17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

70.000 på gaden mod sparepolitik

Italien vågner

70.000 på gaden mod sparepolitik

Længe så det ud til, at italienske arbejdere ville lade nedskæringerne hagle ned over sig. En strejke og demonstration den 18-19. oktober ændrede alt, siger aktivister.

70.000 marcherede i sidste uge gennem Rom i protest mod regeringens spareplaner. Torsdag var der igen protester i Rom imod manglende rettigheder til en bolig (billedet).
FOTO: FILIPPO MONTEFORTE/AFP/SCANPIX
1 af 1

Italien er ikke Grækenland eller Spanien. I Italien protesterer og strejker folket ikke, når "nødvendige spareplaner bliver sat i værk..".

Sådan kunne man læse i en leder i det borgerlige italienske dagblad Corriere della Sera i midten af oktober.

Påstanden blev modbevist den 19. oktober, da 70.000 mennesker gik gennem Roms gader fra Piazza della Repubblica til Piazza San Giovanni og sagde "basta" - nok er nok!

Mange arbejdere ser nu muligheden for handling.
USB

Den var kulminationen på en uge med protester i hele landet, som blev indledt af grupper af arbejdere, studerende, indvandrere, flygtninge og hjemløse, der demonstrerede mod regeringens angreb på løn og boligrettigheder. Få dage før havde Enrico Lettas regering fremlagt sit forslag til finanslov, der indholder en række nedskæringer.

Parolerne var "Imod sparepolitikken, imod usikkerheden, imod privatisering af offentlige tjenester".

Fattigdom

Op til demonstrationen havde Italiens Statististiske Kontor, ISTAT, udsendt en rapport om, at at antallet af personer i absolut fattigdom er fordoblet på seks år. I dag er 4,8 millioner italienere absolut fattige, heraf er én million børn. 2,3 millioner af disse mennesker lever i det sydlige Italien.

Lederen af kommunistpartiet Rifondazione Comunista, Paolo Ferrero, konstaterer overfor bladet Il Manifesto, at den nuværende politik ikke er forskellig fra den politik, som Italiens to foregående regeringsledere førte.

- Hver dag præsenterer noget, der ligner en blodig krigsrapport. Vi ser nu resultaterne af Letta-regeringens anti-folkelige politik. Denne politik er oprindeligt grundlagt af Berlusconi og Mario Monti.

Et sidste uge protesterede aktivister fra den uafhængige fagbevægelse USB (Unione Sindacale di Base) i Rom mod, at en 77-årig lejer, Anna, var ved at blive sat ud af sin lejlighed, fordi huslejen ikke var betalt. Aktivisterne klatrede op på Marcus Aurelius-statuen ved Campidoglio med bannere og krævede, at borgmesteren i byen finder en nødbolig, beretter USB's hjemmeisde.

Spareplan

Premierminister Enrico Letta fra det socialdemokratiske parti, Partito Democratico gennemfører, i en koalition med Silvio Berlusconis højreorienterede PdL-parti, en massiv omfordeling af rigdom fra arbejderklassen til den herskende elite, mener USB.

Skattetrykket og afgifter for virksomheder vil falde i de kommende tre år med 10 milliarder euro, hvad der svarer til 75 milliarder kroner, skriver Il Manifesto. Dét skal finansieres af nedskæringer i den offentlige sektor .

Enrico Letta har besluttet at indføre stop for lønstigninger til offentligt ansatte næste år. Og ledige stillinger i det offentlige vil ikke blive besat. I 2015 vil kun 40 procent af de, der forlader deres job, blive erstattet. I 2016 vil 60 procent blive erstattet. 

Disse foranstaltninger vil uundgåeligt føre til en mangel på personale i den offentlige sektor, lyder kritikken fra USB. Flere væsentlige sektorer indenfor social velfærd og infrastruktur vil ikke være i stand til at fungere i det kommende år, lyder det.

Regeringen har - for at finansiere skattelettelserne til de rige - privatiseret massivt. Statens aktier i flyselskabet Alitalia og på teleområdet skal sælges. Aktierne i energifirmaet ENI er også på tale at sælge.

Desuden steg momsen fra 21 til 22 procent den 1. oktober. Nedskæringer vil også ramme pensioner, der ikke vil stige i takt med inflationen.

Ud af krisen?

Da regeringen fik godkendt sit budget i midten af oktober - en dag før EU skulle godkende den - var finansminister Fabrizio Saccomanni stolt, idet han lagde vægt på, at flere unge arbejdsløse kan komme i langvarige job hos arbejdsgivere gennem en ny lov.

- Vi vil ikke opleve en vækst som i Kina, men jeg er sikker på, at dette indgreb vil bringe Italien ud af recessionen, sagde Saccomanni ifølge nyhedsbureauet AP.

Ungdomsarbejdsløsheden er på 40,4 procent. Den samlede arbejdsløshed er på 12,5 procent.

Italien har været i to års recession - det vil sige,  når et lands bruttonationalprodukt har været direkte faldende i mindst to kvartaler i træk.

Pensionsalderen vil blive gradvist hævet frem til 2018 fra de nuværende 58 år til 66 år.

Optimist

De uafhængige fagbevægelsesorganisationer, USB og Cobas, arrangerede en landsdækkende strejke den 18. oktober, som blev fulgt af flere italienere end ved andre aktionsdage. Især transportarbejdere.

"Den 18. oktober var en vigtig dag, og erfaringerne vil ændre billedet i de kommende måneder og tippe balancen i mange fagforeninger i landet (...) Dagen markerede et vendepunkt i både hovede og hjerter på mange arbejdere, der nu ser muligheden for handling", lyder på det USB's hjemmeside.

USB kritiserer de tre italienske LO'er, CGIL, CISL og UIL for ikke at have spillet nogen nævneværdig rolle i aktionsdagene den 18-19. oktober.

Det største LO - Confederazione Generale Italiana del Lavoro (CGIL) er ledt af socialdemokrater, som støtter regeringspartiet Partito Democratico.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. nov. 2013 - 14:21   02. nov. 2013 - 16:52

Italien

Anders Fenger
Skribent
Krisen i Italien
  • Italiens premierminister, Matteo Renzi, fra det socialdemokratiske Partito Democratico gik den 5. december 2016 af.
  • Han har regeret siden 22. februar 2014.
  • Dagen før afskedsbegæringen havde han tabt en folkeafstemning om en forfatningsreform.
  • Den 11. december udnævnte præsidenten Renzi's tidligere udenrigsminister Paolo Gentiloni til ny premierminister.
  • Renzi stod bag en omfattende sparepolitik, dikteret af EU, den internationale valutafond IMF og EU's centralbank.
  • De gennemsnitlige leveomkostninger for familier er steget med næsten 2500 euro om året.
  • Industriproduktionen er i dag omkring 25 procent lavere end for fem år siden.
  • I 2012 var 10 byer og hele Sicilien gået konkurs.
  • Tal fra EU's statistiske kontor viste i 2013, at gennemsnitslønnen i Italien var blandt de laveste i EU – selv lavere end i Grækenland.
  • 4,8 millioner italienere er absolut fattige, heriblandt én million børn.
  • Arbejdsløsheden er 13 procent, 40 procent for unge.