EL og IT Forbundet er et af Norsk LO's store forbund. Forbundet holder kongres frem til torsdag, og afdelingsformand Morten Svendsen fra Oslo/Akershus-afdelingen forventer, at kongressen vil vedtage et krav til regeringen om at opsige Norges såkaldte EØS-aftale med EU. Den betyder at Norge i store træk er med i EU's indre marked.
Og det indre markeds fri bevægelighed for arbejdskraft giver alvorlige problemer:
I byggebranchen oplever vi massevis af indlejet arbejdskraft fra vikarbureauer.
Morten Svendsen
"EU/EØS med fri bevægelighed fører til brutal lønkonkurrence og social dumping. I kølvandet ser vi økonomisk kriminalitet. Mafiaen er i færd med at få fodfæste i enkelte brancher", lyder teksten i det forslag, som EL og IT Forbundets afdeling Oslo/Akershus har stillet.
– I byggebranchen, og især i Oslo oplever vi massevis af indlejet arbejdskraft fra vikarbureauer. Og vi oplever, at der vokser en mafia frem på dette område, forklarer Morten Svendsen til Arbejderen.
Promblemer med fri bevægelighed
Det hænger direkte sammen med EU og Norges EØS-aftale netop fordi arbejdskraften har fri bevægelighed. Og der er utilstrækkelige kontrolmekanismer, påpeger han. Så Morten Svendsen håber, at kongressen vedtager forslaget om en opsigelse af EØS-aftalen. Og han tror på det:
– Der bliver taget en beslutning om ud af EØS, tror jeg, siger Morten Svendsen.
Men EØS-aftalen bliver først sagt op af regeringen, hvis der er tilstrækkeligt politisk og folkeligt pres bag kravet.
Morten Svendsen er optimist, og han forventer, at Norges største fagforbund, Fellesforbundet, snart vil følge efter med en lignende beslutning.
Tidligere har Transportarbeiderforbundet vedtaget at kræve Norge ud af EØS-aftalen.
Men der er ikke enighed i EL og IT Forbundet.
Forslaget om udmeldelse af EØS har fået EL og IT Forbundets ledelse til at formulere et alternativt forslag. Det går ud på at kræve, at norske regler får forrang for EU's regler på det norske arbejdsmarked. Norsk LO vedtog en sådan udtalelse på sin kongres i 2013.
– Vi ønsker at skabe bevægelse omkring det, som LO har vedtaget og at lægge pres på LO, siger Jan Olav Andersen, som stiller op til formandsposten i EL og IT Forbundet.
Den anden kandidat til formandsposten er Øivind Wallerstein, som også stemmer for forbundsledelsens forslag.
Han henviser til, at der er et stort flertal for EØS-aftalen i Stortinget:
– Vi kan godt i EL og IT Forbundet vedtage at gå ud af EØS, men det hjælper kun lidt så længe den politiske situation er, som den er, siger han til det norske dagblad Klassekampen.
37.000 giver momentum
EL og IT Forbundet er med sine 37.000 medlemmer Norsk LO's sjettestørste fagforbund. En nej-beslutning fra EL og IT Forbundet vil medføre, at nej-sidens momentum øger betydeligt, skriver Klassekampen.
– Der er ikke nogen idé i for os at være med i et europæisk samarbejde, som har til hensigt at tjene de rige industrikapitalister, siger Morten Svendsen, som oplever, at de EU-direktiver, som Norge er tvunget til at følge på grund af EØS-aftalen, truer de norske overenskomster.
Der er flere afdelinger i EL og IT, som støtter resolutionsforslaget fra Oslo/Akershus. I stedet for EØS-aftalen mener de, at Norge i stedet indgå en tosidet frihandelsaftale med EU, sådan som Schweiz har gjort.
Det vil give Norge selvbestemmelsen igen.
Jan Olav Andersen, som kan være EL- og IT Forbundets formand efter kongressen, har været en klar tilhænger af at Norge forlader EØS. I 2011 var han leder af en alliance, som formulerede alternativer til EØS. Og resultatet var netop tanken om at indgå en handelsaftale.
Det perspektiv holder afdelingsformand Morten Svendsen fra Oslo/Akershus fast i, og han afviser, at der er fare for, at EU slet ikke vil forhandle en ny aftale med Norge:
– Hvad er sandsynligheden lige for, at EU ikke skulle ønske at indgå en handelsaftale med Norge? Vi skal nok finde en løsning, som ikke går ud over det nationale demokrati, siger Morgen Svendsen.
EU-kritisk opråb
For at fremme modstanden mod EØS-aftalen i det norske samfund og ikke mindst i fagbevægelsen, har en kreds af tillidsfolk udsendt et 'EØS-kritisk opråb', som bliver diskuteret. Opråbet danner grundlag for det forslag, som EL og IT Forbundet skal stemme om.
>>> LÆS DET EØS-KRITISK OPRÅB HER
Heri hedder det blandt andet at "EU-domstolen griber ind i aftaler mellem parterne på norsk arbejdsmarked. På den måde indsnævres demokratiet. Dette sker til trods for at Norge i 1992 forudsatte, at EØS-aftalen ikke skulle kunne påvirke arbejdsmarkedets regler".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278