1. juli overtager 11.200 soldater og 1440 politifolk fra FN de militære opgaver i Mali i Vestafrika. Styrken hedder MINUSMA.
De skal sørge for fred i det nordlige Mali, der sidste forår var centrum for oprør blandt det etniske tuareger og siden islamistiske gruppers overtagelse af store landområder og større byer.
Frankrig vil fortsat dominere Malis politik.
Mohamed Diarra
Frankrig indledte sin militære intervention, "Serval", i januar og tvang ved hjælp af 4500 soldater islamisterne op i bjergene og til de omkringliggende lande med støtte fra flere vestlige lande som Danmark, Holland, Spanien, Canada og Belgien.
Samtidig ankom en i dag 7000 mand stor afrikanskledet militærstyrke AFISMA under ledelse af Vestafrikas økonomiske samarbejdsblok ECOWAS, til Nordmali. AFISMA er godkendt af FN's Sikkerhedsråd og Den Afrikanske Union,
FN-styrken
Den nye FN-styrke må ikke indlede militære angreb, men må godt forsvare sig, hvis den bliver angrebet, oplyser UN News Center. Styrken skal ifølge planen gradvist overtage Frankrigs og den maliske regeringshærs positioner. En stor del af FN-styrken kommer til at bestå af franskmænd, erfarer det britiske dagblad The Guardian.
FN's generalsekretær Ban Ki-moon udtrykte i sidste uge bekymring for FN-styrken, skriver nyhedsbureauet AFP.
- Al Qaeda-forbundne militante grupper i Mali er fortsat en trussel mod hele Vestafrika, selvom de franske og maliske styrkers operationer har svækket de militante grupper, sagde han og tilføjede, at "FN-styrken er dårligt trænet og udrustet".
Frankrig
Frankrig - den tidligere kolonimagt i Mali - er dog mere optimistisk, idet den franske hærs talsmand Thierry Burkhard i starten af juni udtalte til tv-stationen France 2, at "en tredjedel af terrorgrupper er neutraliseret, en tredjedel har besluttet at opgive kampen, mens en sidste tredjedel sandsynligvis er fordampet til Malis nabolande".
Fem franske soldater er siden januar blevet dræbt af blandt andet vejsidebomber, mens det tyske nyhedsbureau DPA i sidste uge berettede, at franske styrker har fundet et lager af sprængstof til at lave selvmordsbomber af i byen Bourem i Nordmali .
Frankrig har senest erklæret, at 1000 af landets soldater vil forblive i Mali efter 2013 for at støtte FN's MINUSMA-styrke.
Kritik
Dét bekymrer det venstreorienterede maliske parti SADI og dets talsmand, Mohamed Diarra.
- Disse (franske, red.) soldater vil forblive i Mali, og der er ingen planer for, hvornår de forlader vort land. De bliver og krigen fortsætter. Frankrig vil fortsat dominere Malis politik. Det er planen, siger han til den svenske ugeavis Proletären.
SADI står Afrikansk Solidaritet, Demokrati og Selvstændighed.
- Mali har været fri for udenlandske tropper og baser siden 1960. Vi har aldrig tilladt andre lande at have baser i Mali. Nu er de her, og de ønsker at blive. De ønsker at genkolonisere vores land. Det vil aldrig ske, siger Mohamed Diarra og tilføjer, at SADi er det eneste parti i Mali, der er imod den franske intervention.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278