Den colombianske befrielsesbevægelse, FARC, har løsladt generalen Ruben Dario Alzate, en soldat og en advokat, der blev tilbageholdt den 16. november i det nordøstlige Colombia, da de befandt sig i oprørskontrolleret område, rapporterer den britiske tv-station BBC.
Frigivelsen af generalen er med til at skabe et gunstigt klima for fortsættelsen af fredsforhandlingerne.
Juan Manuel Santos, præsident
FARC meddeler, at de tilbageholdt generalen for at markere, at hæren ikke kan optrappe sin militære aktivitet midt under fredsforhandlingerne, der i to år har foregået i Havanna, Cuba, og nærmer sig sin sidste fase.
FARC har gentagne gange opfordret til våbenhvile, mens fredsforhandlingerne pågik i Cuba, men dét har regeringen afvist med påstand om, at en våbenhvile vil kun "hjælpe oprørsgruppen til at omgruppere sig og opruste".
Tilbageholdelsen af generalen, som regeringen kalder kidnapning, fik regeringen til at afbryde fredsforhandlingerne med FARC.
Nu udtaler Colombias præsident Juan Manuel Santos, at frigivelsen af generalen "er med til at skabe et gunstigt klima for fortsættelsen af fredsforhandlingerne." Men FARC kritiserer regeringens håndtering af hændelsen.
– Vi kan ikke på denne måde være gidsler i hænderne på regeringen, som kan bestemme, hvornår fredsforhandlingerne bliver suspenderet og genoptaget, siger medlem af FARC's forhandlingsdelegation, Santrich Jesus, til den venezuelanske tv-station Telesur.
Han beklager, at der endnu ikke er en dato for fortsatte fredsforhandlinger.
Det cubanske nyhedsbureau Prensa Latina skriver, at Colombias regering og FARC har opnået "betydelige fremskridt" under fredsforhandlingerne i de seneste to år med Cuba som mægler, og opnået "væsentlige aftaler" på tre områder, en landreform, "politisk deltagelse" og bekæmpelse af narkohandel.
Præsident Santos blev genvalgt sidste år på et løfte om at drive fredsprocessen fremad. Omkring 220.000 mennesker har mistet livet i fem årtiers væbnet konflikt i Colombia. FARC er den største oprørsgruppe i Colombia.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278