10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

FN hylder Zimbabwes aids-resultater

Frontkæmper mod hiv og aids

FN hylder Zimbabwes aids-resultater

Majesta Ruzvidzo har været aktiv i kampen mod aids i Zimbabwe i over 10 år. Hun tror på, at målet om at få fuld kontrol med epidemien inden 2030 holder.

Majecha Ruzvidzos t-shirt viser FNs mål for AIDS-indsatsen i Zimbabwe: 90 procent af alle voksne skal testes for HIV. 90 procent af de smittede skal i medicinsk behandling og 90 procent af disse skal holde sygdommen nede med medicin og sund kost.
FOTO: Sven-Erik Simonsen
1 af 1

1,4 millioner mennesker i Zimbabwe er hiv-smittede. I aldersgruppen 15 til 49 år udgør de hiv-positive knap 15 procent.

Det er en halvering fra dengang hiv-smittede i 1997 udgjorde op mod en tredjedel af den voksne befolkning; helt præcist 27,7 procent. 

Før talte man aldrig om sex. Nu er det næsten almindeligt, at der under aftensmaden formanes om at bruge kondom.
Majecha Ruzvidzo

Man kan aldrig være helt sikre på den slags tal, fordi alle ikke er testede, og nogle ikke vil lade sig teste. Men disse tal er FN's organisation for aids-bekæmpelse (UNAIDS) og Zimbabwes sundhedsmyndigheder enige om.

En rapport om situationen i Zimbabwe, Malawi og Zambia blev offentliggjort den 1. december 2016:

– Disse opmuntrende resultater er frugten af en fælles indsats fra de hårdest ramte lande i et tæt samarbejde med det internationale samfund, siger Michel Sidibé, som er direktør for UNAIDS.

300 kroner gør en forskel

Pengene til aids-programmerne kommer for størstedelens vedkommende fra udenlandske donorer, men arbejdet udføres af tusinder af mennesker i Zimbabwe. Mange er knyttet til humanitære organisationer.

Det gælder også Majecha Ruzvidzo og hendes partner Tinotenda Chinyani.

De arbejder for organisationen DAPP-Zimbabwe, som modtager økonomisk støtte fra UFF-Humana i Danmark. De to zimbabweanske kvinder har besøgt Danmark for at fortælle om resultaterne af indsatsen mod aids og for at anspore til fortsat hjælp fra bidragydere i Danmark.

– Hvad kan du købe for 300 kroner, spørger Majecha Ruzvidzo, da Arbejderens udsendte møder hende?

En skjorte eller mad til tre mennesker i to dage, lyder et par svar på hendes spørgsmål.

– Nu skal du høre, hvor stor en forskel 300 kroner kan gøre i kampen mod hiv og aids i Zimbabwe, lyder det prompte fra den fyrreårige, kraftige, sorte kvinde. 300 kroner svarer til 50 dollars – og vi bruger dollars i Zimbabwe, indskyder hun.

– For 50 dollars kan jeg træne 50 frivillige aktivister som Tinotenda her, forklarer Majecha Ruzvidzo videre. Hver af de 50 frivillige bliver ansvarlige for 10 familier – altså i alt 500 familier. Og hvis en familie består af fem medlemmer betyder det, at de 300 kroner komme til at gavne 2500 mennesker i Zimbabwe.

Før talte man aldrig om sex i familierne. Nu er det nærmest almindeligt, at der midt i aftensmaden lyder formaninger om, at huske at bruge kondom.
Majecha Ruzvidzo

Hendes beretning illustrerer en kerne i UFF-Humanas arbejde mod hiv og aids i Zimbabwe. Den bygger nemlig på en grundtanke om, at kun befolkningen selv kan tage kontrol med epidemien og stoppe den; oplysning, oplysning, oplysning og organisering – samt test, og støtte til de som testes 'hiv-positive' og skal leve med smitten.

Tinotenda Chinyani på 22 har været frivillig i nogle år. Hun arbejder som frisør. Hun har en frisørsalon i provinshovedstaden Bindura i det nordlige Zimbabwe sammen med sin søster. Her i frisørsalonen kommer folk og henter gratis kondomer – der er både kondomer til kvinder og til mænd. Og kunder får oplysningsmateriale med til sig selv og til naboerne.

