datterselskaber, skriver det globale fagforbund IndustriAll.

Brasiliens regering, dets retsvæsen og dets vigtigste medier vil forsøge at stoppe aktionen og vende den offentlige mening imod fagforeningerne.
Lucineide Varjao, formand CUT

Midt i januar meddelte Brasiliens højreorienterede præsident Jair Bolsonaro, at hans regering lukker Araucária Nitrogenados (ANSA), et af Petrobas' datterselskaber i delstaten Paraná, der producerer kunstgødning.

Lukningen betyder fyring af 396 arbejdere og 600 ansatte hos underleverandører, der alle er organiseret i FUP, oliearbejdernes fagforbund. Det fik både FUP og Brasiliens LO, CUT, til at organisere en strejke, som blev indledt den 1. februar. Fyringerne forventes at træde i kraft på fredag den 14. februar.

Brud på aftale

De anklager regeringen og selskabets ledelse for at have krænket en aftale, som parterne indgik i november sidste år, der indebærer, at selskabet ikke kan vedtage massefyringer uden først at have forhandlet med fagforeningerne, skriver IndustriAll.

Ifølge FUP er fabrikken i Paraná ikke det eneste datterselskab, der er i regeringens søgelys. Andre af Petrobas' fabrikker har også oplevet fyringer og overførelse af ansatte.

Efter 11 dages strejke omfatter konflikten nu 20.000 oliearbejdere på blandt andet 43 boreplatforme, 11 raffinaderier, 18 olieterminaler, syv oliefelter på land, fem termoelektriske fabrikker, tre administrative enheder, tre anlæg for forarbejdning af gas, et petrokemikompleks og et biobrændstofanlæg, skriver TV-stationen TeleSur.

– Strejken er en reel udfordring for arbejderne. Brasiliens regering, dets retsvæsen og dets vigtigste medier vil forsøge at stoppe aktionen og vende den offentlige mening imod fagforeningerne. Men vi er overbevist om, at fagbevægelsen vil gøre, hvad der er nødvendigt for at støtte arbejderne, siger Lucineide Varjao, formand for CUT.

Tårnhøje bøder til fagforeninger

Strejken fortsætter, på trods af at en dom i en lokal arbejdsret den 4. februar har erklæret strejken for politisk motiveret og har beordret 90 procent af Petrobas' ansatte til at vende tilbage til arbejdet. Arbejdsretten besluttede også at idømme bøder til fagforeningerne, hvis strejken fortsatte. 

Bøden lyder på hele 116.000 dollars til fagforeninger med flere end 2000 medlemmer og 58.000 dollars til fagforeninger med færre medlemmer.

Jair Bolsonaro har også forsøgt at hyre strejkebrydere blandt tidligere ansatte, men foreløbig uden held, for FUP har opfordret de tidligere ansatte til ikke at lade sig ansætte.

Fagbevægelsen i Brasilien mener også, at fabrikslukningen er et led i regeringens planer om at privatisere Petrobas skive for skive.

Jair Bolsonaro støtter privatiseringen af Petrobas. I løbet af de sidste fem år har olieselskabet skåret sine investeringer i Brasilien ned med 50 procent, med det resultat at 270.000 arbejdspladser i selskabet og hos dets underleverandører er forsvundet. 

Petrobas var tidligere et af verdens største eksportører af olieprodukter, men i dag er det den største importør af diesel fra USA. Jair Bolsonaro har da også ved flere lejligheder udtrykt sin beundring for Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet, som gjorde privatiseringer af offentlige virksomheder til grundlaget for landets økonomiske politik, skriver TeleSur.

Bolsonaros økonomiminister Paulo Guedes har erklæret, at han vil sælge mindst halvdelen af Brasiliens statsejede selskaber. Derfor har regeringen skabt et sekretariat for afvikling af statslige virksomheder og statslige investeringer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. feb. 2020 - 12:05   12. feb. 2020 - 14:51

Brasilien

mj@arbejderen.dk