05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

De rige lande diskuterer frihandel og skattely

G8-topmøde:

De rige lande diskuterer frihandel og skattely

Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Rusland, Storbritannien og USA mødes for at diskutere handel og skattesnyd.

Otte rige kapitalistiske lande skal holde topmøde på mandag og tirsdag. Her ses foto fra sidste års G8-topmøde i Camp David i USA, hvor statlederne Barack Obama, David Cameron Angela Merkel, José Manuel Barroso og François Hollande ser fodboldfinalen i Champions League mellem Chelsea og Bayern München.
FOTO: Wikimedia Commons
1 af 1

På mandag bliver et idyllisk golfcenter og hotel i ved søen Lough Erne i Nordirland ramme om G8-topmødet med statslederne fra G8-landene Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Rusland, Storbritannien og USA.

Vi skal bekæmpe skatteunddragelse, 

David Cameron, premierminister

USA's præsident Barack Obama og Ruslands præsident Vladimir Putin deltager. EU er også inviteret.

Tilsammen udgør G8-landenes økonomier 65 procent af den samlede verdensøkonomi, selvom landene kun rummer 13 procent af verdens samlede befolkning.

Ifølge lederen af G8 Research Center på Universitetet i Toronto i Canada, John Kirton,vil et vigtigt emne på topmødet på mandag og tirsdag være spørgsmålet om en ny frihandelsaftale mellem USA og EU.

- Sandsynligvis vil USA åbent annoncere, at de formelle forhandlingerne om en aftale om frihandel mellem EU og USA nu begynder. Begge parter vil undgå de seje og langstrakte fire års forhandlinger om en frihandelsaftale mellem EU og Canada, som vi er ved at se afsluttet nu, siger han til radiostationen Voice of America.

Skattesnyd

Den konservative britiske premierminister, David Cameron, er vært for mødet. Til den britiske tv-station ITV løfter han sløret for sin egen version af dagsordenen.

- At undgå skatteunddragelse og især aggressiv skatteunddragelse er kernen i G8-topmødet. Vi har en reel mulighed for at gøre denne sommer til et vendepunkt for at nedbryde mure for forretningshemmeligheder og få oplysninger om, hvem der egentlig ejer og kontrollerer selskaber, siger han.

Ifølge et andet britisk dagblad, The Telegraph, ønsker David Cameron centrale registre med oplysninger om ejerskab og kontrol af enhver virksomhed i G8-landene, så oplysningerne vil være frit tilgængelige for skattemyndighederne. Han har derfor understreget behovet for international udveksling af skatteoplysninger.

Google

Baggrunden for Camerons dagsorden på G8-mødet er ifølge The Telegraph, at Verdensbankens gennemgang af 213 store korruptionssager fra 1980 til 2010 viser, at over 70 procent af de involverede selskaber var involverede anonyme skuffeselskaber i skattely på øer som Bermuda, Guernsey og Isle of Man.

USA-firmaet Google betalte i 2011 for eksempel kun tre millioner engelske pund i skat ud af en omsætning i Storbritannien på tre milliarder pund, skriver The Guardian.

Ifølge den internationale hjælpeorganisation ActionAid har 98 ud af verdens største multinationale koncerner selskaber i skattely, og at én ud af hver to dollars, investeret i u-lande, bliver kanaliseret gennem disse skattely.

Melanie Ward, leder af ActionAid i Storbritannien håber, at Cameron gør alvor af sine udtalelser om at tage far på problemet.

- Spørgsmålet er, om han har pondus til at opnå det, siger hun til avisen The Guardian og opfordrer til, at lederne også diskuterer verdens fattigdom på mødet.

Solidaritetsorganisationen Global Witness oplyser op til G8-mødet, at værdien af eksporten af olie og mineraler fra Afrika til rige lande i 2010 var på 333 milliarder dollars. Det er seks gange højere end værdien af landbrugsvarer, som de fattige lande i Afrika eksporterede (55 milliar der dollars). Og det er syv gange mere, end de rige landes ulandsbistand til de afrikanske lande (48 milliarder dollars).

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. jun. 2013 - 08:21   28. aug. 2013 - 19:30

G8

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk