21 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Afrika planter millioner af træer for at stoppe ørkenen

Den Store Grønne Mur

Afrika planter millioner af træer for at stoppe ørkenen

11 afrikanske lande samarbejder om at plante millioner af træer i et bælte tværs over kontinentet. I sidste ende bliver Den Store Grønne Mur den største menneskeskabte levende struktur på kloden. Målet er at bremse ørkenens vandring, skabt af klimaforandringerne.

FOTO: Gibboyi/CC 4.0
1 af 1

11 lande i Afrika er ved at plante millioner af træer tværs over kontinentet for at stoppe klimaforandringerne, som især de industrialiserede, forurenende lande mod nord, vest og øst har frembragt.

Projektet viser, at når lande vover at drømme og samarbejde, kan vi trives og leve i harmoni med naturen.
Ibrahim Thiaw, FN

Fra Mauretanien i Nordvestafrika til Eritrea i Nordøstafrika snor et bælte af træer sig allerede, viser den allerførste statusrapport fra FN om Afrikas Store Grønne Mur.

Målet er, at bæltet, der skal forhindre, at Sahara-ørkenen breder sig, skal være 15 kilometer bredt og knap 8000 kilometer langt og stå færdigt inden 2030. Afrikas Store Grønne Mur er et gigantisk projekt, oplyser FN’s sekretariat for Konventionen om bekæmpelse af ørkendannelse (UNCCD).

Sahara spreder sig

Initiativet er et modsvar på tørke og ufrugtbar fattigdom og sult, fremgår det af initiativet på Twitter

Ørkenspredning betyder, at jorden bliver ufrugtbar og mister vand og dyreliv. Den skyldes blandt andet klimaforandringer og menneskelige aktiviteter.

Sahara har for eksempel udvidet sig 10 procent siden 1920, oplyser Journal of Climate. Klimaforandringerne har også betydet, at der i 2018 var ekstremt koldt i dele af Nordafrika, hvor det sneede på højt beliggende steder i den algeriske del af Sahara.

Fra drøm til virkelighed

Det grønne bælte er tiltrængt, men også en stor opgave.

– Det er op til os at gøre denne drøm til virkelighed, siger den maliske sanger og kunstner Inna Modja i filmen "Den Store Grønne Mur", produceret af den berømte instruktør Fernando Meirelles, der er mest kendt for filmen "City of God".

Lidt over fire millioner hektar land er allerede gendannet langs ruten. Hvis man tæller omkringliggende områder med, er næsten 20 milliarder hektar naturområde blevet genoprettet. Derudover har projektet skabt arbejdspladser og indtægter for titusinder, konkluderer undersøgelsen.

– Finansieringen af indkomstskabende aktiviteter i forbindelse med land – typisk den vigtigste værdi de fattigste mennesker har – er måske den mest effektive vej til at sikre fred, sikkerhed, udvikling og godt helbred, siger generaldirektøren for UNCCD, Ibrahim Thiaw, ifølge Nigerias medieplatform thisdaylive.com.

Han selv er fra et af de berørte lande, Mauretanien.

>> LÆS OGSÅ: Klimakrisen er i fuld gang

Ud over de 11 deltagende lande, der er med i det afrikansk styrede projekt, støtter ngo'er, internationale institutioner og andre organisationer, som har indsigt i fremgangen.

Afrikansk projekt

Ideen om Afrikas Store Grønne Mur blev allerførst diskuteret af afrikanske ministre på et topmøde i 2005 i Burkino Faso, men blev i 2007 officielt præsenteret af Den Afrikanske Union som The Great Green Wall Initiative.

– Projektet viser, at når lande tør drømme, arbejde sammen og træffe de rigtige valg, kan vi trives og leve i harmoni med naturen, siger Ibrahim Thiaw i en pressemeddelelse og tilføjer, at det gavner både de lokale og det internationale samfund.

Indtil videre er der skabt 335.000 arbejdspladser inden for naturgendannelse og skovprodukter, som ikke er tømmer, oplyser FN. Over 200.000 afrikanere er blevet undervist i bæredygtig produktion, og samlet set kommer aktiviteterne 11 millioner mennesker til gavn. Der er tjent omkring 90 millioner dollars på projektet indtil videre.

Giver ikke profit til firmaer

Det store projekt har modtaget støtte fra internationale organisationer og fonde på i alt 870 millioner dollars. Der er kommet støtte på 179 millioner dollars fra lande udenfor Afrika. De 11 lande i projektet har selv mobiliseret 54 millioner dollars.

>> LÆS OGSÅ: Man glemmer den menneskelige fortælling om klimaflygtningene

Det drejer sig om Burkina Faso, Djibouti, Eritrea, Etiopien, Mali, Mauretanien, Niger, Nigeria, Senegal, Sudan og Tchad.

Den nye statusrapport peger imidlertid også på de udfordringer, der har været i projektet indtil nu.

