Torsdag meddelte udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at Danmark nu, midlertidigt, stopper våbeneksporten til Saudi-Arabien. Det sker ifølge ham efter et møde med EU' s udenrigsministre mandag i sidste uge.
I september måned alene var 48 procent af koalitionens angreb ifølge Yemen Data Project rettet mod civile mål som hospitaler, skoler og markeder.
– Det er rigtig vigtigt, at vi nu, også fra dansk side, sender et signal om, at den rolle, Saudi-Arabien spiller på mange felter i øjeblikket, simpelthen er så destruktiv, og den skal vi have sat en stopper for, siger han til TV2.
85.000 børn døde af sult
Det skete kort tid efter at Red Barnet anslog, at 85.000 børn under fem år i Yemen formentlig er sultet ihjel i løbet af de fire år, hvor Saud-Arabien og dens koalitionspartnere har interveneret i en borgerkrig i Yemen.
– Omkring 100 børn mister livet hver dag af sult, siger Red Barnets katastrofechef Kristine Mærkedahl.
Alene den saudiske koalitions blokade af havnebyen Hodeida har hver måned betydet, at 55.000 tons færre madvarer er kommet ind i landet – nok til at brødføde over fire millioner mennesker, anfører Red Barnet.
150.000 mennesker er flygtet ud af byen. 14 millioner mennesker, halvdelen af befolkningen, anses af FN at være truet af hungersnød i Yemen.
Dertil kommer dræbte som følge af direkte krigshandlinger. I september måned alene var 48 procent af koalitionens angreb ifølge Yemen Data Project rettet mod civile mål som hospitaler, skoler og markeder.
Danske våbenprofitører
Eksportforbuddet indbefatter såkaldte dual-use-produkter, der kan bruges til både militære og civile formål. Der blev i 2017 af Udenrigsministeriet givet ti anbefalinger til eksport. Men det oplyses ikke, hvor mange penge, der omsættes for.
Terma A/S er dog én af de største danske aktører i produktion af våbenkomponenter til Saudi-Arabien, heriblandt dele til de F-16 fly, der har bombet civile i Yemen.
Århus-firmaet oprettede i 2014 et kontor i Forenede Arabiske Emirater, der er Saudi-Arabiens koalitionspartner i krigen mod houthi-oprørere i Yemen. Termas omsætning androg i 2017-18 1,8 milliarder kroner.
Også Lockheed Martins kommende Joint Strike Fighter fly (F-35) leverer Terma og en håndfuld andre danske virksomheder komponenter til. Dette fly har Folketingets flertal bestilt til en pris af mindst 38 milliarder kroner. Saudi-Arabien ønsker også at købe dette fly.
På tide
Det danske skridt kommer 10 dage efter, at Norge stoppede våbeneksporten, og næsten en måned efter at Tyskland gjorde det den 21. oktober.
"Amnesty så gerne hurtigere stop af våbeneksport, men glæder sig", skriver Kristeligt Dagblad med reference til udviklingsorganisationen Amnesty International.
– Med den ene hånd hjælper europæiske regeringer organisationer som Oxfam med at redde liv i Yemen. Med den anden smider regeringen benzin på bålet, udtalte udviklingsorganisationen Oxfam Ibis' engagementschef Per Bjerre før forbuddet.
Oxfam Ibis iværksatte en underskriftsindsamling med krav om stop for våbeneksporten. Per Bjerre retter i en pressemeddelelse en tak til underskriverne:
"Heldigvis vandt det Danmark, som jeg kender og elsker en vigtig sejr over griskheden", skriver han.
– Det er vigtigt, at Danmark strammer op for våbeneksport til Saudi-Arabien. Bombningerne i Yemen er helt forfærdelige, og vi har længe efterlyst, at udenrigsminsteren gjorde noget. Der er også brug for at se på våbeneksporten til de andre lande, der deltager i krigsforbrydelser i Yemen, som Emiraterne og Egypten, udtaler Enhedslisten freds- og forsvarsordfører Eva Flyvholm, som tager sagen op i Udenrigspolitisk Nævn.
USA's partner
Mordet på den kritiske journalist Jamal Khashoggi på det saudiiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet har øjensynligt fyldt mest i den officielle kritik af Saudi-Arabien.
Men udover de enorme ofre for den saudiske krigsindsats kritiserer Oxfam Ibis i følge Kristeligt Dagblad også de "hårde nedslag på ytringsfrihed, fængsling af aktivister og øget brug af dødsstraf" i Saudi-Arabien selv.
I maj 2017 underskrev USA's præsident Trump under en besøg i Riyadh en ny aftale med kronprins Mohammed bin Salman om våbensalg for 110 milliarder dollars.
Selv om også CIA har udpeget kronprinsen som ansvarlig for likvideringen af Khashoggi, udtalte Trump onsdag i sidste uge, at "USA har til hensigt at forblive en urokkelig partner for Saudi-Arabien". Også Frankrigs Macron vil fortsætte våbeneksporten.
USA har løbende leveret flybrændstof og logistisk støtte til Saudi-Arabiens krig i Yemen, herunder blokering af havnen i Hodeida med fartøjer fra USA's flåde.
Roser Saudi-Arabien – kritiserer Iran
Tidligere i udtalelsen roser Trump Saudi-Arabien for dets økonomiske støtte til krigen mod "radikal islamistisk terrorisme". Iran bliver modsat fremhævet som USA's fjende i Mellemøsten, hvilket straks fik Irans udenrigsminister, Javad Zarif, til at reagere på Twitter:
"Hr. Trump bruger helt bizart det første afsnit af sin skamfulde udtalelse om Saudi-Arabiens misgerning til at beskylde Iran for alle former for forbrydelser, han kan komme i tanke om".
Saudi-Arabien har selv via USA's hær i Syrien leveret støtte til islamistiske 'oprørere' dér. Nu har USA netop skærpet sanktionerne mod Iran efter Trumps opsigelse af den internationale atomaftale med landet. Det rammer olieeksporten, shipping og bankvæsen og skaber også frygt for medicinmangel i landet. Også en venskabstraktat med Iran fra 1955 er opsagt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278