07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Både kobber og penge forsvinder

Transnationales fodaftryk i Zambia

Både kobber og penge forsvinder

Hvis kobberet var blevet solgt direkte fra Zambia til den pris, som Glencore i Schweiz opnår, så ville Zambias bruttonationalprodukt blive fordoblet.

Savior Mwambwa fra Zambia kritiserer, at selskabet Glencore udvinder kobber og tjener mange penge uden at betale skat i Zambia.
Savior Mwambwa fra Zambia kritiserer, at selskabet Glencore udvinder kobber og tjener mange penge uden at betale skat i Zambia.
FOTO: Niels Sigaard

Europa er ikke dømt til at håndtere den økonomiske krise så dårligt, som man gør. Man kunne bare lære af Afrika!

Det overraskende udsagn kommer fra Savior Mwambwa fra Zambia.

- Det, som Grækenland, Spanien og Portugal gennemgår lige nu - alle nedskæringer, privatiseringer og fyringer - det gennemgik Afrika for nogle år siden. Og lærte af det.

- Så hvis de europæiske lande vil lære sig, hvordan man skal klare en krise, så kig til Afrika og gør det modsatte.

- Vi skar ned på budgettet, vi privatiserede, vi fyrede, vi skar ned på de sociale udgifter, men det virkede overhovedet ikke. Og nu ordinerer man den samme skadelige medicin til lande i Europa, noterer gæsten fra Zambia og slår opgivende ud med hænderne.

Men Savior Mwambwa besøger faktisk ikke Danmark for at rådgive EU i krisehåndtering. Han er inviteret af Mellemfolkeligt Samvirke/Action Aid i forbindelse med, at DR kører serien "Hvorfor fattigdom".

 Alt det vi diskuterer og kritiserer hænger nøje sammen med kapitalismens mangler og modsætninger.

Savior Mwambwa

En af filmene i DR's serie er Christoffer Guldbrandsens dokumentarfilm "Tyveriet af Afrika", der handler om plyndringen af Zambias kobberminer. Savior Mwambwa kritiserer i filmen blandt andet de huller, der er i handels- og skatteregler. De betyder, at de firmaer, der udvinder kobberet, ikke betaler nogen skat i Zambia.

Filmen blev vist på DR mandag den 26. november, og den bliver også vist i mange andre lande i forbindelse med den koordinerede mediekampagne med fokus på fattigdommens årsager.

Savior Mwambwa er på en kort besøgsrunde i Holland, Sverige og Danmark for at informere aktivister og for at mødes med de politikere, som han søger at overbevise om, at de skal gribe ind over for de transnationale selskabers skattesnyd.

Over for Arbejderen slår han fast, at det er selve systemet, der er ondets rod, og som der skal gøres noget ved:

- Alt det vi diskuterer og kritiserer hænger nøje sammen med kapitalismens mangler og modsætninger.

- Man kan ikke overlade alting til markedet, fordi markedet kun fokuserer på snævre interesser. Så regeringerne må konstant gribe ind for at varetage befolkningens interesser. 

- Vi stiller i høj grad spørgsmålstegn ved det økonomiske system i vores arbejde, forklarer Savior Mwambwa, der er direktør for den private organisation, Center for Handel og Udvikling i Zambia.

Hans organisation har været med til at protestere mod gennemførelsen af de "Økonomiske Samarbejdsaftaler" (EPA), som EU de seneste år har forsøgt at presse ned over landene i Afrika.

Han glæder sig over, at stort set alle lande i Afrika har afvist presset fra EU. Det ville have været meget skadeligt, hvis landene i Afrika var blevet lukket inde i et nyliberalt handelssystem med EU. Det er meget bedre, at Afrika står frit og kan handle til alle sider.

Afrika klarer sig bedre

Faktisk tror han, at Afrika klarer sig bedre under den globale krise netop, fordi man sagde nej til EU's økonomiske samarbejdsaftaler.

- Når Afrika ikke blev så alvorligt påvirket af den krise, som lige nu hærger Europa og Vesten, er det, fordi Afrika endnu ikke er fuldt integreret i dette kapitalistiske system. Det har været godt at være lidt isoleret, siger Savior Mwambwa.

Han virker som en person, der både kan handle i den aktuelle virkelighed og samtidig har et langsigtet perspektiv om mere grundlæggende forandringer.

Han er også tydeligvis en person, der har et enormt kendskab til mange detaljer og aspekter i de sager han arbejder med - men også en god evne til at uddrage enkle konklusioner, så det bliver muligt at gøre noget:

Savior Mwambwa skitserer ganske enkle løsninger på nogle af verdens største problemer.

