27 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU siger ja til frihandel med Colombia

Omstridt frihandelsaftale i hus:

EU siger ja til frihandel med Colombia

Den internationale fagbevægelse protesterer: Realiteterne for Colombias arbejdere er helt uacceptable. Fagforeningsledere og aktivister bliver myrdet, og de skyldige går fri, skriver EFS og ITUC.

Fyrede arbejdere fra bilgiganten GM's samlefabrik i Colombia er i sultestrejke - og har demonstrativt syet munden sammen. De protesterer mod, at GM siden 2009 har fyret over 200, der er blevet syge af jobbet eller kom ud for en arbejdsulykke.
FOTO: kboo.fm
1 af 1

Et stort flertal i EU-parlamentet har stemt ja til en frihandelsaftale mellem EU og Colombia.

Aftalen er stærkt kontroversiel, fordi der sker grove brud på menneskerettighederne i Colombia, der blandt andet har en verdensrekord i mord på fagforeningsfolk.

Tirsdag eftermiddag stemte 486 medlemmer af EU-parlamentet for aftalen - herunder de danske socialdemokrater og SF'ere.

147 stemte imod - blandt dem Søren Søndergaard, som sidder i EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU:

- Den danske regering og EU er godt klar over, at frihandelsaftalen er en grim sag. EU er godt klar over, at det står slemt til med menneskerettighederne i Colombia. Men behovet for mere europæisk markedsadgang for investeringer og tjenesteydelser er større end interessen i menneskerettighederne, som endnu engang er blevet reduceret til et figenblad, siger Søren Søndergaard.

Figenbladet, som skal dække over de permanente og voldsomme brud på faglige rettigheder, menneskerettigheder og miljøbeskyttelse, er en række betingelser i aftalen. Formelt set har EU ret til at suspendere aftalen, hvis Colombia ikke lever op til betingelserne.

 Ministeren ser gennem fingre med de 87 dræbte, siden aftalen blev færdigforhandlet.

Nikolaj Villumsen

Handelsaftalen er indgået med både Colombia og Peru, men problemerne er værst i Colombia:

- Efter Europa-Parlamentet bad om det i juni sidste år, er begge lande kommet med såkaldte Road Maps for at forbedre menneskerettighedssituationen. Køreplanerne er ikke perfekte, men dog et klart tegn på, at landene bevæger sig i den rigtige retning, siger Emilie Turunen fra SF efter at have stemt ja.

Også de fire socialdemokrater i EU-parlamentet vælger at tro på den gode vilje i Colombia:

- Colombia har nu som følge af parlamentets pres  præsenteret en gennemsigtig og klar køreplan for forbedring af menneske-, miljø- og arbejdstagerrettigheder. Således har vi nogle helt konkrete mål og pejlemærker, vi kan holde dem op på fremadrettet, siger Ole Christensen til Arbejderen.

Ministeren er uden magt

Allerede den 23. november blev der i Folketinget stillet et stort spørgsmålstegn ved værdien af de klausuler og betingelser, som indgår i aftaleteksten.

Enhedslisten havde kaldt handelsminister Pia Olsen Dyhr i samråd i Europaudvalget med denne sag på dagsordenen.

Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten konstaterer, at ministeren under samrådet indrømmede, at hun og Danmark ikke har adgang til at kræve frihandelsaftalen suspenderet, selvom brud på menneskerettighederne fortsætter. Den ret ligger hos EU-kommissionen. Danmark kan kun bede kommissionen om at handle.

- Det er forfærdeligt at en SF-minister udelukkende tænker i økonomiske interesser og vælger at se bort fra drabene på fagforeningsfolk, sagde Nikolaj Villumsen efter samrådet.

Han mener heller ikke, at Ole Christensen og resten af ja-stemmerne har noget at have deres tillid til det colombianske regime i. For i Colombia er uhyrlighederne fortsat efter at aftalen er forhandlet færdig:

- Man kan undre sig over, at ministeren ser gennem fingre med de 87 dræbte, siden aftalen blev færdigforhandlet i 2010, noterer Nikolaj Villumsen.

Faglige er imod

De danske og europæiske socialdemokrater stemte ja på trods af meget klare appeller fra internationale faglige sammenslutninger. Den Europæiske Faglige Sammenslutning (EFS) og det internationale LO (ITUC) har så sent som 4. december i klare vendinger opfordret medlemmerne af EU-parlamentet til at stemme nej:

"Vi beder jer om alvorligt at overveje konsekvenserne af disse aftaler i betragtning af omfanget af brud på menneskerettighederne..., realiteterne for Colombias arbejdere er helt uacceptable. Fagforeningsledere og aktivister bliver fortsat myrdet, truet og intimideret, og de skyldige nyder fortsat næsten fuldstændig straffrihed", skriver EFS og ITUC.

Dansk LO er medlem af begge sammenslutninger.

ITUC og EFS påpeger også, at alle frihandelsaftalens ord om ret til faglig organisering og indgåelse af kollektive overenskomster ikke respekteres. Flere og flere i Colombia arbejder på kontrakter, der forbyder medlemsskab af en fagforening, og der er et "forsat fald i organiseringsgraden".

En dansk faglig delegation, som besøgte Colombia i april i år skriver i en fælles udtalelse, at andelen af fagligt organiserede er faldet fra 13 til blot fire procent.  Delegationen indledte efter hjemkomsten en kampagne for at få politikere i Danmark og i EU til at stemme nej til aftalen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. dec. 2012 - 09:30   13. dec. 2012 - 09:30

Colombia

se@arbejderen.dk
Handelsaftalen

"Handelsaftalen mellem EU og Colombia [og Peru] skal åbne markederne for varer, tjenesteydelser, statslige indkøb og investeringer samt fremme økonomiske integration mellem parterne og økonomisk udvikling med det formål at reducere fattigdom, skabe ny beskæftigelse, forbedre arbejdsforholdene og hæve levestandarden gennem at liberalisere og udvide handel og investeringer...

Målet er bæredygtig udvikling med økonomisk fremgang, respekt for arbejderrettigheder og beskyttelse af miljøet.."

(Uddrag fra frihandelsaftalen)