21 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Colombias præsident vil genstarte kontroversiel brug af Roundup

Trussel mod natur og sundhed

Colombias præsident vil genstarte kontroversiel brug af Roundup

Ivan Duque, Colombias højreorienterede præsident, vil trods et forbud i landets højesteret igen begynde at sprøjte cocamarker med Roundup. USA's nyindsatte præsident Joe Biden glæder sig, mens 150 eksperter advarer.

USA's ambassadør i Colombia, Philip S. Goldberg, løfter en cocaplante, mens Colombias nu afdøde forsvarsminister, Carlos Holmes Trujillo, klapper. Det skete under en militæraktion for at rydde cocamarker i Colombia. Carlos Holmes Trujillo døde af covid-19 den 26. januar, en måned efter aktionen.
FOTO: Juan Barreto/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

I seks år har der været forbud mod at sprøjte cocamarker fra luften med den omstridte sprøjtegift Roundup i Colombia. Men det forbud agter landets højreorienterede præsident Ivan Duque nu at ændre.

Colombias regering har forpligtet sig til at genstarte sit luftbårne coca-udryddelses-program, hvilket vil være en meget velkommen udvikling.
USA's udenrigsministerium

Lige siden Duque blev valgt i 2018, har han lovet at genoptage metoden med at lade fly oversprøjte marker med sprøjtegifte. Med udgangen af 2020 meddelte Duque-regeringen, at den nu vil genoptage sprøjtningen, og at det kan begynde her i april.

Ivan Duques kontroversielle plan bryder ikke kun et forbud fra højesteretten. Den er også i strid med den fredsaftale, som Colombias daværende præsident indgik i 2016.

Dommen i højesteret blev afsagt i 2015 og fastslog, at sprøjtning af glyphosat, det aktive stof i Roundup, skal stoppe, hvis det skaber problemer for helbredet, skriver det amerikanske netmedie commondreams.org. Samme år advarede Verdenssundhedsorganisationen WHO imod, at Roundup kunne skade miljø og sundhed og måske kunne være årsag til cancer.

At stoppe sprøjtning med Roundup spillede også en central rolle i fredsforhandlingerne med befrielsesorganisationen FARC i 2014. Samtidig var der stor folkelig modstand mod Roundup blandt Colombias fattige småbønder, der igangsatte nationale protester mod regeringens brug af Roundup.

"Protester på nationalt plan, der blokerer adgangsveje og hæmmer bevægelsesfrihed, var en væsentlig hindring for muligheden for manuel udryddelse i store kokadyrkende regioner og besværliggjorde også udryddelsesoperationer fra luften", skrev USA's udenrigsministerium i en rapport i 2014.

Biden er tilfreds

USA's nyvalgte præsident, Joe Biden, hilser Ivan Duques beslutning velkommen. På side tre i det amerikaske udenrigsministeriums dokument International strategirapport for narkotikakontrol, skriver ministeriet:

"Colombias regering har forpligtet sig til at genstarte sit luftbårne cocaudryddelsesprogram, hvilket vil være en meget velkommen udvikling, dette program er endnu ikke begyndt."

Dermed følger Joe Biden direkte i sin forgænger Donald Trumps spor. Trump krævede i marts 2020 under Duques besøg i Det Hvide Hus, at Colombia genoptog sprøjtningen af cocamarker.

Skiftende colombianske regering har rutinemæssigt oversprøjtet cocoamarker siden 1990'erne. Det var også central del af den såkaldte Plan Colombia, som USA's daværende Demokratiske præsident, Bill Clinton, underskrev i 2000, og som Joe Biden varmt støttede som senator. 

Plan Colombia havde til formål at fremme økonomisk og demokratisk udvikling og bekæmpelse af produktion og eksport af narkotika. Hovedbestanddelen har imidlertid været militær oprustning. Våben, helikoptere og anden militær udrustning flød til Colombia sammen med amerikanske militærrådgivere og efterretningsagenter.

Eksperter advarer

Flere end 150 regionale eksperter indenfor narkotika, miljø og sikkerhed kritiserer Biden, fordi han byder brugen af Roundup velkommen. De har den 12. marts sendt et åbent brev til Joe Biden og vicepræsident Kamala Harris.

Hovedsponsor for brevet er Center for studier af sikkerhed og narkotika ved Los Andes Universitetet i Colombias hovedstad Bogotá.

I brevet skriver eksperterne blandt andet til Biden og Harris, "jeres administration støtter implicit den skadelige arv efter præsident Trump". Eksperterne, der kommer fra Colombia, USA og en række andre lande i verden, heriblandt adskillige i Europa. De kritiserer også, at Biden følger i hælene på Plan Colombia, der i forhold til bekæmpelse af narkotika har været en fiasko, først og fremmest på grund af den omfattende sprøjtekampagne.

”Støtten til den luftbårne sprøjtning kunne ikke komme på et værre tidspunkt. Den nyligt annoncerede beslutning sender en uheldig besked til det colombianske folk om, at jeres administration ikke er forpligtet til at opgive den ineffektive og skadelige krig mod narkotika internationalt …", konkluderer eksperterne.

De opfordrer Joe Biden til genovervje sin støtte til Ivan Duques plan.

Ifølge José Miguel Vivanco fra Human Rights Watch dyrker mange fattige bønder coca, fordi de ikke kan tjene nok til familiens overlevelse ved produktion af fødevarer.

– Bæredygtig fremgang i forhold til at reducere cocaproduktionen kan kun opnås ved at sikre, at bønderne har profitable alternativer. Og det kan ikke opnås med glyphosat – uanset mængden, siger José Miguel Vivanco til den amerikanske TV-station Vice.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. apr. 2021 - 06:27   06. apr. 2021 - 10:39

Colombia

mj@arbejderen.dk
Colombia: verdens største kokainproducent
  • I 20 år har USA og Colombia samarbejdet om at udrydde produktion af cocablade i Colombia og produktion af kokain, blandt andet gennem den såkaldte Plan Colombia, som USA's daværende præsident Bill Clinton underskrev i 1999.
  • Alligevel er Colombia fortsat verdens største producent af narkotika. Ifølge FN tegner Colombia sig for 70 procent den globale produktion af narkotika.
  • Siden 2000 har USA betalt 11,6 milliarder dollars til Colombia til bekæmpelse af narkotikahandel og forsyningskæder. Heraf er over 10 milliarder kanaliseret til Plan Colombia.
  • I 2019 ryddede Colombia 100 hektar marker cocaplanter. Samme år slog Colombia rekord med hele 210.000 hektar marker med cocaplanter.

Kilde: TeleSur

Fakta om Colombia
  • Colombia er det nordligste land i Sydamerika.
  • Arealet er 1.138.910 km2.
  • Befolkningstallet er 42 millioner.
  • Antallet af internt fordrevne er over to millioner – nogle kilder skriver over fire millioner.
  • Hovedstaden er Bogotá med otte millioner indbyggere.
  • De vigtigste økonomiske sektorer er kaffeeksport samt minedrift med forekomster af olie, kul, guld, platin, sølv.
  • I 2011 underskrev EU og Colombia en handels- og investeringsaftale, som trådte i kraft fra august 2013. 
  • I august 2016 underskrev den daværende Santos-regering en fredsaftale med oprørshæren FARC.
  • I august 2018 blev Iván Duque indsat som Colombias præsident. Han er modstander af fredsaftalen.

Kilder: Leksikon.org, Information, Flygtningehjelpen.no