24 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Danmark støtter kupmager i Venezuela

Hylder kupforsøg

Danmark støtter kupmager i Venezuela

Onsdag erklærede Juan Guaido sig som midlertidig præsident i Venezuela og opfordrede militæret til at fjerne landets folkevalgte præsident Nicolas Maduro. Både USA, EU og Danmark har erklæret støtte til kupforsøget.

Juan Guaido udråbte sig selv som præsident onsdag på en demonstration i Venezuelas hovedstad Caracas.
FOTO: Federico Parra/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Danmark anerkender oppositionslederen og nyudnævnte formand for Venezuelas Nationalforsamling, Juan Guaidó, som ny præsident. Det skete, få timer efter at USA's præsident Donald Trump, Brasilien, Argentina, Colombia, Canada og Chile anerkendte Guaido som Venezuelas legitime præsident. 

Nyt håb i Venezuela. Danmark støtter de legitime demokratisk valgte institutioner – ikke mindst den lovgivende forsamling og dermed Juan Guaidó.
Anders Samuelsen

Juan Guaidó erklærede sig onsdag på en demonstration i hovedstaden Caracas for ny midlertidig præsident og opfordrede samtidig Venezuelas militær til at afsætte landets præsident Nicolas Maduro, der vandt præsidentvalget i maj 2018 med 67,8 procent af stemmerne. Han nærmeste konkurrent, Henri Falcon, fik 20,9 procent.

Dansk støtte

På Twitter skrev udenrigsminister Anders Samuelsen onsdag aften, "Nyt håb i Venezuela. Danmark støtter de legitime demokratisk valgte institutioner – ikke mindst den lovgivende forsamling og dermed Juan Guaidó. Presser på for, at EU melder samlet ud".

Kort efter erklærede EU-præsident Donald Tusk sin støtte til den selvbestaltede præsident. "I modsætning til Maduro har parlamentsforsamlingen, herunder Juan Guaidó, et demokratisk mandat fra venezuelanske borgere," lød det fra Donald Tusk. 

Den 35-årige Juan Guaidó blev i 2015 valgt til Venezuelas nu opløste nationalforsamling for det socialdemokratiske parti Folkets Vilje. Partiet fik 14 ud af Nationalforsamlingens 167 mandater.

Venezuelas præsident Nicolas Maduro afviser Juan Guaidós kupforsøg, som heller ikke "har militæret bag sig" ifølge et tweet fra landets forsvarsminister, Vladimir Padrino. 

Kort tid efter kupforsøget talte Nicolas Maduro til titusindvis af sine tilhængere foran præsidentpaladset i hovedstaden Caracas. Her opfordrede han befolkningen til at afvise kupforsøget, skriver den latinamerikanske TV-station TeleSur.

Maduro afbrød ved samme lejlighed de diplomatiske forbindelser til USA, som har fået 72 timer til at trække sine diplomater ud af landet.

– De gik for langt. Jeg har besluttet at afbryde alle diplomatiske og politiske forbindelser med USA's imperialistiske regering… De sigter mod at regere Venezuela fra Washington, sagde Nicolas Maduro.

Det nægter USA's udenrigsminister Mike Pompeo, med henvisning til at USA ikke længere anerkender Maduro som legitim præsident. 

Regimeskifte

Mark Weisbrot, leder af den USA-baserede tænketank, center for økonomisk og politisk forskning (CEPR), kalder kupforsøget "en skændsel."

– Dette er et resultat af Trump-administrationens bestræbelser på regimeskifte i Venezuela. Vi ved i forvejen, hvordan denne strategi har fungeret i Irak, Afghanistan, Libyen og Syrien, siger han ifølge netstedet commondreams.org.

Og Sven-Erik Simonsen, medlem af Internationalt Udvalg i Kommunistisk Parti, minder om, at kupforsøget i Venezuela har lighedstræk med kuppet mod landets tidligere præsident Hugo Chávez i 2002.

– Også dengang anerkendte USA straks en selverklæret præsident. Men en rasende folkebevægelse fik kupmagerne til at give op. Det, håber jeg, vil ske igen. Vi får se, hvad arbejderklassen og befolkningen svarer, siger han til Arbejderen.

USA står direkte bag Juan Guaidós handlinger, vurderer Sven-Erik Simonsen.

– USA har nærmest opfordret ham til at tage skridtet. Anerkendelsen er iscenesat. Han havde aldrig gjort det uden grønt lys fra Washington, siger han og tilføjer, at det er "begrædeligt", at den danske regering igen følger USA.

– Det er usselt, at Danmark på den måde er halehæng til USA. Det er forbløffende og sørgeligt, at udenrigsministeren bakker op om et illegalt kupforsøg, som er indblanding i et andet lands suverænitet og selvbestemmelse, siger Sven-Erik Simonsen.

Ø kræver nye valg

Enhedslisten støtter kravene om nye valg, men Eva Flyvholm, udenrigspolitisk ordfører for Enhedslisten, mener ikke, at "kupforsøget var klogt".

– Det er ikke særlig demokratisk, og Anders Samuelsen er inde på en farlig kurs ved at støtte Trump. I stedet bør udenrigsministeren støtte en international mæglingsindsats for at få en fredelig løsning og nye, regulære, demokratiske valg i Venezuela, siger hun til Arbejderen.

Hun mener ikke, at der var åbenhed nok om det sidste valg i maj 2018.

– Det er velkendt, at der er problemer med menneskerettighederne og mange fængslede oppositionsfolk, siger Eva Flyvholm.

Ifølge Sven-Erik Simonsen foregår der allerede politisk mægling i Venezuela, hvor Spaniens tidligere socialdemokratiske premierminister José Zapatero optræder som mægler.

– Men problemet er, at oppositionen ikke vil have mægling, men kun insisterer på at tiltage sig magten, siger Sven-Erik Simonsen.

Flere lande afviser kupforsøget. Heriblandt er Cuba, Bolivia, Mexico, Rusland, Kina og Tyrkiet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. jan. 2019 - 09:07   24. jan. 2019 - 21:51

Venezuela

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Juan Guaidó

  • 35 år, ingeniør og har en master i offentlig administration fra George Washington University i USA.
  • Var i 2009 med til at starte partiet Volundad Popular (Folkets Vilje).
  • Volundad Popular havde 14 mandater i det opløste parlament og er medlem af den socialdemokratiske internationale SI.
  • Blev den 5. januar 2019 udpeget som formand for Venezuelas opløste Nationalforsamling.
  • Deltog i november 2010 i et kursus i Mexico City om en plan for at vælte Venezuelas daværende præsident Hugo Chávez.
  • Den serbiske gruppe Otpor stod som arrangør af kurset.
  • Otpor finansieres af USA via den statslige bistandsorganisation USAID og National Endowment for Democracy.
  • Juan Guaidó erklærede den 23. januar 2019 sig som midlertidig præsident i Venezuela.
  • Han henviser til en paragraf i forfatningen om at påtage sig midlertidig præsidentmagt.
  • Ifølge paragraffen kan formanden for Nationalforsamlingen overtage præsidentembedet og udskrive nyvalg inden 30 dage, hvis den siddende præsident handler i strid med forfatningen eller har forladt posten. 

Kilde: grayzone.com, TeleSur