20 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Derfor griber Frankrig ind i den Centralafrikanske Republik

Magtkamp om ressourcer

Derfor griber Frankrig ind i den Centralafrikanske Republik

Frankrigs militære indgreb i Den Centralafrikanske Republik er et led i at presse Kinas ihærdige handelsmænd ud af landet, siger den congolesiske journalist Antoine Roger Lokongo.

Fransk soldat patruljerer i den Centralafrikanske Republiks hovedstad Bangui den 7. december.
FOTO: Stringer/Reuters/Scanpix
1 af 1

Nogle nøgletal for Frankrigs handel med Afrika fik tidligere i år kinderne til at blusse faretruende i Paris.

Fra 2000-2011 er Frankrigs markedsandele i Afrika syd for Sahara mere end halveret fra 10,1 til 4,7 procent. Omvendt er den kinesiske markedsandel vokset fra mindre end to procent i 1990 til 16 procent i 2011.

Frankrig vil have Kina og Sydafrika ud af Centralafrika.
Antoine Roger Lokongo

Dét har fået den franske finansminister Pierre Moscovici på banen.

- Frankrig har ikke set eller opfattet tydeligt nok, at der var ny konkurrence, og at vore positioner ikke længere var eksklusive eller garanterede i Afrika, siger han ifølge det franske dagblad L'Humanité.

Frankrig har nu bebudet en fordobling af franske investeringer i Afrika. Og i løbet af to år og fem måneder har franske soldater deltaget i fire krige i Afrika - startende med Libyen og Elfenbenskysten i 2011, Mali i 2013 og nu Den Centralafrikanske Republik (CAR).

Kinesisk trussel

Netop i CAR er det Kinas indflydelse, der er et helt konkret problem for Paris, skriver dagbladet L'Humanité på lederplads. Frankrig har i øjeblikket 1600 soldater i landet.

Den officielle begrundelse for det aktuelle militære indgreb er de omfattende sekteriske konflikter mellem rivaliserende militser, der har sendt 400.000 af befolkningen på flugt.

Også den borgerlige opposition til den franske præsident Francois Hollandes socialdemokratiske regering støtter aktionen i CAR.

- Den militære intervention sigter først og fremmest mod at afslutte en humanitær katastrofe, hvor folk dræber hinanden, hvor staten har mistet sin autoritet (...) Der er ingen økonomiske interesser bag denne politik, intet nyimperialistisk design af nogen art. Dette er grunden til, at UMP støtter regeringen i denne sag, sagde det konservative parti UMP's tidligere minister for europæiske anliggender, Pierre Lellouche ifølge franske dagblad Les Echos.

Fransk håb om forandring

Frankrig havde ifølge L'Humanité ellers håbet på bedre tider, da et kup den 23-24 marts i år afsatte præsident François Bozizé i CAR.

Flere hundrede franske soldater opholdt sig i hovedstaden Banguis lufthavn under kuppet, men undlod at reagere, da François Bozizé tryglede om hjælp mod den muslimske Seleka-bevægelse, der nærmede sig hovedstaden Bangui fra nord.

Derfor antager flere iagttagere, at Frankrig stiltiende støttede regimeskiftet. Bozizé selv havde taget magten ved et militærkup i 2003, støttet af Frankrig.

Kina-aftaler undertegnet

Men sidste år vendte Bozizé sig mod Kina og indgik flere handelsaftaler med Kina. Højtstående kinesiske embedsmænd besøgte CAR i juni 2012 og underskrev aftaler om militært og økonomisk samarbejde.

- Vi vil arbejde på at forstærke båndene til Kina og styrke efterforskningen efter olie og skabe udvikling, sagde Bozizé ifølge Voice of America den 11. januar 2013.

Derfor støttede Paris Seleka-oprørerne, skriver L'Humanité.

To og en halv måned før Selekas berygtede krigere indtog Bozizés præsidentpalads i Bangui, holdt præsidenten en tale den 27. december 2012.

- Oprørsstyrkerne angriber mig, fordi jeg har besluttet at bevilge kontrakter på olieefterforskning til en kinesisk virksomhed. Hvad er fejlen? Der er ingen politiske fanger i mit land. Pressen er fri, så hvorfor myrder, sårer og voldtager Seleka befolkningen, spurgte han i talen.

Bozizé fortalte, at han havde tilbudt det store franske oliefirma Total ordrer på at forske efter olie i landet.

- Vi tilbød dem alt. Inden jeg gav olien til kineserne, mødte jeg Total i Paris og opfordrede dem til at tage olien, men intet skete. Jeg sendte også min rådgiver Maidou til i Paris med et urandossier, som de nægtede at tage. Jeg gav i stedet uran-tilbuddet til sydafrikanerne, sagde han.

USA opdager Kina-trussel

Også USA opdagede hurtigt truslen fra Kina i CAR og advarede Frankrig. WikiLeaks har offentliggjort et notat fra USA's ambassadør i CAR, Frederick Cook, allerede fra den 17. juni 2009.

"De CAR-franske relationer er alvorligt anstrengte", skrev Frederick Cook. 

Flere andre notater afslører problemer for det franske energiselskab Areva i at købe uranminen Bakouma i CAR.

Et andet afsløret notat advarer om "voksende kinesisk indflydelse i CAR", mens et tredje oplyser, at 40 officerer fra CAR hvert år bliver uddannet i Kina i modsætning til to-tre officerer i USA og Frankrig årligt.

Den kritiske congolesiske journalist, Antoine Roger Lokongo, opsummerer.

- CAR er som de fleste afrikanske lande meget rig på mineraler, især diamanter og uran, men også massive oliereserver, der er blevet opdaget både i nord og i den sydlige del af landet. Frankrig ønsker i lighed med i Elfenbenskysten et monopol på ressourc erne og vil have Kina og Sydafrika ud, siger han til den panafrikanske nyhedsportal Pambazuka org.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. dec. 2013 - 09:14   05. aug. 2016 - 14:47

Centralafrika

Anders Fenger
Skribent
Den Centralafrikanske Republik
  • 1880: Den Centralafrikanske Republik bliver fransk koloni
  • 1960: Landet bliver selvstændigt
  • Ligger klemt inde mellem DR Congo, Tchad, Cameroun og Sydsudan.
  • Befolkning: 4,6 millioner
  • Hovedstad: Bangui
  • Areal: 622.984 kvadratkilometer
  • Vigtigste sprog: fransk, sangho 
  • Relgion: kristendom, islam,oprindelige religioner
  • Levealder: 48 år (mænd), 51 år (kvinder)
  • Eksport: Diamanter, tømmer, bomuld, kaffe, tobak
  • Ressourcer: uran, guld, diamanter, tømmer

Kilde: FN

 

 

Krisen i CAR
  • Konflikten påvirker hele befolkningen på 4,6 millioner mennesker
  • 10 procent er flygtet fra deres hjem
  • 25 procent har behov for fødevarehjælp
  • Over 500 er blevet dræbt siden 5.  december
  • De fleste drab finder sted i landdistrikterne
  • Der er 6000 børnesoldater
  • De fleste skoler og hospitaler uden for hovedstaden er plyndret og fungerer ikke
  • Der er i dag 2500 afrikanske soldater i landet, som skal stige til 6000 og op til 1600 franske soldater

Kilde: FN