EU's forsvarsministre vedtog enstemmigt i går at støtte Frankrigs anmodning om støtte efter Lissabontraktatens artikel 42.7 på et møde i Bruxelles.
Frankrig vil i de kommende timer og dage oplyse om hvilken støtte, det kræver, og EU vil sikre størst mulig effektivitet i vores fælles respons.
Federica Mogherini, EU's udenrigschef
I kølvandet på fredagens terrorangreb i Paris, hvor 129 mistede livet og mange sårede, har Frankrigs præsident François Hollande bedt om at aktivere artiklen.
Den kan beskrives som en såkaldt musketered, hvorefter et EU-land, som er blevet udsat for et væbnet andreb, kan bede andre medlemslande om støtte.
Anmodningen fra Hollande blev præsenteret i en tale til det franske parlaments to kamre mandag eftermiddag, hvor han også erklærede, at Frankrig er i krig, skriver Euractiv.com. Samtidig løftede den franske præsident også sløret for en række andre tiltag, som regeringen vil tage efter angrebet.
– Jeg har bedt forsvarsministeren om i morgen at pålægge sine europæiske kolleger deres ansvar i forhold til artikel 42.7 i traktaten, hvor der står, at når en stat er under angreb, så skal alle medlemsstaterne give deres støtte mod denne aggression, sagde Hollande og tilføjede:
– Fjenden er ikke Frankrigs fjende, men Europas fjende.
Hollande har også bedt FN's Sikkerhedsråd, hvor Frankrig er permanent medlem, om at mødes og vedtage en resolution om angrebet.
Efter forsvarsministrenes møde i går formiddag, understregede både Frankrigs forsvarsminister Jean-Yves Le Drian og EU's udenrigschef Federica Mogherini, at aktiveringen af artiklen først og fremmest er en "politisk handling og en politisk udmelding".
– Frankrig vil i de kommende timer og dage oplyse om hvilken støtte, det kræver, og EU vil sikre størst mulig effektivitet i vores fælles respons, sagde Morgherini.
Det var i går endnu uvist, hvilke krav Frankrig vil stille til de øvrige EU-lande, men i talen til de franske politikere sagde Hollande, at han vil presse på for mere kontrol med våbensmuling og af EU's ydre grænser, samt at EU vedtager EU's omstridte register for flypassagerer.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278