Det blev et parti, der går ind for en folkeafstemning om Italiens medlemsskab af euroen, der blev det største parti i parlamentets underhus ved søndagens og mandagens parlamentsvalg i Italien.
Komikeren Bepe Grillos protestparti, "De 5 Stjerner", opnåede 25,5 procent af stemmerne.
Der eksisterer en stor EU-skepsis i Italien.
Partiet har tordnet mod EU og dets krav om italienske nedskæringer.
Nummer to i underhuset, Deputeretkameret, med 25,4 procent blev den socialdemokratiske alliance, ledt af Pier Luigi Bersani fra Det Demokratiske Parti. Lige i halen kom "Il Cavaliere" og højrepopulisten Silvio Berlusconis alliance, kaldet Folkets Frihed (PdL). Med i denne alliance er også det nyfascistiske parti Liga Nord.
Berlusconis alliance fik dog flertal i parlamentets overhus, Senatet, hvilket betyder, at ingen alliance har flertal, hverken Det Demokratiske Parti eller Berlusconis alliance eller Bepe Grillos parti. Landet er uregerligt.
EU-lede
Men valgtallene viser, at der eksisterer en stor EU-skepis i Italien. 55 procent af alle stemmer gik til partier, der på den ene eller anden måde ønsker udmeldelse af euroen eller som vil bryde de økonomiske løfter til EU, som den afgående regering under den liberale Mario Monti har givet.
Med andre ord; de fleste vælgere i Italien afviser at gennemføre de økonomiske stramninger, som regeringen var fortaler for. Regeringen har blandt andet hævet skatterne, skåret i uddannelserne og hævet pensionsalderen.
Den upopulære Monti endte da også med at få under ti procent af stemmerne samlet set.
At over hver fjerde vælger stemte på oprørspartiet De 5 Stjerner foruroliger økonom i Den Danske Bank, Frank Øland Hansen.
- Valgresultatet viser, at italienerne ikke ønsker at gennemføre nødvendige strukturelle reformer. Det er bekymrende, siger han til Politiken, og tilføjer.
- Det komplicerede valgresultat har desværre gjort, at risikoen for, at gældskrisen kan blusse op igen, er øget.
Mange af Silvio Berlusconis vælgere har stemt på hans alliance på grund af den tidligere premierministers angreb på Mario Monti og den tyske kansler, Angela Merkel og hele EU-politikken, anfører flere iagttagere af valget.
Venstrefløjen
Resterne af den parlamentariske venstrefløj i Italien har samlet sig om partiet Borgerrevolution (Rivoluzione Civile), men kom ikke over spærregrænsen.
- Risikoen for, at det bliver umuligt at regere er stor. Men i virkeligheden er det største problem, at venstrefløjen er for tavs, svag og splittet til at drage fordel af situationen, siger Sergio Cararo fra den kommunistiske gruppe Rete dei Comunisti, en gruppe, der ikke deltog i valget.
- Trojkaen af EU, den europæiske centralbank og IMF ønsker en stabil regering, der vil fortsætte politikken med nøjsomhed og nedskæringer. Trojkaen baserer sine forventninger på en koalitionsregering mellem Monti og Det Demokratiske Parti, der vil forsøge at underordne og kontrollere fagforeningerne og venstrefløjen. Det vigtigste politiske spørgsmål lige nu er at afspore denne trojka, siger kommunisten Sergio Cararo til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278