Jakúp Jacobsen fra Færøerne er lige nu i gang med et af sit livs store udfordringer. Han er skipper på en robåd, som er på vej over Atlanterhavet. Der er andre stærke overarme ombord i den oceangående robåd Saga, og så er der et brev underskrevet af 12 medlemmer af Folketinget.
Både Jakúp Jacobsen og Sjudur Skaale understreger, at der er tale om et 'mellemmenneskeligt projekt, der ikke som sådan er politik'.
Jakúp og hans hold kalder det "forsøg på en verdensrekord", når de ror fra Portugal til Cuba og videre til Florida i USA. 8000 kilometer eller som rigtige søfolk regner; 4720 sømil til Cuba og derefter 90 sømil eller lidt mere for at nå USA.
Det er dét, der er en verdensrekord – ikke den ene million åretag per deltager, og ikke de 2000 chokoladebarer, som bliver fortæret.
Da de seks roere stak ud fra det sydlige Portugal den 10. februar, var det planen, at næste landgang skulle være Havanna. Men på grund af dårligt vejr og problemer med en antenne roede de ind til Las Palmas på Gran Canaria den 8. marts og blev der til den 12.
4000 kalorier er for lidt
Nu er roerne midt i Atlanterhavet. Det kan man se på det interaktive kort, som opdateres med gps-signaler fra den oceangående robåd Saga. Positionen vises på et kort på hjemmesiden rowforwater.org.
– Vi tager frysetørret mad med. 1700 portioner. Det vejer ikke meget og skal bare opløses i kogende vand, fortalte skipperen Jakúp Jacobsen inden afrejsen.
Desuden 1300 portioner nudler, 40 kilo tørfisk, chokoladebarer, nødder og rosiner. De kommer hver til at indtage mindst 4000 kalorier i døgnet, men det er 1500 mindre end de forbrænder, så roturen bliver en 'slankekur'.
Vand får de var en afsaltningsmaskine, der lige som lys og kommunikationsudstyr får strøm fra solceller og en lille vindmølle til forsyning om natten, forklarer Jakúp Jacobsen.
Godt vejr på Atlanten
Venner og nysgerrige kan følge roerne på deres færd. Den 15. marts skriver Jakúp Jacobsen: "Vejret har været godt og vinden har været til vores fordel, så vi har roet pæne 3-4 sømil i timen....I går blev vi fulgt at en gigantisk hval i lang tid. Sidste nat så vi en flok almindelige delfiner, som fulgte os i timevis." 25. marts en kort opdatering om fortsat godt vejr.
Forventningen er, at Saga når Havanna midt i april.
Dansk-Cubansk Forening forsøger at koordinere ankomsten med venskabsforeningens søsterorganisation i Cuba, oplyser foreningen.
Brev fra 12 folketingsmedlemmer
Modtagelsen i Havanna er endu ikke aftalt, men idéerne går i retning af at både både cubanske søsportsfolk og lokale medier skal byde Saga og besætningen velkommen. Og modtage det brev, som Jakúp Jacobsen har med.
Folketingsmedlem Sjudur Skaale fra Færøerne har samlet underskrifter i Folketinget på en appel om at leve op til FN-pagtens bud til alle om at "leve sammen i fred og som gode naboer".
Både Jakúp Jacobsen og Sjudur Skaale understreger, at der er tale om et 'mellemmenneskeligt projekt, der ikke som sådan er politik'. Men hvis de kan fremme de menneskelige forbindelser mellem Europa og Cuba samt mellem Cuba og USA, så stiller de gerne op.
Appellen skal bringes videre fra Cuba til USA, når Saga efter nogle få dage i Cuba drager videre mod endemålet, Florida i USA.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278