04 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

FN giver efter for Saudi-Arabien

Efter britisk pres

FN giver efter for Saudi-Arabien

Trods tusindvis af civile dødsfald og dokumenterede krigsforbrydelser dropper FN's Menneskerettighedsråd en uafhængig, international undersøgelse af Saudi-Arabiens invasion og besættelse af Yemen.

Lille pige i Yemen søger efter ejendele blandt murbrokkerne af et hus havnebyen Hodeidah efter et saudi-ledet luftangreb 22. september.
FOTO: Abduljabbar Zeyad/Reuters
1 af 1

Internationale organisationer for menneskerettigheder og nødhjælp er i oprør, efter at det torsdag lykkedes golf-monarkiet Saudi-Arabien at afværge en uafhængig international undersøgelse af potentielle krigsforbrydelser i Yemen.

FN-undersøgere bliver sendt til Yemen, men skal arbejde ved siden af en anden kommission, der er kontrolleret af Saudi-Arabien.

Mere end 3900 civile er blevet dræbt og 6900 såret af luftangreb og andre bombardementer i Yemen af den saudisk-ledte koalition af arabiske regimer, der har invaderet Yemen siden 26. marts 2015.

Holland havde ellers foreslået, at FN's Menneskerettighedsråd (HRC) skulle lede en sådan undersøgelse, men efter flere dage med forhandlinger bag lukkede døre under rådets aktuelle møderække, meddelte HRC, at et flertal af lande enige om en kompromisaftale, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Aftalen betyder, at FN's undersøgere bliver sendt til Yemen for at arbejde ved siden af et andet team af undersøgere, som er udpeget af Saudi-Arabien. (Den Nationale Yemenitiske Undersøgelseskommission). Denne kommission skal rapportere til den saudi-støttede yemenistiske præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi, som i øjeblikket befinder sig i eksil.

Hollands forslag til resolution blev trukket timer, før den arabisk-foreslåede resolution blev vedtaget, skriver nyhedsbureauet Reuters. En anonym kilde i HRC beretter, at Storbritannien havde blokeret for, at forslaget skulle være fælles EU-fortslag i HRC.

Storbritannien er nær allieret med Saudi-Arabien. Formanden for FN's Menneskerettighedsråd (HRC) har siden september 2015 været Faisal bin Hassan Trad fra Saudi-Arabien.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. okt. 2016 - 09:32   04. okt. 2016 - 17:26

Yemen

ah@arbejderen.dk
Fakta om krigen i Yemen
  • Den USA-støttede præsident Ali Abdullah Saleh (1999-2012) må trække sig efter uroligheder i 2011-12.
  • Den lige så USA-venlige præsident Abdo Rabbo Mansour Hadi overtager posten den 25. februar 2012.
  • I januar 2015 tager Houthi-gruppen fra Nord-Yemen imidlertid kontrollen over det meste af Yemens hovedstad Sanaa og tvinger Hadi og hans regering til at flygte til Saudi-Arabien.
  • 26. marts 2015 begynder 150.000 soldater fra Saudi-Arabien i ledtog med styrker fra ni andre arabiske lande at bombe Houthi-gruppen for at hjælpe den flygtede præsident Abdo Rabbo Mansour Hadi.
  • Hadi og hans regering vender tilbage til Yemen.
  • Houthierne nægter beskyldninger om at være politisk styret af Iran.