26 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Cirka 130 stemmer ja

På torsdag stemmer FN's generalforsamling om Palæstina

Cirka 130 stemmer ja

Israel truer med at lukke for vand og el til Vestbredden og Gaza, hvis palæstinenserne fastholder ansøgningen om observatørstatus i FN. USA truer med at lukke for pengekassen.

Befolkningen på Vestbredden og i Gaza venter forventningsfulde på, at Palæstina i morgen opnår observatørstatus i FN. Hele 95 procent af palæstinenserne på tværs af partiskel og støtter ansøgningen til FN.
FOTO: Søren Zeuth
1 af 1

Der er ingen tvivl om, at resolutionen, der giver Palæstina observatørstatus i FN, bliver vedtaget, men der er usikkerhed om, hvordan Danmark stemmer.

- Vi arbejder for, at det størst mulige antal EU-lande stemmer for resolutionen, fortæller udenrigsministerens talsmand Jean Ellermann-Kingombe.

- Men, tilføjer han, det betyder ikke, at Danmark stemmer for. Det er ikke besluttet endnu, berettede Ellemann-Kingombe tirsdag til Arbejderen.

For SF vil det være en meget stor skuffelse, hvis vi ikke stemmer ja.

Margrete Auken

Der foregår konsultationer inden for EU, og den endelige resolutionstekst forventes først fremlagt natten til onsdag.

Det er ikke Udenrigsministeriets forventning, at EU-landene bliver enige om en fælles stemmeafgivning. Forventningen er snarere, at EU-landene stemmer cirka ligesom, da der sidste år blev stemt om at optage Palæstina i FN's organisation for kultur og undervisning, UNESCO.

Dengang stemte 11 EU-lande for: Belgien, Cypern, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Luxembourg, Malta, Slovenien, Spanien og Østrig.

Fem lande stemte imod: Tjekkiet, Tyskland, Litauen, Holland og Sverige, mens Danmark og de 10 resterende  lande afstod fra at stemme.

Palæstina blev optaget i UNESCO med stort flertal.

EU-parlamentet støtter

I EU-parlamentet er der klar støtte til at give Palæstina observatørstatus i FN. I sidste uge stemte 447 for, mens 113 stemte imod en resolution om sagen.

"Der er ingen tvivl om resultatet, da 132 ud af 193 medlemmer af FN allerede har anerkendt staten Palæstina. Men hvad flertallet af EU's medlemslande vælger at gøre, er stadig tvivlsomt", skriver SF's to medlemmer af EU-parlamentet Emilie Turunen og Margrete Auken. Auken har meldt klart ud, at en blank stemme fra Søvndal vil være et "svigt".

- For SF vil det være en meget stor skuffelse, hvis vi ikke stemmer ja, siger Margrete Auken ifølge Politiken.

RIKO - Rådet for International Konfliktløsning - mener også, at Danmark skal stemme ja.

RIKO's bestyrelse, som omfatter ni sagkyndige i internationale konflikten med Søren Friis fra Aarhus Universitet som formand, har udsendt en appel, der "opfordrer den danske regering til at stemme ja til at optage Palæstina som FN-observatør. Hermed vil Danmark gribe en mulighed for at sende et stærkt signal om behovet for en forhandlingsløsning på den israelsk-palæstinensiske konflikt".

Palæstinenserne ansøger om, at Palæstina inden for grænserne fra før 1967 får observatørstatus i FN.

Det vil give Palæstina ret til at tale i Generalsforsamlingen, og det giver adgang til at rejse sager ved FN's internationale domstol i Haag.

Palæstina ved FN's hoveddør

Udenrigsminister Villy Søvndal besluttede sidste år, at Danmark skulle undlade at stemme for at "undgå dansk enegang" i EU.

Bagefter sagde Søvndal, at "Palæstina skal ind ad hoveddøren - ikke ad bagdøren", men at palæstinensisk medlemsskab af FN ligger "i fuld forlængelse af regeringens arbejde for oprettelse af en palæstinensisk stat.

Men en del kritikere påpeger, at der er stor forskel på Søvndals udmeldinger om Palæstina, før han blev udenrigsminister og hans praksis som minister.

Netop den mulighed, at Palæstina kan rejse sager ved Den internationale Domstolen, tror palæstinensernes forhandler Saeb Erekat, er noget, der skaber frygt i Israel. Erekat betegnede det som "et sværd over nakken på Israel", hvis Palæstina kan indklage besættelsesmagten for domstolen.

Derfor arbejder Israel diplomatisk på højtryk for at forhindre, at lande stemmer for at give Palæstina den nye status.

Under et møde tidligere på måneden i Bruxelles truede Israels udenrigsminister Avidor Lieberman med, at Israel kan vælge at indefryse de penge, som Israel på vegne af det palæstinensiske selvstyre opkræver i told og afgifter, skriver netavisen EUobserver ifølge en anonym EU-kilde.

Lieberman lod også forstå, at man 'kan vælge at lukke for el- og vandforsyningen til Vestbredden og Gaza samt oversvømme de besatte områder med nye bosættelser', hvis palæstinenserne holder fast ved en afstemning i FN.

USA har siden september arbejdet side om side med Israel om sagen.

USA' udenrigsministerium har sendt et brev til alle FN-ambassadører, hvori Washington erklærer, at observatørstatus til Palæstina "vil have betydelige negative konsekvenser for fredsprocessen, for FN-systemet og for vores evne til at opretholde betydelig økonomisk støtte til Det palæstinensiske Selvstyre".

Da selvstyret sidste år trak en ansøgning om fuldt medlemsskab af FN tilbage, var det efter trusler fra USA om at fjerne den økonomiske støtte.

"Vi tror Deres regering forstår, hvad der er på spil i denne sag, og ligesom os ønsker at undgå et sammenstød", lyder der videre i Washingtons henvendelse til FN-ambassadørerne i New York.

Palæstinas repræsentant i Danmark er sikker på en sejr i FN, og han tror også på, at Danmark vil stemme ja i morgen aften:

- Jeg er meget, meget optimistisk, siger Amro Alhourani til Arbejderen.

Han påpeger, at den nye status ikke blot giver taleret i FN og adgang til at rejse sager ved domstolen i Haag.

- Det giver Palæstina adgang til alle FN's forskellige organisationer, siger han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. nov. 2012 - 10:00   28. nov. 2012 - 10:00

Palæstina

se@arbejderen.dk
Palæstina i FN
  • Den 1. januar, 2015, forventes en resolution fra Jordan at blive sat til afstemning i FN's Sikkerhedsråd. Resolutionen vil angiveligt handle om, hvorvidt Sikkerhedsrådet tilslutter sig en tidsgrænse på tre år for Israels tilbagetrækning fra besatte områder samt en anerkendelse af en palæstinensisk stat.
  • Palæstina er i dag anerkendt som en stat af 135 ud af FN's 193 medlemslande.
  • 23. november 2011 blev palæstinensernes selvstyre (PA) optaget som medlem af FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur, UNESCO.
  • I december 2012 fik det palæstinensiske selvstyre observatørstat i FN's Generalforsamling med samme rettigheder som Vatikan-staten og Malteserordenen.
  • I januar 2015 ansøgte den palæstinensiske FN-ambassadør om at Palæstina bliver medlem af Den Internationale Straffedomstol (ICC), hvilket vil give palæstinenserne ret til at indklage israelske krigsforbrydelser.
  • I løbet af 2015 vil blev det palæstinensernes selvstyres myndighed, PA, ansøge om at blive tilsluttet det internationale politisamarbejde Interpol.

Kilder: Leksikon.org, BBC, CNN