Torsdag løb en politibetjent henimod den 16-årige dreng Hussain Ali Ahmed Ibrahim al-Jazeeri i landsbyen Daih vest for Bahrains hovedstad Manama og affyrede en salve gummikugler ind i kroppen på ham fra tre meters afstand.
I forgårs sluttede de tre dages sorgperiode for tabet af drengen, der havde protesteret fredeligt mod Al Khalifa sunnidynasti, der er ledt af kong Hamad. Hussain Ali Ahmed Ibrahim Al-Jazeeri betalte dem højeste pris.
Vi er vrede. Vi har ingen job og regimet skal falde.
17-årig demonstrant.
Drengen føjer sig til listen over 80 mennesker, der siden den fredelige opstand mod det USA-støttede kongedømme startede i februar 2011, er dræbt af politi- og sikkerhedsstyrker
- Det er krig. Der er tanks i gaderne. Landsbyerne udenfor hovedstaden er lukket af med checkpoints og tanks i gaderne. Flere blev arresteret i går (i tirsdags, red.) Politiet skyder. Jeg bliver meget vred. Det er mennesker, det handler om, siger Yara Ali fra Bahrain Human Rights Defenders til Arbejderen.
Yara Ali bor i Danmark efter at være flygtet i fra Bahrain i 2011 og hun arbejder intenst sammen med andre især unge bahrainere i Europa for at at rettet fokus på problemerne i golfstaten, der ligger lige over for Iran.
Undertrykkelse
- Undertrykkelsen er blevet meget hårdere på de to år, siden de første protester startede i 2011. Det rammer mænd, kvinder, børn. Og medierne er helt tavse om det, siger hun vredt.
Protesterne torsdag i sidste uge markedede toårsdagen for opstanden i 2011, hvor unge i Bahrain tydeligvis var inspireret af opstandene i Tunesien og Egypten, der fjernede forhadte despoter.
Dengang besatte unge Manamas 'Pearl Roundabout' - en rundkørsel i centrum - efter model fra begivenhederne på Kairos Tahrir-plads.
Men teltlejren blev ryddet af bahrainske sikkerhedsstyrker og tropper fra nabolandene. Saudi-Arabien, Kuwait og De Forenede Arabiske Emirater, deltog i den efterfølgende undertrykkelse, mens det ikoniske monument i rundkørslens centrum - perlestatuen - blev revet ned.
- Tropper fra Saudi-Arabien, Kuwait og De Forenede Arabiske Emirater er stadig i landet og fordoblede sit antal op til toårsdagen for opstanden i sidste uge. I øvrigt er 99 procent af Bahrains egne sikkerhedsstyrker slet ikke bahrainere, men lejesoldater fra blandt andet Yemen og Pakistan, som er ligeglade med bahrainernes liv, siger Yara Ali.
Siden angrebet på Perlepladsen er flere hundrede blevet anholdt og mange udsat for tortur. De anholdte omfatter læger og sygeplejersker, som blev straffet udelukkende for at behandle sårede fra Pearl Roundabout. Mange flere blev fyret fra deres job for at støtte protesterne.
Livstid
I sidste måned stadfæstede Bahrains højeste domstol domme, afsagt af en militærdomstol, mod 13 ledere af 2011-bevægelsen, hvoraf nogle fik livsvarigt fængsel, blandt andet den danske statsborger Abdulhadi al-Khawaja.
Bahrain Human Rights Defenders meddeler, at Khawaja har genoptaget sin sultestrejke den 2. februar.
Abdulhadi al-Khawaja var sidste år gennem en 110 dages sultestrejke. Konkret protesterer han på grund af manglen på svar på klager til fængselsvæsnet - og imod, at telefonlinjen bliver afbrudt, hvis fangerne taler med omverdenen om deres helbred, behandlingen i fængslet eller politik. Fra fængslet Jaw 30 kilometer syd for Manama, talte menneskerettighedsorganisationen Amnesty International med fangen Ebrahim Sharif og seks andre indsatte.
- Frihed har en pris, og vi ved, at vi betaler en lille pris i forhold til dem, der døde. Vi tilhørte ikke en fælles gruppe, vi kom fra forskellige baggrunde, men de gjorde os til en gruppe, sagde han.
