Den spanske anklagemyndighed kræver rapperen Pablo Hasel idømt over to års fængsel for anklager om at opildne til terrorisme og for at fornærme politiket og den tidligere konge Juan Carlos.
Grænserne for ytringsfriheden er de samme og rammer altid antifascisterne.
Pablo Hasel, rapper
Hasel taler, rapper og tweeter blandt andet om den baskiske organisation ETA og en antifascistisk modstandsgruppe, GRAPO. GRAPO har han omtalt som "et eksempel på modstandskamp". Han betegner sig selv som kommunist, og frabeder sig at nogen skal bestemme, hvem han betragter som eksempler og forbilleder.
Fængsel og stor bøde
Der var retsmøde i Madrid den 1. februar, og ifølge nyhedsbureauet AP ventes der snart en domsafsigelse i sagen, hvor anklagemyndigheden også kræver rapperen idømt en bøde på 40.500 euro.
Under retsmødet forsvarede Pablo Hasel sin ret til ytringsfrihed, og han anklgede domstolen for at holde med højreorienterede aktivister, som han oplever på sociale medier frit kan offentliggøre opfordringer til vold imod venstreorienterede og enkeltpersoner:
– Grænserne for ytringsfriheden er de samme og rammer altid antifascisterne. Min fejl er, at jeg ikke er en fascist, der udtrykker håbet om at bombe catalanere eller homoseksuelle, sagde den anklagede ifølge nyhedsstationen Telesur.
Telesur skriver, at sagen mod Pablo Hasel er én af en række sager, kendt som "Operation Spider", som går efter personer, der angiveligt opfordrer til terrorisme på sociale medier. Blandt de tiltalte er en anden rapper ved navn Valtonyc samt en politiske aktivist, Kaiet Prieto på 23 år.
Klovnekonge og elskerinder
I anklageskriftet mod Pablo Hasel indgår også fornærmelser mod politiet og den tidligere spanske konge.
Rapperen har i en video med titlen Klovnen Juan Carlos (Juan Carlos el bobón) kritiseret, at kongens storvildjagter i Afrika og hans elskerinder betales af skatteydernes penge.
– Lad os nu se, om jeg dømmes skyldig, for kongen bruger jo faktisk offentlige penge til at gå på jagt for og til at lukke munden på sine elskerinder, som Barbara Rey. Hvis medier skal i fængsel for at fortælle om det, så er der ikke fængsler nok i Spanien, siger Hasel.
Og han tilføjer, at mindst halvdelen af den spanske befolkning er enig i hans kritik.
Han står også ved den kritik af politiet for at "henrette" 15 indvandrere, som bliver betragtet som strafbare injurier.
Hasels kritik var en henvisning til en konkret situation ved Tarajalen-grænsen i den spanske enklave Ceuta i Nordafrika, hvor 15 flygtninge den 6. februar 2014 mistede livet under politiets indsats for at forhindre cirka 500 flygtninge i at trænge over et hegn og ind i Ceuta fra Marokko.
Hasel, hvis officielle navn er Pablo Rivadulla Duró blev i 2014 idømt to års fængsel for lignende anklager om at støtte terrorisme.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278