Salonen er også ramme om kurser for nye aktivister, som slutter sig til for at hjælpe med at udbrede programmet, der har det løfterige navn HOPE – HÅB.

– Vores HOPE-aktivister er overalt. Målet er, at der skal være én eller to på alle virksomheder. Vi kalder dem 'Outreach-Officers', fortæller Majecha Ruzvidzo. Betegnelsen 'Outreach-Officer' kan oversættes til 'fremskudt aktivist'. De deler oplysningsmateriale og kondomer ud før og efter arbejdstiden. I pauser viser de korte film.

HOPE på arbejdspladserne

På arbejdspladserne er det mest mænd, som får oplysning. Kvinderne i Zimbabwe passer hjem, børn og familie. Men via oplysning til manden når HOPE-aktiviterne i hvert fald nogle af kvinderne.

Ifølge Majecha Ruzvidzo vises der en ganske voldsom og overbevisende film om, hvordan smitten spredes ved sex. Samt om, hvordan sygdommen udvikler sig.

– Og så er der nogen, som beslutter sig: "Jeg vil holde mig til kun at have sex med min egen kone, for jeg har set en film, som viser, at det andet ikke er godt for mig", refererer Majecha, hvordan nogle mænd reagerer efter at være ramt af HOPE-aktivisternes film og oplysning.

FN's rapport viser sort på hvidt, at der er gang i et holdningskifte i Zimbabwe.

På otte år fra 2006 til 2014 er andelen, som har "en sammenhængende og sand forståelse af, hvordan hiv smitter", øget fra 43 til 56 procent af befolkningen. 

Brugen af kondomer er vokset lidt i samme periode; nemlig fra 46 til 49 procent blandt "kvinder med flere partnere".

Det går imidlertid ikke fremad med målet om at få unge til at vente med at have sex. I 2006 havde 46 procent af unge under 15 år haft sex, mens andelen var steget til 51 procent i 2014.

Men mange tabuer er brudt som følge af massive oplysningskampagner, som landets sundhedsmyndigheder bakker op omkring.

– Før talte man aldrig om sex i familierne. Nu er det nærmest almindeligt, at der midt i aftensmaden lyder formaninger om, at huske at bruge kondom, når medlemmer af familien senere eventuelt skal møde en kæreste.

22-årige Tinotenda bekræfter med et lidt genert smil, at i hendes familie er der ingen, som får sadsaen (majsgrøden) i den gale hals fordi mor minder de tre døtre og to sønner om at passe på!

Tinotendas veninde

Selv har Tinotenda besluttet, at hun ikke vil have sex før hun har funder den mand, hun vil leve sammen med og er blevet gift med ham. Hun har grimme erfaringer tæt på. En bedstevendinde er smittet med hiv og får nu medicinsk behandling. Den er gratis og har hidtil holdt sygdommen nede.

Veninden er én af 790.000 zimbabweanske kvinder, der ifølge FN-rapporten er testet hiv-positive.

>> LÆS RAPPORTEN: UNAIDS welcomes compelling results

I 2015 døde cirka 29.000 af aids. Det er blot en fjerdedel af dødstallet i 2011. Også antallet af forældreløse børn falder kraftigt. Det opgøres af UNAIDS i 2015 til 450.000.

Majesta Ruzvidzo, som har været aktiv i kampen mod aids i Zimbabwe i over 10 år, tror på, at målet om at få fuld kontrol med epidemien inden 2030 holder.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. jan. 2017 - 22:10   09. jan. 2017 - 14:11

HIV og AIDS

se@arbejderen.dk
UFF's aids-arbejde
  • Den danske organisation UFF-Humana – indledte i 2000 et systematisk hiv- og aids-arbejde i Zimbabwe. Programmet kaldes TCE – Total Kontrol med Epidemien.
  • I Zimbabwe har programmet hidtil nået næsten en million mennesker, og det er i dag udbredt til ni andre lande. I alt har op mod 10 millioner mennesker deltaget i TCE, som bygger på den grundidé, at kun folk selv kan befri sig for epidemien.
  • Der brug for oplysning og organisering, bevidsthed og ressourcer samt lokal og international solidaritet.
  • Læs mere på uff.dk - hvor du også kan se, hvordan du kan støtte med din arbejdskraft eller med et beløb.