I aften åbner Rio de Janeiro officielt De Olympiske Lege, som varer frem til den 21. august. Det er 31. gang, der afholdes OL, men første gang på det latinamerikanske kontinent.
Hvis standarden blev sænket, fjerner vi det, den nye by kunne repræsentere på den globale scene som elitens by, den gode smags by… Derfor skulle det være prægtige boliger, ikke boliger til de fattige.
Carlos Carvalho, bygherre på OL-byen
Men bag facaden gemmer sig en større skandale. Da Brasilien og Rio de Janeiro i 2009 fik tildelt værtskabet for OL i 2016, håbede landets daværende præsident Lula da Silva, at det ville gavne millionbyens fattige befolkning og forbedre den elendige infrastruktur. Men det er gået stik modsat.
I stedet har forberedelserne op til OL gavnet en lille gruppe stenrige og deres virksomheder. Heriblandt er tilmed personer og virksomheder, som er dybt involveret i den omfattende korruptionsskandale kendt som "Operation bilvask".
Operation Bilvask involverer det statslige olieselskab Petrobas og handler blandt andet om, hvordan politikere fra flere partier har modtaget bestikkelse til at finansiere deres politiske kampagner mod til gengæld at tildele lukrative kontrakter til private virksomheder.
Ifølge det latinamerikanske tv-selskab TeleSur er over 175 politikere i parlamentet indblandet i skandalen. Heriblandt er også Brasiliens fungerende præsident Michel Temer, som var en af bagmændene bag rigsretssagen mod den suspenderede præsident Dilma Rousseff.
Borgmester løber fra løfter
Rio de Janeiros borgmester Eduardo Paes har været en af de varmeste fortalere for OL. Millionbyens konservative borgmester tilhører samme parti som Michel Temer – PMDB, der repræsenterer Brasiliens gamle politiske og økonomiske elite.
Han lovede i en tale i 2012, at byens plan for OL i 2016 ville bringe vital infrastruktur og offentlig service til byens over 1000 favelas, fattige kvarterer, hvor omkring 1,5 millioner af byens omkring 12 millioner indbyggere lever.
Men det blev ved løftet, ifølge Paes selv på grund af manglende økonomisk støtte fra landets føderale regering. I stedet blev de fleste offentlige midler brugt på forbedringer i den rige forstad Barra da Tijuca, som kun huser 300.000 indbyggere, skriver det amerikanske magasin The Atlantic.
Prisen for OL i Rio løber op i 12 milliarder dollars, og borgmester Paes insisterer på, at hovedparten er betalt af private investorer, men forskere peger på, at Paes undlader at fortælle om skattelettelser, offentlige løn og tildeling af landområder.
Forgylder rigmandskvarter
Delstaten Rio de Janeiro har også betalt næsten hele den dyre forlængelse af undergrundsbanen, som forbinder Barra da Tijuca med de eksklusive strande Leblon og Ipanema. Det er i Ipanema, at Erhvervs- og Vækstministeriet har opsat en pavillon, der danner rammen om det danske eksportfremstød under OL. Ipanema er et af de dyreste steder at leve i Rio de Janeiro. Også alle de nye ekspres-buslinjer fører til Barra da Tijuca.
En af dem, som har profiteret på OL er den 92-årige milliardær Carlos Carvalho. Han ejer seks millioner kvadratmeter jord i Barra da Tijuca. Carvalho har spyttet godt i Eduardo Paes kasse op til valget i 2012. Ifølge The Atlantic har Carvalhos støttet Paes med 500.000 dollars.
Carvalhos firma Carvalho Hosken står sammen med byggeentreprenøren Odebrecht bag opførelsen af den olympiske by, som skal huse 17.950 atleter og stabspersonel i 3604 lejligheder fordelt på 31 bygninger.
På Danmarks Idrætsforbunds hjemmeside kan man læse, at efter de olympiske og paralympiske lege "bliver byen beboet af lokale brasilianere."
Det bliver i så fald lokale med en fuldfed bankkonto. Lejlighederne er nemlig ikke designet til almindelige brasilianere ifølge bygherren Carlos Carvalho.
– Vi mener, at hvis standarden blev sænket, fjerner vi det, som denne nye by kunne repræsentere på den globale scene, som elitens by, den gode smags by… Derfor skulle det være prægtige boliger, ikke boliger til de fattige, sagde Carlos Carvalho til det britiske dagblad sidste år.
Lejlighederne bliver da også omdannet til luksuslejligheder efter OL, og Carvalho Hosken og Odebrecht forventer, at hver lejligheder vil indbringe en profit på op til tre millioner kroner. Foreløbigt er 10 procent af lejlighederne blevet solgt, resten er taget af markedet på grund af den økonomiske krise i landet.
Korrupte selskaber
Mens Carvalho Hoskens ikke er inddraget i Operation Bilvask, sidder Odebrecht i korruptionsskandalen op til halsen. Odebrechts administrerende direktør Marcello Odebrecht blev i marts idømt 19 års fængsel for korruption og hvidvask af penge. Selv efter at Odebrecht blev anholdt i juni 2015, fortsatte bestikkelsen, skriver nyhedsbureauet Reuters.
Også byggeselskabet Andrade Gutierrez, som indgår i nogle af Carvalho Hoskens byggerier i forbindelse med OL, er dybt involveret i korruptionsskandalen.
Både Odebrecht og Andrade Gutierrez var involveret i renoveringen af de legendariske Maracana fodboldstadion, som danner rammen om åbnings- og afslutningsceremonien for OL. Selskaberne har taget overpris på op til 17 procent for at bringe stadionet i overensstemmelse med FIFA's guidelines.
Odebrecht har siden 2014 bygget veje, lufthavne undergrundsbaner og sportsanlæg for OL i Rio for i alt 46 milliarder dollars, skriver TeleSur. Og ifølge Reuters har anklagere afsløret, at Odebrecht havde en særlig afdeling for bestikkelse i forbindelse med ombygningen af Maracana og OL-byggeriet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278