28 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Arbejderen bliver vært for Rosa Luxemburg-konferencen i Danmark

Sæt kryds i kalenderen

Arbejderen bliver vært for Rosa Luxemburg-konferencen i Danmark

Den årlige Rosa Luxemburg-konference, som finder sted den 9. januar 2021, bliver i år digital på grund af coronapandemien. Så i år er det muligt at deltage hjemmefra, du skal blot klikke ind på arbejderen.dk, der livestreamer konferencen på engelsk.

Fra Rosa Luxemburg Konferencen i januar 2020.
FOTO: Jens Schulze
1 af 1

Nu kan du deltage i den årlige Rosa Luxemburg Konference, når arbejderen.dk streamer hele konferencen lørdag i en engelsksproget udgave den 9. januar 2021 fra klokken 10:30.

Selv om kon-ferencen i 2021 bliver digital, er program-met også denne gang spækket med spænd-ende oplæg, paneldebat-ter kulturindsalg og to kunstudstillinger.

Arbejderen har nemlig indgået en aftale med de tyske værter for Rosa Luxemburg-konferencen om at være vært for streamingen af konferencen i Danmark.

Det marxistiske dagblad junge Welt står bag konferencen, som fandt sted første gang i 1996. Konferencen samler normalt over 2000 deltagere i alle aldre fra Tyskland og især europæiske lande og støttes af fagforeninger og en række medier heriblandt Arbejderen.

Men coronapandemien har sat en effektiv stopper for en fysisk konference i 2021.

"30 år efter elimineringen af Europas socialistiske lande synes verden at drukne i kriser og krig. Pandemien fungerer som at kaste benzin på bålet, men den er ikke årsagen til det økonomiske kollaps. Årsagen er dagens kapitalisme og finansielle gruppers og selskabers ødelæggende diktatur", skriver arrangørerne bag konferencen.

De tilføjer, at der er akut behov for at analysere situationen i verden, og derfor sætter konferencen fokus på de globale perspektiver.

Selv om konferencen i 2021 bliver digital, er programmet også denne gang spækket med spændende oplæg, paneldebatter kulturindsalg og to kunstudstillinger.

Program

På programmet står blandt andre John Bellamy Foster, redaktør på tidsskriftet Monthly Review, som vil tale om miljø- og klimakrisen. Radhika Desai fra Geopolitical Economy Research Group i Canada vil tale om den økonomiske krise, Donna Murch fra Rutgers University i USA taler om den voksende racisme og fascisme, mens Enrique Ubieta Gómez, redaktør for det teoretiske tidsskrift Journal Cuba Socialiste, taler om socialisme som en vej ud af krisen.

Konferencen byder på to paneldebatter. Den første handler om ungdommens kamp mod coronapandemien og den økonomiske krise, som medfører forstærkede angreb på sociale og demokratiske rettigheder. Med udgangspunkt i Tyskland diskuterer panelet, hvordan denne kamp kan organiseres.

Den anden paneldebat handler om Amazon, hvis ejer har profiteret på krisen og har fået nærmest monopollignende status. Ansatte i Amazon bliver i stigende grad udbyttet af stigende arbejdstempo og nidkært overvåget. Debatten vil fokusere på strejkeerfaringer, internationale faglige netværk, men også om sådanne monopoler ifølge Lenin kan være forstadier til en socialistisk organisering af samfundet.

Desuden taler Kamal Hamdan fra Libanons Kommunistiske Parti og Janohi Rosas, forkvinde for Venezuelas Kommunistiske Partis ungdomsforbund. Og den politiske fange Mumia Abu-Jamal sender en en videohilsen fra et fængsel i USA.

Kunstnere

Der bliver også en guidet tur gennem de to kunstudstillinger. Den ene udstilling, Socialisme eller Barbari, står den tyske kunstnergruppe Tendenzen for. Den anden er en fotoudstilling af Fortschrittliche Arbeiterfotografie/R-Mediabase.

En række musikere bidrager til konferencen, heriblandt sanger og musiker David Rovics, som flere gange har optrådt forskellige steder i Danmark, og den libanesiske komponist og sanger Marcel Khalifé.

Ezé Wendtoin fra Burkina Faso optræder også samt den tyske sanger og sangskriver Konstantin Wecker.

Det er gratis at deltage i konferencen, men junge Welt opfordrer til at købe en eller flere støttebilletter, så avisen kan få dækket nogle af dens udgifter. Prisen er mellem fem og ni euro per billet.

Konferencen streames på engelsk, tysk og spansk.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. dec. 2020 - 06:45   22. dec. 2020 - 09:38

Rosa Luxemburg Konference

mj@arbejderen.dk
Rosa Luxemburg-konferencen 2021
  • Den Internationale Rosa Luxemburg-konference finder sted hvert år den anden lørdag i januar – dagen før mindedemonstrationen for de myrdede tyske kommunister Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht.
  • Den første internationale Rosa Luxemburg-konference fandt sted i 1996. 
  • Konferencen arrangeres af det marxistiske, tyske dagblad junge Welt og kulturmagasinet Melodie & Rhythmus.
  • I 2021 finder konferencen sted den 9. januar og bliver digital på grund af coronapandemien.
  • Konferencen støttes af over 30 medier og organisationer, heriblandt Arbejderen.
  • Arbejderen streamer en engelsksproget udgave. Den starter klokken 10:30. Se med lige her.