Det er blandt andet svært for de afrikanske regeringer at tiltrække private investorer. Grunden er, at gendannelse af natur ikke bliver betragtet som særligt profitabelt. Derfor kæmper landene en hård kamp for at finansiere initiativet.

”At gå hinsides traditionel, kortsigtet udviklingsbistand baseret på bevillinger er udfordrende for mange regeringer. Komplekse og ofte krævende betingelser fra internationale finansielle institutioner skaber mange forhindringer”, fremgår det af rapporten.

Skaber fremskridt

Alligevel er der glæde over de første skridt i projektet. Drømmen er, at der om 10 år skal være genoprettet 100 millioner hektar land og skabt 10 millioner jobs.

– Den Store Grønne Mur skaber gevinster her og nu for lokalsamfundene og gavner på langt sigt det globale økosystem, siger Ibrahim Thiaw.

Rapporten vurderer, at 8,2 millioner hektar land skal gøres grønt igen hvert år, hvis målsætningerne skal nås. Det vil koste mellem 3,6 og 4,3 milliarder dollars årligt.

Går foran

Afrika går klart foran, når løfterne handler om genopretning af natur. Det viser en ny opgørelse fra FN’s Miljøprogram.

I alt har verdens nationer forpligtet sig på at genoprette op til en milliard hektar ødelagt land. Det svarer til et område på størrelse med Kina. Omkring halvdelen af disse forpligtelser er fra lande syd for Sahara.

Det sker forud for tiden frem til 2030, som FN har udnævnt til at være Årtiet for genoprettelse af økosystemer.

I alt viser opgørelsen fra FN's Miljøprogram, at de globale aftaler indeholder løfter fra 115 nationer. Der kan være overlap, men eksperterne vurderer, at løfterne gælder et område på mellem 765 millioner og en milliard hektar land.

Afrika syd for Sahara fører klart an i kapløbet om at genoprette mest natur.

Central- og Sydamerika er nummer to på løftefronten med over 150 millioner hektar land, skribver danske globalnyt.dk.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. dec. 2020 - 06:49   07. dec. 2020 - 09:06

Afrika

ah@arbejderen.dk
Den Store Grønne Mur i Afrika
  • 11 lande i Afrika er med i projektet om at plante et bælte på knap 8000 kilometer tværs over Afrika fra øst til vest.
  • Det skal være færdigt inden 2030.
  • Initiativet er et modsvar på tørke og ufrugtbar fattigdom og sult.
  • Sahara-ørkenen har udvidet sig 10 procent siden 1920.
  • Lidt over fire millioner hektar land er allerede gendannet langs ruten.
  • Ideen om Afrikas Store Grønne Mur er præsenteret af Den Afrikanske Union.
  • Indtil videre er der skabt 335.000 arbejdspladser ved projektet.
  • Over 200.000 afrikanere er blevet undervist i bæredygtig produktion.
  • 8,2 millioner hektar land skal gøres grønt igen hvert år, hvis målsætningerne skal nås.
  • Det vil koste mellem 3,6 og 4,3 milliarder dollars årligt.

De 11 afrikanske lande med i The Great Green Wall Initiative er:

  • Burkino Faso
  • Djibouti 
  • Eritrea
  • Etiopien 
  • Mali 
  • Mauretanien 
  • Niger 
  • Nigeria 
  • Senegal 
  • Sudan
  • Tchad
Her er klimaproblemet
  • Jo mere CO2 vi udleder, des mere stiger temperaturen, hvilket øger risikoen for ukontrollable, katastrofale klimaændringer.
  • CO2 i atmosfæren virker som glasset i et drivhus. Det tillader solens varme at trænge ind og lukker derefter varmen inde.
  • I 2010 udledtes globalt 50 milliarder ton CO2.
  • I 2020 vil verden udlede 59 milliarder ton, hvis de nuværende tendenser fortsætter.
  • I 1997 vedtog landene under Kyotoprotokollen at sænke den samlede CO2-udledning i verden med 5,2 procent (i forhold til udledningen i 1990) mellem 2008 og 2012. Målet blev ikke nået.
  • I december 2015 vedtog knap 200 lande Parisaftalen om at holde den gennemsnitlige globale temperaturstigning under to grader.

Kilder: COP19, COP21, FN’s miljøprogram UNEP

Fokus på Afrika
  • Afrika er et gigantisk kontinent – rigt på frugtbar jord, biologisk mangfoldighed og mineralske rigdomme.
  • I årtier har det dominerende billede af Afrika i danske medier været et billede af et fattigt og hjælpeløst kontinent, afhængig af Vestens bistand.
  • Internationale mainstreammedier nævner i dag knap nok, hvad der sker på kontinentet. Afrikanerne ender sjældent i internationale overskrifter.
  • Verdens stormagter har dog ikke glemt kontinentets enorme ressourcer af mineraler og andre naturrigdomme.
  • USA, EU, Kina og Rusland kæmper om kontinentets ressourcer.
  • USA har især fokus på at stække Kinas indflydelse.
  • Arbejderen sætter i den kommende tid fokus på det store kontinent.