25 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Advarselslamperne blinker rødt over verdensøkonomien

Ny krise på vej

Advarselslamperne blinker rødt over verdensøkonomien

Aktierne faldt på børsen i New York, mens renten på statsobligationer rasler ned. Nye tal fra verdens store økonomier som Tyskland og Brasilien viser faldende vækst.

Der var røde tal på børsen i New York i onsdags.
FOTO: Spencer Platt/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Alarmklokkerne om en kommende økonomisk krise lød en kende højere onsdag på børsen i Wall Street.

Her faldt både USA's industriaktieindeks Dow Jones og teknologiindeks Nasdaq med tre procent, mens Citi Group, USA's mest internationale bankvirksomhed, faldt med 5,3 procent.

Vi er på vej mod en global recession, og central-bankerne har ikke megen ammunition til at imødegå den.
Neader Naeimi, AMP Capital

Samtidig inverterede rentekurven de 10-årige amerikanske statsobligationer, hvilket konkret betyder, at forrentningen af de to-årige obligationer oversteg forrentningen af de 10-årige, skriver det tyske medie Deutsche Welle og erhversmediet bloomberg.com.

Fænomenet kaldes inverterede rentekurve. Den viser investoreres manglende tro på langsigtet vækst og er med til at mindske bankers lyst til at yde langfristede lån.

Fænomenet har optrådt op til hver eneste økonomiske krise i de seneste 50 år, sidste gang var i 2007.

Samtidigt er forrentningen af de 30-årige statsobligationer faldet til under to procent. Ifølge erhvervsmagasinet Forbes inverterede USA's 10-årige statsobligationer allerede i midten af marts i år, men trods indgriben fra den amerikanske centralbank er faldet i forrentningen af disse statsobligationer fortsat.

– Vi er på vej mod en global recession, og centralbankerne har ikke megen ammunition til at imødegå den, siger Neader Naeimi fra AMP Capital.

– Det store chok fra handelskrigen har grundlæggende modsvaret, hvad centralbankerne gør, og det er nogle af signalerne fra inverterede rentekurver, tilføjer han med henvisning til Trumps handelskrig mod Kina.

USA er da heller ikke det eneste land, der viser krisetegn. Verdens samlede gæld med negative renter har nu overskredet 16 billioner dollars ifølge Bloomberg.

Argentinas valuta pesoen er i frit fald, Brasilien – verdens ottendestørste økonomi – er på vej i recession, efter at landets økonomi krympede med 0,13 procent i andet kvartal, og i første kvartal faldt Brasiliens BNP med 0,2 procent. Et land er officielt i recession, hvis det oplever negativ vækst to kvartaler i træk.

Nye tal fra Kina – verdens andenstørste økonomi – viser, at landets industrielle vækst i juli er nede på niveauet for 17 år siden, mens Tysklands Statistiske Kontor i går oplyste, at landets BNP er faldet med 0,1 procent i årets andet kvartal. Og det skaber bekymring for, at også Tyskland – EU's økonomiske motor – er på vej ind i recession, skriver Deutsche Welle. 

Faldet i BNP kommer ikke bag på Carsten Bzeski, cheføkonom i den hollandske bank ING.

– Sagen er, at tysk økonomi mere eller mindre har været i en tilstand af stagnation siden sommeren 2018, siger Bzeski til Deutsche Welle og tilføjer:

– Det i sig selv betyder ikke, at der er grund til panik, men det betyder helt sikkert, at et gyldent årti er afsluttet. Det afgørende spørgsmål er nu, om den tyske regering vil overlade alt i hænderne på Donald Trump og hans handelspolitik, eller om den selv vil agere og tilbyde nogle finanspolitiske stimuli.

Foreløbigt har Angela Merkes regering ikke tænkt sig at agere. Tirsdag affejede Merkel hjemlige og internationale opfordringer om finanspolitiske lempelser og insisterede på, at der "ikke lige nu var behov" for sådanne initiativer.

Økonomiminister Peter Altmaier er dog bekymret og kalder de seneste tal for et advarselstegn, der viser, at de boblende handelskonflikter har gjort sit.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. aug. 2019 - 08:44   16. aug. 2019 - 09:09

USA

mj@arbejderen.dk