I provinsen Homs er 4.158 fabrikker og håndværksvirksomheder nu genstartet, efter at de har ligget ødelagte og uvirksomme på grund af otte års krig, oplyser pressebureauet Prensa Latina.
I alt er over 27.000 virksomheder indtil nu genstartet, men der er lang vej. I den nuværende fase arbejdes der på at genstarte arbejde og produktion på hele 82.117 fabrikker og værksteder, oplyser Syriens industriministerium ifølge Prensa Latina.
Nu efter befrielsen af de fleste områder har vi indledt en diskussion med kinesiske selskaber, som har erfaring med genopbygning.
Bashar al-Assad
Homs er med sine 42.223 kvadratkilometer på størrelse med Danmark. Den har en befolkning på godt to millioner mennesker. Provinsen rummer et af Syriens to olieraffinaderier.
Kina er aktivt involveret i genopbygningen af Syrien. Det statslige kinesiske firma med speciale i vandforsyning har lige genopbygget et stort forsyningsanlæg ved byen Adra uden for hovedstaden Damaskus. Det er blot ét af en række projekter, fortæller Kinas ambassadør Feng Biao til Prensa Latina.
Anlægget behandler spildevandet fra Adra og kan levere op til 484.000 kubikmeter vand til kunstvanding af 18.000 hektar øst for Damaskus.
Desuden producerer anlægget 6,6 megawatt el og en mængde gødning.
Det kombinerede rensningsanlæg og kraftværk blev bygget i 1997, men er blevet saboteret af terrorgrupper i landet, forklarer Hussein Arnus fra det statslige kontor for vandressourcer.
Enorme ødelæggelser
Ifølge netavisen Middleeasteye.net har FN beregnet, at ødelæggelserne i Syrien siden 2011 beløber sig til 388 milliarder dollars.
Syriens præsident Assad har i et interview med det kinesiske tv-selskab Phoenix Television udtrykt sin forhåbning om, at Beijing vil støtte genopbygningen af Syrien og hjælpe med at skabe arbejdspladser til millioner af hjemvendende flygtninge.
– Nu efter befrielsen af de fleste områder har vi indledt en diskussion med kinesiske selskaber, som har erfaring med genopbygning, siger al-Assad.
– Vi har foreslået kineserne seks projekter, som kunne være del af 'silkevejsprojektet', og vi afventer, hvilken eller hvilke projekter de måtte vælge, tilføjer han.
Igennem flere år har Kina forhandlet med lande i Mellemøsten omkring sit silkevejsprojekt, skriver Middeleasteye. Beijing har allerede underskrevet kontrakter med lande som Egypten og Saudi-Arabien, skriver netavisen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278