Hassiba Hadj Sahraoui, Amnesty Internationals vicedirektør for Mellemøsten og Nordafrika, kritiserer:
- Regeringen i Bahrain kan ikke fortsætte fængslingen af folk, blot fordi den ikke kan tåle kritik. Folk, der er tilbageholdt blot for at udøve deres ret til ytringsfrihed, skal frigives.
Uden frygt
Ude i gaderne forklarer en af de unge under torsdagens protester situationen:
- Vi er vrede. Vi har ingen job, og regimet skal falde, sagde en 17-årig demonstrant til nyhedsbureauet Agence France-Presse.
Herboenbde Yara Ali bekræfter indtrykket af en frygtløs ungdom.
- Folk er forandret på de to år, siden opstanden startede. De er ikke bange mere. Drengene i gaderne bærer ikke våben. De viser, at de ikke er bange.
Yara Ali fortæller, at det er hendes indtryk, at bahrainere med gode job og god økonomi er mere bange, end de unge fattige.
- De rigere føler, de kan miste noget ved at protestere, de kan risikere tortur og fængsel og med sikkerhed miste jobbet. Det gør de fattige i landsbyerne ikke, siger hun.
På den anden side ser billedet anderledes ud fra regimets side af skrivebordet.
"Vi fordømmer protester som opflammende invitationer til marcher, sit-ins og civil ulydighed (...) demonstranter har siden i går aftes begået sabotage, blokeret gader, lukket hovedveje og engageret sig i voldshandlinger," lød det torsdag i sidste uge fra indenrigsministeriet, der hævder at omkring 300 demonstranter "angreb sikkerhedsstyrkerne og anvendte jernstænger og molotovcocktails."
Khalifah-styret har også tidligere beskyldt demonstranterne for at arbejde i ledtog med nabolandet Iran på den anden side af Den Persiske Golf, men ingen beviser er nogensinde fremlagt for påstanden.
USA og EU
Obama-administrationens talskvinde Victoria Nuland kom med en såkaldt "beklagelse" over drabet på den 16-årige i sidste uge.
- Vi fordømmer vold i alle former. Vi opfordrer dem, der demonstrerer, til at gøre det fredeligt og dem med ansvar for sikkerhed til at udvise tilbageholdenhed, sagde hun ifølge Det Hvide Hus' pressetjeneste.
USA har støttet regimet i Bahrain i årtier - også siden den blodige undertrykkelse af protesterne for to år siden. Bahrain er hjemsted for USA's Femte Flåde, og flådebasen ses som strategisk afgørende for presset på Iran.
Sidste maj i år har Washington genoptaget våbensalget til Bahrain efter en kort fastfrysning af en våbenpakke til 53 millioner dollars.
- Jo, det handler også om storpolitik. Det handler om at presse Bahrains allierede i USA og EU. Senest har EU-repræsentanter været på besøg i Bahrain og mødt kongen, hvor de bekræftede de gode diplomatiske forbindelser, venskabet og så videre uden at stille krav, sætte aktion i gang, få kongedømmet til at føle presset, siger Yara Ali.
Søvndal
Udenrigsminister Villy Søvndal mødtes i sidste uge med Maryam al-Khawaja, som er fungerende formand for Bahrain Centre for Human Rights og datter af den sultestrejkende Abdulhadi al-Khawaja. Her havde de lejlighed til at drøfte menneskerettighedssituationen i Bahrain. Efter mødet udtalte Villy Søvndal:
- Det er virkelig nedslående, at Bahrain fortsætter med at tilsidesætte respekten for helt basale menneskerettigheder. Desværre ser det ud til, at udviklingen går i den forkerte retning, og begrænsningerne af ikke mindst ytrings- og forsamlingsfriheden bliver strammere og strammere.
Udenrigsministeren lover fortsat at presse på med hensyn til sagen om Abdulhadi al-Khawaja.
- Blandt andet tog jeg i sidste uge sagen op med mine EU-kollegaer på et rådsmøde i Bruxelles, sagde Søvndal.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278