For eksempel er en helt enkel løsning på Zambias store økonomiske problemer og deraf problemerne med arbejdsløshed og for få penge til uddannelse, sundhed og andre sociale opgaver, at de multinationale mineselskaber, der udvinder kobber og andre mineraler i Zambias rige undergrund, betaler en rimelig skat.

I dag betaler mange af de store vestlige mineselskaber, der opererer i Zambia, ingen skat overhovedet, som det blev afsløret i dokumentarfilmen "Tyveriet af Afrika".

Både Zambia og Danmark

Filmens afslører, at det transnationale selskab Glencore med hovedsæde i Schweiz plyndrer Zambias rigdomme uden at betale skat. Og Glencore er langt fra alene om det.

- Og i kender det også i de rige lande. Også her i Danmark, siger Savior Mwambwa.

Det drejer sig om, at de store selskaber handler med sig selv via en række datterselskaber. På den måde sikrer selskaberne, at deres overskud ender i lande, hvor selskaber er fri for at betale skat - i skattely.

Glencore driver mineselskabet Mopani i Zambia. Mopani sælger kobberet til Glencore i Schweiz til en lav pris. Præcis så lav, at Mopani ikke overskud, så det ikke skal betale skat i Zambia. Glencore i Schweiz sælger derefter kobberet på verdensmarkedet og får et solidt overskud i selskabet i Schweiz, som er et velkendt skattely.

Hvis kobberet blev solgt direkte fra Zambia til den pris, som Glencore i Schweiz opnår, så ville Zambias bruttonationalprodukt blive fordoblet til godt 15 milliarder dollars.

Hvis blot Glencore solgte kobberet direkte fra Zambia til den gældende pris på verdensmarkedet, ville det dramatisk ændre Zambias økonomi til det bedre; økonomisk fremgang og udvikling, flere arbejdspladser og mindre fattigdom.

Kina i Afrika

Savior Mwambwa vil gerne fortælle om Afrikas erfaringer med kinesiske investeringer. Han mener, at europæiske mediers dækning af Kinas investeringer er skæv. Grundlæggende optræder Kina og kinesiske selskaber præcist som store selskaber fra USA, Japan og EU.

Det handler om at tjene penge og skaffe råstoffer, men der er forskelle.

- Kina, der selv er presset af Vestens nyliberale krav, kræver ikke statslige nedskæringer, privatiseringer og ophævelse af toldsatser af landene i Afrika. Det er stor fordel for Afrika, at Kina udfordrer Vesten. Det giver landene nye handlemulighder, forklarer Savior Mwambwa.

- Dertil kommer kineserne med respekt for Afrikas traditioner og kultur. Derfor er de ofte mere succesfulde end Vesten, tilføjer Savior og fortsætter:

- Det handler ikke om, at de hverken er værre eller bedre end europæerne, når det handler om korruption, menneskerettigheder eller faglige rettigheder. På det felt er de lige god - eller lige dårlige, fastslår Savior Mwambwa.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. dec. 2012 - 10:48   04. dec. 2012 - 11:00

Multinationale

se@arbejderen.dk
Tyveri i Afrika

Transnationale selskaber henter hvert år værdier for 320 milliarder dollars ud af Afrika. Kontinentet mister cirka 160 milliarder dollar på grund af multinationale virksomheders skatteunddragelse.

Afrika mister flere penge på grund af de udenlandske virksomheders skatteunddragelse, end Afrika får ind i bistand fra landene, hvor virksomhederne har hjemme.

Det transnationale selskab Glencore med hovedsæde i Schweiz tjener omkring 15 milliarder dollars på minedrift i Zambia. Glencore betaler ingen skat i Zambia.

I det råstofrige Zambia lever 60 procent af de 11 millioner indbyggere for under en dollar om dagen.

Kilde: Mellemfolkeligt Samvirke/Action Aid (2012)

 

Kampagne mod skattesnyd

Savior Mwambwa besøgte Danmark på invitation af Mellemfolkeligt Samvirke og i forbindelse med, at DR i en række udsendelser satte fokus på årsagerne til fattigdom.

En vigtig årsag til fattigdom i ulande er, at transnationale selskaber ikke betaler skat. Mellemfolkeligt Samvirke er som del af det internationale netværk Actionaid med til at bekæmpe skattesnyd.

Under besøget i Danmark mødtes Savior Mwambwa med politikerne på Christiansborg, talte med de medier, der ville lytte, og mødtes med aktivister i Mellemfolkeligt Samvirke og andre organisationer, som deltager i den  globale kampagne mod transnationale selskabers skattesnyd - herunder tyveriet i Afrika.