14 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Britisk dom afviser at udlevere Venezuelas guld til Maduros regering

Omstridt dom

Britisk dom afviser at udlevere Venezuelas guld til Maduros regering

En britisk domstol har nægtet at udbetale Venezuelas guldreserver, så landets regering kan købe mad, medicin og medicinsk udstyr til at bekæmpe covid-19. De 31 tons guld tilhører den selvudråbte præsident Juan Guaidó, siger dommeren Nigel Teare.

Nicolás Maduros regering kan ikke få udleveret sine guldreserver, som er deponeret i den britiske centralbank. Venezuela vil bruge et salg af guldreserverne til at købe fødevarer og medicin under coronapandemien.
FOTO: Miraflores Palace/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Torsdag den 2. juli besluttede den britiske dommer Nigel Teare, at Venezuelas nationalbank ikke kan få udleveret 31 tons guld, som banken har deponeret i Storbritanniens centralbank, Bank of England.

Det er endnu mere sjældent, at en britisk handelsdomstol får at vide, at den kun kan afgøre et spørgsmål på den måde, som regeringen siger, at den skal.
Sarosh Zaiwalla, britisk advokat

Venezuela har siden 2018 forsøgt at få udleveret sine guldreserver, som har en værdi af over én milliard dollars. Men Bank of England indefrøs guldreserverne med henvisning til en standardforklaring om at forhindre hvidvask. 

Men i maj i år gik Venezuela rettens vej ved en handelsdomstol i London for at få udleveret dets egne værdier, skriver netmediet venezuelaanlysis.

Skulle bruge guldet til mad og medicin

Venezuela ønsker at få udleveret guldet for at sælge det. Pengene fra salget skal overføres til FN's Udviklingsprogram (UNDP), så Venezuelas sundhedsmyndigheder kan købe fødevarer, medicin og medicinsk udstyr som et led i at bekæmpe coronapandemien.

Venezuela har den 8. juli 7693 bekræftede tilfælde af covid-19 og har registreret 71 dødsfald. Og landet er hårdt ramt af USA's sanktioner, som gør det vanskeligt at skaffe fødevarer, medicin og medicinsk udstyr.

I dommen henviser dommer Nigel Teare til, at den britiske regering "utvetydigt anerkender oppositionens leder Juan Gauidó som præsident", og retten er derfor udelukket fra at behandle sagen.

Juan Guaidó udråbte sig selv som Venezuelas præsident på et torv i hovedstaden Caracas den 23. januar 2019 efter at være blevet valgt som formand for Venezuelas parlament, Nationalforsamlingen.

Efterfølgende er Guaidó blevet anerkendt som Venezuelas legitime præsident af 54 lande – heriblandt USA og EU – selv om Juan Guaidó aldrig er blevet valgt og i år ikke blev genvalgt som formand for Nationalforsamlingen.

Kritik af dom 

Venezuelas advokat Sarosh Zaiwalla køber imidlertid ikke dommerens forklaring, og han vil nu appellere afgørelsen. Retten brugte fire dage på at høre sagens parter, der på den ene side bestod af Venezuelas Centralbank og regering, modsat stod repræsentanter for Juan Guaidó og hans udpegede bestyrelse for Venezuelas Nationalbank.

Sarosh Zaiwalla anfører blandt andet, at den britiske regering både har forbindelser til Juan Guaidós repræsentanter og til Venezuelas regering. Storbritannien har eksempelvis en ambassadør, Andrew Soper, i Caracas, og den britiske regering har anerkendt Venezuelas ambassadør i London, Rocio Maneiro. 

De fortsatte diplomatiske forbindelser viser, at Nicolás Maduro fortsat er anerkendt, de facto, som Venezuelas præsident, vurderer advokaten. Han understreger også, at ingen af de personer, som Juan Guaidó har udpeget til sin bestyrelse for Venezuelas nationalbank, har boet i Venezuela i de seneste år.

"Det er meget sjældent, at en sag af så international juridisk betydning afgøres med henvisning til juridiske spørgsmål alene uden at tage hensyn til de faktiske omstændigheder, og det er endnu mere sjældent, at en britisk handelsdomstol får at vide, at den kun kan afgøre et spørgsmål på den måde, som regeringen siger, at den skal", skriver Sarosh Zaiwalla og tilføjer:

"Dette har ført til det usædvanlige resultat i denne sag. Mens domstolen samtidigt anerkender Storbritanniens fulde diplomatiske forbindelser med hr. Maduros regering, har den også fastholdt, at hr. Guaidós udnævnelser, der betragtes som ulovlige og ugyldige i Venezuela, er gyldige i England."

Arrestordre mod Guaidós folk

Dommen får nu et efterspil i Venezuela. Landets rigsadvokat Tarek Williams Saab udstedte den 3. juli, dagen efter dommen, arrestordre på 11 personer i Juan Guaidós inderkreds. Det gælder blandt andre Venessa Neumann, som Guaidó har udpeget som sin repræsentant i Storbritannien, skriver venezuelanalysis.

Også de fem personer, som Guaidó har udpeget som medlem af Venezuelas nationalbanks bestyrelse, er blandt de 11 personer, som rigsadvokaten blandt andet ønsker retsforfulgt for forræderi, ulovlig tilranelse af embede og kriminelle forbindelser.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. jul. 2020 - 08:12   09. jul. 2020 - 08:14

Venezuela

mj@arbejderen.dk
Juan Guaidó

  • 35 år, ingeniør og har en master i offentlig administration fra George Washington University i USA.
  • Var i 2009 med til at starte partiet Volundad Popular (Folkets Vilje).
  • Volundad Popular havde 14 mandater i det opløste parlament og er medlem af den socialdemokratiske internationale SI.
  • Blev den 5. januar 2019 udpeget som formand for Venezuelas opløste Nationalforsamling.
  • Deltog i november 2010 i et kursus i Mexico City om en plan for at vælte Venezuelas daværende præsident Hugo Chávez.
  • Den serbiske gruppe Otpor stod som arrangør af kurset.
  • Otpor finansieres af USA via den statslige bistandsorganisation USAID og National Endowment for Democracy.
  • Juan Guaidó erklærede den 23. januar 2019 sig som midlertidig præsident i Venezuela.
  • Han henviser til en paragraf i forfatningen om at påtage sig midlertidig præsidentmagt.
  • Ifølge paragraffen kan formanden for Nationalforsamlingen overtage præsidentembedet og udskrive nyvalg inden 30 dage, hvis den siddende præsident handler i strid med forfatningen eller har forladt posten. 

Kilde: grayzone.com, TeleSur