15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Afghansk politi angriber fagforeninger

I ly af valgkamp

Afghansk politi angriber fagforeninger

Den afghanske fagbevægelse er under voldsom pres. Myndighederne stormede i sidste uge landets faglige hovedorganisation, der har til huse i Kabul – i slutspurten af valgkampen op til parlamentsvalget i imorgen.

50.000 sikkerhedsstyrker er udkommanderet til at beskytte valglokalerne.
FOTO: Omar Sobhani/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

I morgen skal Afghanistan vælge nyt underhus i parlamentet. Og i ly af valgkampen har landets siddende regeringen slået til mod landets fagbevægelse.

Torsdag i sidste uge  stormede politi og soldater hovedkvarteret for Afghanistans LO i hovedstaden Kabul, og myndighederne har indefrosset organisationens bankkonti.

Angrebet bliver mødt med fordømmelse fra det globale industriarbejderforbund IndustriALL.

Politi og militær har beslaglagt alle bygninger, som Afghanistans LO ejer.

Indgrebet bygger på et dekret fra 2016 fra Afghanistans regering, som giver politi og militær ret til at beslaglægge ejendomme, som tilhører Unionen af Afghanske arbejdere (NUAWE).

Også Afghanistans organisation for landmænd, Farmers Cooperative Union, har fået beslaglagt sine bygninger.

I alt har myndighederne beslaglagt LO's bygninger i 16 distrikter, og en af bygningerne er blevet overtaget af forsvarsministeriet. Det skete selv om NUAWE med hjælp af det internationale LO (ITUC) på forhånd havde protesteret overfor Afghanistans regering og sendt en appel til FN's arbejdsorganisation ILO, skriver IndustriALL i en pressemeddelelse.

160.000 medlemmer

NUAWE er Afghanistans eneste landsdækkende fagforbund og tæller 160.000 medlemmer. Det er medlem af ITUC og har en samarbejdsaftale med tysk metalarbejderforbund IG Metall.

Regeringen er ledt af Abdullah Abdullah fra partiet National Coalition of Afghanistan. Han var udenrigsminister fra 2001-2005 og samarbejdere med krigsherrer fra Nordalliancen i Afghanistan.

Voldelig valgkamp

Forfølgelsen af fag- og bondebevægelsen sætter valget underhuset i et dystert lys, skriver IndustriAll.

Egentlig skulle valget være afholdt i oktober 2016, men det blev udsat til først juli 2018 og endelig til den 20. oktober.

Især tre partier dyster om magten, Salahuddin Rabbanis Jamiat-e Islami-parti, Mohammad Mohaqiqs islamiske PIUPA-parti samt den usbekiske krigsherre, general Abdul Rashid Dostums Junbish-bevægelse.

Valgkampen har været præget af vold. Ni kandidater, herunder en kvinde, er hidtil blevet dræbt, melder tv-stationen TeleSur og tilføjer, at to kandidater er blevet bortført, og fire andre er blevet såret.

For en uge siden sprængte en selvmordsbomber sig selv i luften indenfor kandidaten Salem Mohammad Achakzais kontor i den sydlige Helmand-provins og dræbte kandidaten samt syv valgaktivister, melder nyhedsbureauet AP.

Hidtil har ingen gruppe påtaget sig ansvaret for angrebet, men Helmand er et højborg for Taliban-bevægelsen, der gentagne gange har advaret afghanerne mod at deltage i valget.

50.000 afghanske sikkerhedsstyrker er mobiliseret til at beskytte mere end 5000 valgsteder på valgdagen.

Der er præsidentvalg i landet i 2019.

Stadig besat

For få dage siden gik USA's og NATO's besættelse af Afghanistan ind i sit 17. år, og antallet af dræbte civile er steget, melder FN.

Fra nytår til  september er 2798 civile blevet dræbt, og yderligere 5252 er blevet såret enten af selvmordsbomber, vejsidebomber eller kamphandlinger på jorden. Et stigende antal er ofre for USA's og den afghanske hærs bombninger.

Luftangreb har dræbt og såret 649 civile afghanere de første ni måneder af i år, rapporterer CNN, og kan tilføje, at USA og den afghanske regeringshær kun har kontrol med 63 procent af Afghanistan.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. okt. 2018 - 11:05   19. okt. 2018 - 16:48

Afghanistan

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Afghanistan
  • Navn: Den Islamiske Republik Afghanistan.

  • Hovedstad: Kabul.

  • Indbyggertal: cirka 31,8 millioner.

  • Største etniske grupper: pashtuner 42 procent, tadsjiker 27 procent, hazaraer 9 procent, uzbekere 9 procent.

  • Religion: islam – 80 procent sunni, 19 procent shia.

  • BNP per indbygger: 1100 dollars (Danmark: 37.800 dollars).

  • Forventet levealder: 50 år.

  • Besat af USA i 2001 og siden sammen med NATO’s ISAF-styrke fra 2003.

  • 43 danske soldater har mistet livet, og mange andre er blevet såret.

  • Allerede i 2013 trak krigstrætte koalitionslande, inklusive Danmark, de fleste tropper ud for at støtte regeringshæren på anden vis.

  • Siden har Taleban fået kontrol med store dele af landet, og Islamisk Stat (IS) har etableret sig som en radikal rival.

  • 100 procent af landets elektricitet importeres, men det rækker kun til at forsyne en ud af syv afghanere med regelmæssig elektricitet.

  • Afghanistan er et af verdens fattigste lande. Mindst 30 procent af befolkningen står uden arbejde, og endnu flere er underbeskæftigede.

  • Derudover er produktionen af opium eksploderet i løbet af de sidste 13 år.