17 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

FN advarer: Maden kan slippe op

Global fødevareproduktion

FN advarer: Maden kan slippe op

FN's 2030-mål kalkulerer med at udrydder sult om 13 år. Nu advarer FAO om, at hvis det mål skal nås, så skal der ske store ændringer i produktionen af fødevarer.

Krig og tørke har skabt hungersnød i fire lande i Afrika. her indsamler børn i Sydsudan majskerner, som er tabt fra en nødhjælpskonvoj.
FOTO: Tony Karumba/AFP/Scanpix
1 af 1

FN's fødevareorganisation FAO har netop udsendt en ny rapport, som advarer om, at uden dybtgående ændringer vil målet om at udrydde sult i verden i 2030 mislykkes. Over 600 millioner vil stadig sulte til den tid, medmindre der gøres en dramatisk indsat for at omlægge fødevareproduktionen og for at nedsætte den globale opvarmning.

Den nuværende model holder ikke:

Klimaforandringerne giver både mere tørke og flere oversvømmelser.

– Næsten halvdelen af de skove, som engang dækkede Jorden er væk. Grundvandet svinder hurtigt og biodiversiteten smuldrer. Planetens grænser bliver overskredet, hvis den nuværende tendens fortsætter, siger FAO's generaldirektør José Graziano da Silva.

Rapporten peger på det voksende befolkningstal og at klimaforandringerne giver både mere tørke og flere oversvømmelser.

"Klimaforandringerne vil påvirke alle sider af fødevareproduktion", noterer rapporten og konkluderer, at den nuværende produktionsmåde med intensiv brug af kunstgødning, energi og sprøjtemidler ikke er bæredygtig:

"Systemet med højt input af ressourcer, som har ført til den store afskovning, til mangel på vand, til landbrugsjordens udpining og udledning af store mængder drivhusgasser, kan ikke sikre mad og foderproduktion", skriver rapportens forfattere direkte.

FAO's vicegeneraldirektør Kostas Stamoulis er en af forfatterne. Han har især fokuseret på konsekvenserne af klimaforandringer:

– Der er brug for en ny måde at drive landbrug på. Vi skal udvikle et landbrug, som bedre kan tilpasse sig klimaforandringerne, siger Kostas Stamoulis ifølge nyhedsbureauet IPS.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. feb. 2017 - 11:32   28. feb. 2017 - 11:40

Fødevarer

se@arbejderen.dk
Her er klimaproblemet
  • Jo mere CO2 vi udleder, des mere stiger temperaturen, hvilket øger risikoen for ukontrollable, katastrofale klimaændringer.
  • CO2 i atmosfæren virker som glasset i et drivhus. Det tillader solens varme at trænge ind og lukker derefter varmen inde.
  • I 2010 udledtes globalt 50 milliarder ton CO2.
  • I 2020 vil verden udlede 59 milliarder ton, hvis de nuværende tendenser fortsætter.
  • I 1997 vedtog landene under Kyotoprotokollen at sænke den samlede CO2-udledning i verden med 5,2 procent (i forhold til udledningen i 1990) mellem 2008 og 2012. Målet blev ikke nået.
  • I december 2015 vedtog knap 200 lande Parisaftalen om at holde den gennemsnitlige globale temperaturstigning under to grader.

Kilder: COP19, COP21, FN’s miljøprogram UNEP