24 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Danmark klar til at sende soldater til Mali

Jægersoldater står klar

Danmark klar til at sende soldater til Mali

Folketinget står overfor at vedtage at sende danske tropper til det vestafrikanske land Mali. Dansk Folkeparti og De Konservative er imod, mens Enhedslisten ikke har taget stilling endnu.

Franske soldater på mission i Timbuktu-regionen i Mali.
FOTO: Philippe Desmazes/AFP/Scanpix
1 af 1

Næste år skal 30 danske jægersoldater, 15 stabsofficerer og et Hercules-transportfly sendes til det vestafrikanske land Mali, mener de fleste partier i Folketinget, der på tirsdag førstebehandler et beslutningsforslag fra udenrigsminister Kristian Jensen.

Sidste gang, Danmark sendte Hercules-fly til Mali i 2013, kom vi jo til at støtte den franske intervention.
Helge Ratzer

Regeringen vil dermed udvide det danske bidrag til FN's mission i landet. Tidligere har Danmark kun sendt Hercules-transportfly til at bistå den franske intervention i Mali i 2013.

Regeringen, Socialdemokraterne, Liberal Alliance, Alternativet og SF støtter de nye planer.

Men flere af oppositionspartierne er pt. tøvende, indtil jægersoldaterne får udleveret en militærmanual for krigsførelse, så de blandt andet ved, hvordan de skal håndtere eventuelle krigsfanger.

Missionen i Mali har FN-mandat. Det samme havde missionen i Irak i 2003, men alligevel endte danske soldater i Irak med at udlevere irakiske fanger til tortur.

Med FN-mandat

Indsatsen i Mali er officielt styret af FN's fredsbevarende styrke, MINUSMA (The United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali), der har 11.200 tropper udstationeret i det nordlige Mali, hvor der stadig er væbnet konflikt med islamister.

MINUSMA har mandat til "at benytte alle nødvendige midler for at "beskytte civile, FN-personale, kulturgenstande og sikre den humanitær bistand".

Men FN har uddelegeret en del af indsatsen i Mali til EU gennem træningsprogrammet EUTM (European Union Training Mission in Mali), der træner Malis hær.

EUTM må i modsætning til MINUSMA ikke deltage i krigshandlinger i det nordlige Mali. Her begyndte til gengæld 1000 franske tropper fra Fremmedlegionen i august en militær operation kaldet Barkhane mod såkaldte jihadister i hele Sahel-området. 

24 europæiske lande er involveret i EUTM. I øjeblikket har Tysklands hær, Bundeswehr, ledelsen af EUTM. Tyskland vil i 2016 have 350 soldater i Mali. 

Danmark kan ikke være med i EUTM på grund af undtagelsen for EU's militære samarbejde. I stedet kan Danmark deltage i FN's mission, der foregår i tæt samarbejde med EU.

Enhedslisten tøver

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, siger, at partiet endnu ikke taget stilling til, om Danmark skal sende jægersoldaterne og et Hercules-fly. Partiet støttede i december 2013, at Danmark sendte et Hercules-fly til Mali.

– Forslaget er ikke kommet fra regeringen, og vi er nødt til at have det konkrete grundlag for at kunne sige ja eller nej. Vi har stillet en mængde spørgsmål, som vi gerne vil have kastet lys over, siger hun til Arbejderen.

Hun mener, det er vigtigt, hvordan det går med fredsaftalen og den politiske proces i Mali.

– For uanset hvad, er det forhandlinger, der er grundlaget for en varig fred, siger hun.

Helge Ratzer, talsperson for fredsbevægelsen Århus mod Krig og Terror, synes, at det er en dårlig ide at sende danske tropper til Mali, selv om det er under FN-mandat.

– Sidste gang, Danmark sendte Hercules-fly til Mali i 2013, kom vi jo til at støtte den franske intervention, selv om vi blot skulle transportere forsyninger. Vi kommer til at forværre problemet. Oveni radikaliseres den etniske minoritet, tuaregerne, der falder i armene på de islamistiske kræfter, siger han til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. nov. 2015 - 08:53   09. nov. 2015 - 16:54

Mali

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Fakta: Mali-missionen
  • Mali var indtil et militærkup i 2012 et demokratisk velfungerende land i Afrika. Kuppet blev efterfulgt af et islamistisk oprør, der destabiliserede landet yderligere.
  • 2012: Tuareg-grupper erklærer Nordmali for uafhængigt under navnet "Azawad", men frem til juni samme år mister de kontrollen med Nordmali til islamistiske grupper.
  • 2013: Fransk militær intervention fjerner islamistgrupperne.
  • 2013: Et flertal i Folketinget beslutter i januar at sende et Hercules-transportfly til at hjælpe franskmændene. Enhedslisten stemmer imod, men i december samme år stemmer Enhedslisten for at sende et Hercules-fly til FN's mission i Mali.
  • En FN-styrke på 11.200 soldater er siden indsat i Mali. 
  • FN samarbejder med EU, der træner Malis hær i EUTM-programmet, der er ledt af Tysklands hær, Bundeswehr.
  • Danmark har i øjeblikket cirka 20 stabsofficerer under FN-missionen i Mali, heriblandt generalmajor Michael Lollesgaard, der er leder af FN's MINUSMA-styrke i landet.