En resolut strejke blandt de ansatte i Aldis supermarkeder i den belgiske region Flandern er endt med sejr, der nu får betydning for alle kædens supermarkeder i Belgien.
Sejren over Aldi i Flandern er vigtig for ansatte i andre supermarkedskæder, plaget af lave lønninger, fleksibel arbejdstid og mangel på personale.
PvdA
Den 31. august nedlagde butiksansatte i 36 af Aldis supermarkeder spontant arbejdet. En leder i Aldi havde på et møde i samarbejdsudvalget i Erpe-Mere hånet ansatte, der kritiserede den store arbejdsbyrde, for meget gratis overarbejde og manglende økonomisk kompensation i forbindelse med coronapandemien.
– Dem, der ikke kan lide Aldi, kan søge andetstedshen, sagde lederen til de ansatte ifølge det belgiske magasin Solidaire, der udgives af Belgiens Arbejderparti (PvdA).
Personalet krævede en løsning på den omfattende arbejdsbyrde, løsning på overarbejde, og at den økonomiske kompensation under coronapandemien blev forlænget.
I løbet af få timer spredte strejken sig til i alt 36 butikker i provinserne Østflandern, Antwerpen og Flandern Brabant.
Frokostkuponer
Vreden ulmede også, fordi Aldi ikke som aftalt hævede ansattes frokostkuponer, der gives som bonus. Kuponerne var aftalt til at stige med 1,05 euro til i alt otte euro.
Kuponerne er en bonus, som giver mulighed for at købe billig frokost på restauranter og cafeer i nærheden af butikkerne.
Desuden har Aldis ledelse pålagt de ansatte ekstra opgaver, siden coronapandemien begyndte at brede sig i marts. De skulle blandt andet rengøre indkøbsvogne, oplyser fagforbundet BBTK Handel, der organiserer de fleste af Aldis ansatte.
Under coronapandemien er presset de ansatte i butikkerne øget mærkbart med et stort antal kunder, oplyser BBTK Handel, der er med i det andetstørste belgiske LO (ABVV).
– De ansatte føler ikke, at ledelsen viser dem den respekt, de bør have. Aldi har introduceret et nyt butikskoncept. Butikkerne er blevet meget større, men personalet er ikke fulgt med, derfor er arbejdspresset ret højt, siger Jan De Weghe fra BBTK Handel til den belgiske radio- og TV-station VRT.
Han tilføjer, at Aldi trods det øgede pres hverken har ansat mere personale eller hævet de ansattes løn.
Ingen ekstra ansatte
Melissa, der ønsker at være anonym, er ansat i en Aldi-butik i Østflandern.
– For et par år siden introducerede Aldi et nyt koncept med bedre kvalitet og højere priser. Tidligere blev de fleste produkter anbragt på paller, mens vi nu skal lægge varerne på hylderne, siger hun og tilføjer, at lagrene stadig er alt for små.
– Allerede før corona kunne vi mærke, at det var svært at modstå presset. Når Aldi får sit overskud på bekostning af personalets mentale og fysiske sundhed, er det kun fornuftigt, at overskuddet gavner de mennesker, der har været på coronaslagmarken siden marts, siger hun.
Øget pres på butikker
Under coronakrisen er detailhandlens ansatte på linje med andre faggrupper blevet betragtet som helte, der sørgede for at holde samfundet i gang, men med fare for deres helbred, skriver PvdA, der beklager, at de ansatte er "blevet glemt".
Aldis omsætning i Flandern er steget gennemsnitligt med 10 procent, siden corona startede.
Aldi ejes af den tyske Albrecht-familie, der er en af de rigeste i Europa med aktiver for 34 milliarder euro. Discountkæden har udvidet sit koncept med rabatter og lave omkostninger i forhold til de ansatte. I dag tjener en Aldi-ansat i Belgien omkring 12 euro i timen. Det svarer til 89 danske kroner.
Ifølge PvdA er arbejdstempoet højt, og opgaverne bliver udregnet på sekunder. På den måde udregner Aldi arbejdsopgaverne og arbejdstiden. Der kommer heller ikke altid vikarer ved sygdom.
Sejr for strejken
Efter strejken 31. august til 1. september fik Aldis personale og deres fagforeninger i Flandern en række indrømmelser. Allerede efter en dags strejke gav Aldi-ledelsen sig, og de ansatte fik indført kompensation til alle ansatte i forbindelse med coronavirus.
Værdien af frokostkuponerne og andre "medarbejderrabatter" vil fortsat stige.
Der pågår nu forhandlinger mellem fagforeninger og Aldi, skriver mbs.news.
PvdA mener, at sejren ved Aldi er vigtig for ansatte i andre detailkæder, der også er overset for deres ekstra indsats under coronakrisen.
Det er lykkedes fagforeninger at presse supermarkedskæden Delhaize til at fastholde værdien af frokostkuponerne og andre "medarbejderrabatter" og forlænge ordningerne.
Partiet oplyser, at Delhaize og Carrefour og andre supermarkedskæder forsøger at sænke udgifterne ved at presse de ansatte med "lave lønninger, fleksibel arbejdstid og mangel på personale". Alligevel – eller derfor – fortsætter kæderne med at tjene penge og betalte højt udbytte til deres aktionærer.
Lidl-ansatte i Belgien fik i 2018 presset ledelsen til at ansætte mere personale og sænke arbejdstempoet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278