I de seneste måneder har tusindvis af arbejdere over hele Egypten taget kollektive kampskridt for at sikre bedre løn-og arbejdsforhold, og lammet hele sektorer i en økonomi, der stadig er ved at komme ovenpå 2011-opstanden.
Det Muslimske Broderskab ønsker kun fagforeninger, det kan kontrollere.
Hadeer Hassan
Det Muslimske Broderskab, der vandt sidste års parlaments- og præsidentvalg, havde en tydelig valgplatform, der understregede social retfærdighed. Men Broderskabet har på rekordtid opnået et særdeles dårligt ry hos arbejdergrupper i Egypten.
- Vi havde en revolution, men der er ikke ændret meget siden Mubaraks Nationaldemokratiske parti røg fra magten og Det Muslimske Broderskab kom til. Broderskabet har aldrig gjort noget for arbejderbevægelsen, og aldrig støttet arbejdere eller uafhængige fagforeninger, siger den faglige aktivist Kareem El-Beheiry til nyhedsbureauet IPS.
Arresteret
Regeringen er gået voldsomt ud mod strejkende arbejdere, som den kritiserer for at "hindre produktionens hjul i at snurre". I månederne efter præsident Morsis udnævnelse, angreb uropoliti arbejderprotester og arresterede lokale strejkeledere, mens offentligt ansatte, der nedlagde arbejdet, enten blev fyret eller udsat for disciplinærsager.
"Mere end 200 ansatte og arbejdere blev fyret i løbet af de første tre måneder af Morsi embedsperiode, og mere end 100 andre blev udsat for politiefterforskning, efter at de var blevet anholdt (...) Desuden blev mange arbejdere angrebet fysisk under sit- ins af bøller, hyret af arbejdsgivere og forretningsfolk", lyder det i en rapport fra det egyptiske center for økonomiske og sociale rettigheder (ECESR).
- Morsis regering har også lånt det gamle regimes taktik for at bruge statslige medier til at "smøre" arbejderbevægelsen og skræmme dens ledere, siger Hadeer Hassan, en lokal faglig journalist til IPS, og tilføjer, at medier ofte forsøger at vende den offentlige stemning imod mening strejkende arbejdere ved at "fremstille dem som forrædere og bøller."
Mindst et dusin arbejdere er blevet dømt i henhold til en lov, som kriminaliserer "økonomisk forstyrrende strejker". Loven blev vedtaget af Egyptens militære råd, der indtil juni sidste år sad på magten i landet.
Præsident Morsi har endnu ikke ændret loven eller omstødt dommene, selvom han har magt til at gøre det.
Kun én fagforening
I mellemtiden har regeringen formuleret nye lovforslag, der skal understøtte forfatningen, som blev vedtaget sidste år.
Blandt andet bliver forfatningens punkt om fagorganisering gentaget, så kun én fagforening bliver tilladt for hvert fag, hvilket favoriserer Broderskabet, der er ved at overtage Egyptens gamle, korrupte LO, ETUF.
Det truer alvorligt de hundredvis af uafhængige fagforeninger, der er dukket op siden Mubaraks fald.
- Det Muslimske Broderskab ønsker kun fagforeninger, det kan kontrollere, siger Hadeer Hassan til IPS.
Desuden vil regeringen gøre mindstelønnen "afhængig af produktionen".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278