14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Et folkeligt oprør lurer

Iran under sanktioner

Et folkeligt oprør lurer

Vestens sanktioner mod Iran rammer befolkningen hårdt og et oprør lurer. Men Vestens trusler om krig holder oprøret tilbage. Iranerne frygter at ende som Libyen, Syrien eller Irak.

Iranske skolepiger overværer parlamentsmedlemmernes debat om finansloven for 2013.
FOTO: Behrouz Mehri/AFP/ScanpixDenmark
1 af 1

I undergrunden syder det. den iranske forfatter Ali Shirasi er sikker på, at en skønne dag bryder oprøret frem som et kæmpe vulkanudbrud.

Ali Shirasi hører politisk til på venstrefløjen og lever i eksil i Tyskland.

- På grund af de internationale sanktioner vokser regimets problemer. Olieindtægterne bliver stadig ringere. Priserne stiger ikke én eller to procent, men 10 til 15 procent om ugen. Folk i Iran har store problemer med at betale de elementære fødevarer, refererer Autonom Infoservice et interview med den iranske forfatter.

Han følger med i regeringspolitiken i sit hjemland og mener, at flere magtgrupper strides. De to afgørende er kredsen omkring præsident Ahmedinejad over for den religiøse leder Ali Khamenei.

Løn og mad

Ude i befolkningen handler kampen om at få løn udbetalt og mad på bordet:

Truslerne fra udlandet giver regimet bedre muligheder.
Farhang Jahanpour, universitetsprofessor.

En del af oppositionsbevægelsen forsøger at organisere protester. I aviserne kan man for eksempel læse, at arbejderne i en virksomhed, der ikke har fået udbetalt løn i månedsvis, er taget  hen til parlamenet og har gennemført en sit-in. Eller der har været demonstrationer foran flere fabrikker. Sådanne arbejdskampe sker ret tit, beretter eksil-iraneren.

Iran havde i 2010 mere end 100 milliarder i olieindtægter. Men indtægterne faldt i 2012 til omkring 60 milliarder dollars, fortæller Ali Shirasi.

- Den iranske valuta mister dagligt købekraft i dramatisk omfang. Industri og landbrug ligger hen. Mellem 60 og 70 procent af de varer folk i Iran kan købe er importerede. Hver dag bliver virksomheder og butikker lukket. Alene inden for de sidste dage er der blevet lukket to private hospitaler, fortsætter han.

- I dag fungerer Iran som en kaserne. Men spørgsmålet er, hvor længe holder de væbnede organer sig tilbage, når de ikke får udbetalt nogen løn.

Frygter krig

Sanktioner gør livet hårdt for den iranske befolkning, men en anden eksiliraker, Farhang Jahanpour, tror, at presset og truslerne fra udlandet giver regimet bedre muligheder for at holde sig ved magten:

"Den bedste måde at støtte en opstand i den iranske befolkning for frihed og demokrati vil være at forsikre dem om, at en folkelig opstand ikke vil komme til at skade landet, sådan som det er sket i Syrien og Libyen - og at det ikke fører til en udenlandsk invasion som de har set det i Irak og Afghanistan. At isolere iranerne og udsætte dem for sanktioner kaster dem i armene på regimet, mener Jahanpour, der underviser ved Kellogg College i Oxford og er tilknyttet freds- og konfliktforskningsinstituttet TFF i Lund.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. mar. 2013 - 10:50   05. mar. 2013 - 01:43

Iran

se@arbejderen.dk