23 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Britiske universiteter investerer i israelsk apartheid

Ny database afslører:

Britiske universiteter investerer i israelsk apartheid

117 britiske universiteter har investeret op mod 600 millioner dollars i firmaer, der opererer i israelske bosættelser på den besatte Vestbred eller samarbejder med Israels militær.

Beboelseshus jævnet med jorden af israelske fly i Rafah, Gaza. Flere britiske universiteter har investeret i amerikanske og britiske flyfabrikker.
FOTO: RafahKid Kid/CC 3.0
1 af 1

Det har udløst vrede blandt studerende og pro-palæstinensiske aktivister i Storbritannien, at 117 britiske universiteter har investeret en halv milliard dollars i firmaer, der opererer i israelske bosættelser eller samarbejder med Israels militær.

Det er en skan-dale, at jeg som studerende med palæ-stinensisk baggrund skal betale studiegebyrer til et universitet, der mulig-gør overgreb på mit folk.
Huda Ammori, student 

En ny database fra Palestine Solidarity Campaign (PSC) har kortlagt 117 britiske universiteters "meddelagtighed i brud på international ret", rapporterer nyhedsportalen middleeasteye.net

Leverer fly og bulldozere

For eksempel investerer flere universiteter direkte i virksomheder, der forsyner det israelske militær med våben. Det gælder for eksempel Boeing, Airbus og BAE Systems. Alle disse virksomheder leverer våben og fly til det israelske militær.

>> LÆS OGSÅ: USA vil droppe et selvstændigt Palæstina

Imperial College London har investeret i det militære og højteknologiske firma Cisco Systems, der leverer militær informationsteknologi til Israel. Firmaet har desuden udviklet teknologi, så Israel kan overvåge aktiviteter på Vestbredden.

Det etisk-juridiske fakultet ved University College London er ligefrem sponsoreret af det britiske våbenfirma BAE Systems.

>> LÆS OGSÅ: Her er en liste over firmaer i israelskbesatte områder

University of Manchester har på sin side investeret 954.354 dollars i det amerikanske firma Caterpillar, som forsyner Israels militær med D9-bulldozere, der bruges til at nedrive hjem og skoler i Palæstina.

Opretholder apartheid

PSC's database rummer informationer fra 117 universiteter i Storbritannien. Antallet af universiteter, der har investeret i firmaer, der er aktive på Vestbredden, kan dog være endnu højere. Over 50 universiteter nægtede nemlig at levere oplysninger. PSC måtte, hvor det var muligt, selv indhente disse oplysninger på anden måde.

>> LÆS OGSÅ: Boykot israelsk våbenfirma

"Britiske universiteter investerer direkte i virksomheder, der forsyner det israelske militær med våben, deltager og drager fordel af at opretholde israelsk apartheid, hjælper med at opbygge ulovlige israelske bosættelser og bidrager derved til den etniske udrensning af den palæstinensiske befolkning", skriver PSC, der er en ledende solidaritetsgruppe med palæstinenserne i Storbritannien.

>> LÆS OGSÅ: Israel vil annektere Jordandalen

Universiteterne er derved "i høj grad medskyldige" i Israels apartheidregime gennem deres investeringer og institutionelle forbindelser, skriver PSC på sin hjemmeside.

Forsvarer investeringer

PSC understreger, at disse investeringer og samarbejdet finder sted, selv om størstedelen af ​​de britiske universiteter har en klar politik om, at de skal "forhindre medvirken til brud på menneskerettighederne og krigsforbrydelser."

En talsmand for University of Manchester fastholder dog, at universitetet handler etisk korrekt.

"Som universitet arbejder vi tæt sammen med vores investeringsrådgivere for at sikre, at vores portefølje er i overensstemmelse med vores socialt ansvarlige investeringspolitik, der nøje overvejer de miljømæssige, sociale og økonomiske faktorer", siger talsmanden ifølge Middleeasteye. 

>> LÆS OGSÅ: Israel er i våbeneksportørernes top-ti

Huda Ammori, studerende ved universitetet i Manchester, der oprindeligt begyndte at indsamle informationerne til databasen, mener, at forklaringen er "langt ude".

– Det er en skandale, at jeg som studerende med palæstinensisk baggrund skal betale studiegebyrer til et universitet, der investerer i virksomheder, som muliggør overgreb på mit folk, siger hun til middleeasteye.net.

Hvad med danske universiteter?

Hvor mange millioner, danske universiteter og højere læreanstalter der har investeret i firmaer på den besatte Vestbred, vides ikke. Men Arbejderen har spurgt alle danske universiteter, inklusive CBS og DTU, Danmarks Tekniske Universitet, om de har investeret i firmaer, der er aktive i israelskbesatte områder.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jan. 2020 - 14:55   31. aug. 2020 - 15:42

Boykot Israel

ah@arbejderen.dk