Den 7. marts forlader Vaclav Klaus præsidentposten i Tjekkiet. Den nye præsident vælges på fredag, og der er to mulige vindere.
Men der er ingen tvivl om, at den nye præsident bliver en EU-tilhænger i modsætning til Vaclac Klaus, som flere gange har nægtet at underskrive EU-traktater.
- Den tid er ovre, fortæller Vladimir Sedlacek fra Tjekkiets Kommunistiske Parti KSCM.
Han oplyser, at den ivrige EU-tilhænger Jan Fischer stabilt fører i meningsmålingerne. Jan Fischer opstiller som 'uafhængig', men han er stærkt højreorienteret, siger Sedlacek.
Det er bedre med Milos Zeman på præsidentposten end den nyliberale Jan Fischer.
Meningsmålinger giver op mod 30 procent til Fischer. Nogle procent efter kommer Milos Zeman fra det socialdemokratiske udbryderparti SPOZ.
- Zeman er endnu mere EU-begejstret end Fischer og går ind for et føderalt EU og en fælles hær, fortæller Vladimir Sedlacek.
Det er han utilfreds med, idet hans parti ender med at anbefale vælgerne at stemme på Milos Zeman - og Sedlacek er selv stærk modstander af EU. Det er hans parti imidlertid ikke. Det indtager en lidt EU-forbeholden position.
- Ved første runde af valget på fredag anbefaler vi vælgerne at stemme på Jiri Dienstbier fra socialdemokraterne (CSSD). Men han bliver hverken nummer et eller to. Så i anden valgrunde anbefaler vi Zeman for at undgå valget af Jan Fischer, forklarer den tjekkiske kommunist til Arbejderen. Og nævner i forbifarten, at også Dienstbier er EU-tilhænger.
Vladimir Sedlacek er helt sikker på, at det er bedre med Milos Zeman på præsidentposten end den nyliberale Jan Fischer. Det åbner for en mere social politik.
- Så kan vi få offentlig uddannelse for alle, og vi kan undgå to niveauer i sundhedsvæsenet; et niveau for de rige og et andet for de fattige.
I december nægtede den nuværende præsident Vaclav Klaus at skrive under på Tjekkets deltagelse i EU's krisefond (Den Europæiske Stabilitetsmekanisme, ESM), selvom parlamentet i Prag har vedtaget den. Nu er det et spørgsmål om kort tid, før Tjekkiet kommer med i ESM og Sedlacek forventer også, at Tjekkiet vil tilslutte sig finanspagten, som landet nu står uden for sammen med Storbritannien.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278