11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Brasiliens Lula får international støtte

Frygt for kup

Brasiliens Lula får international støtte

Den brasilianske og den internationale fagbevægelse indleder en kampagne til støtte for Brasiliens tidligere præsident Lula, som højrekræfter søger at intimidere. USA trækker i trådene.

Efter at Lula da Silva fredag var løsladt fra politiets varetægt talte han til medlemmer af fagbevægelsen og til medlemmer af Arbejderpartiet PT i industribyen Sao Paolo.
FOTO: Nelson Almeida/AFP/Scanpix
1 af 1

Fagbevægelsen i Brasilien samt dele af den internationale fagbevægelse vil indsamle underskrifter på en international støtteerklæring til Brasiliens tidligere præsident Lula da Silva. Politiet tilbageholdt Lula i flere timer sidste fredag til afhøring i en korruptionssag. Men arrestationen var et uberettiget forsøg på at sætte ham i forbindelse med korruptionssagen i det statslige olieselskab, mener initiativtagerne.

Blandt initiativtagerne til den internationale appel er Uruguays tidligere præsident Jose Mujica.

Der var ingen grund til at arrestere Lula og afhøre ham på denne måde, mener det kommunistiske parti PCdoBrasil og tilføjer, at Lula har stillet op til afhøring i denne sag, hver gang efterforskerne har ønsket det.

Partiet betegner politiets optræden som optakt til et kup mod den valgte præsident Dilma Rousseff samt intimideringen af Lula for at forhindre, at han kan stille op til præsidentvalget i 2018.

Indledning til et kup

"Det er på tide at vække alle demokratiske kræfter og kæmpe for at forsvare demokratiet og den tidligere præsident Lula, som er den største statsmand i Brasiliens nye historie", skriver det kommunistiske parti i en appel til partier og organisationer i hele verden.

Blandt initiativtagerne til den internationale appel er Uruguays tidligere præsident Jose Mujica, som i dag er medlem af Uruguays senat.

Højrefløjen i Brasilien har i to år mobiliseret for at vælte den nuværende præsident Dilma Rousseff, der efterfulgte Lula som præsident i 2011.

Brasilien forfatning forbyder en præsident at stille op til genvalg mere end én gang og altså sidde i to sammenhængende perioder. Men Lula kan efter otte år med Dilma Rousseff stille op til valget i 2018, og højrefløjen frygter, at han gør det og bliver valgt.

I virkeligheden et angreb på BRIKS

Det er ikke kun Brasiliens højrefløj, der ønsker at forhindre Lula da Silva i at genopstille. Analytikeren og journalisten Pepe Escobar mener, at angrebet på Lula og forsøget på at intimidere ham skal ses i forbindelse med USA's og Vestens forsøg på at svække BRIKS, der samler Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika i en alliance, som udfordrer USA's globale herredømme.

"Det er ikke nogen overraskelse, at tre nøglespillere i BRIKS er under er løbende angreb på flere fronter", skriver Pepe Escobar.

BRIKS, der samler Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika, udfordrer USA's globale herredømme.

Han peger på at Rusland rammes af de lave oliepriser og er sat under pres af konflikten i Ukraine og i Syren. Det andet BRIKS's-land Kina bliver angrebet økonomisk på børserne og anklaget for aggression i konflikterne om øer i Det Sydkinesiske Hav.

Escobar definerer Brasilien som det "svageste led i BRIKS", hvorfor landets centrum-venstre regering særligt er i imperialismens sigtekorn.

BRICS-samarbejdet har en kolossal økonomisk volumen. BRIKS har grundlagt deres egen udviklingsbank, de aspirerer til at udskifte US-dollars med handel i en egen valuta, og der er planer om at anlægge fiberoptiske kabler til kommunikation fra Brasilien til andre verdensdele og at forbinde Latinamerika med kabler, som USA ikke kontrollerer.

WikiLeaks afsløring

Allerede med WikiLeaks-afsløringer i 2009 kom det frem, at USA gik efter Lula, som da var Brasiliens præsident. Lula indgik et strategisk partnerskab med kinesiske olieselskaber om udvinding af store, nye oliefelter, skriver Pepe Escobar. Og han holdt amerikanske selskaber ExxonMobile og Chevron udenfor.

Den brasilianske partner i dette oliesamarbejde var det statslige olieselskab Petrobras. Og det er netop anklager om korruption i dette selskab, som kræfter i politiet i Brasilien nu forsøger at implicere Lula i.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. mar. 2016 - 14:22   11. mar. 2016 - 14:30

Brasilien

se@arbejderen.dk
Brasilien
  • Regeringsform: Forbundsrepublik.
  • Areal: 8,5 millioner kvadratkilometer (femte største land i verden).
  • Hovedstad: Brasilia.
  • Indbyggertal: Cirka 202 mllioner.
  • BNP per indbygger: 12.100 dollars (Danmark: 37.800 dollars).
  • BNP fordelt på sektorer: Servicefag: 68,1 procent, industri: 26,4 procent, landbrug: 5,5 procent.
  • Arbejdsløshed: 7 procent.
  • Befolkning under fattigdomsgrænse: 15,9 procent.
  • Præsident Dilma Rousseff fra Arbejderpartiet PT blev genvalgt i oktober 2014 med 51,64 procent mod 48,36 procent til modkandidaten Aecio Neves fra partiet PSDB. (afsat ved kup 1. september 2016. Ny præsident er Michel Temer fra partiet PMDB).

Kilder: CIA, CEPR