27 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

FN's klimakonference lader som om, klimamål kan nås

Klimatopmøde COP18:

FN's klimakonference lader som om, klimamål kan nås

Den britiske regerings klimarådgiver, professor Robert Watson, advarer om, at temperaturstigningen næppe længere kan holdes under to grader.

Bolivias tidligere klimaforhandler er i dag direktør i organisationen Focus on the Global South. Ved klimakonferencen i Bangkok kritiserede han USA og Kina for at "fremstille sig som modparter, mens de i virkeligheden hjælper hinanden med begge at fortsætte deres destabilisering af klimaet".
FOTO: iicd.ca
1 af 1

Det er muligt at hæve ambitionerne inden 2020, så det er muligt at holde temperaturstigningen under to grader.

Det skriver FN's klimasekretariat i en udtalelse efter klimaforhandlingerne i Bangkok i sidste uge.

Men de fleste miljø- og klimaorganisationer samt eksperter mener, at det spor, der lige nu er lagt ud i klimaforhandlingerne, vil få temperaturen til at stige tre eller endog fire grader i gennemsnit.

Udsatte steder som dele af Afrika, Asien og Latinamerika kan se frem til endnu højere temperaturstigninger.

En rapport fra klimatænketanken CAT - Climate Action Trackers - vurderer, at grænsen på to grader stadig kan holdes, men landene skal i så fald gennemføre langt større reduktioner i deres CO2-udledning. Den nuværende kurs vil få temperaturen til at stige med 4,1 grader, vurderer CAT.

Ulande, der industrialiseres til gavn for deres overklasse, kan ikke tillade sig blot at øge deres CO2-udledning. Pablo Solon

Professor Robert Watson, den britiske regerings klimarådgiver, advarede forud for klimakonferencen i Bangkok om, at det næppe er muligt at holde temperaturstigningen under to grader.

Der foregår en intensiv kamp for og imod den forpligtende klimaaftale, Kyoto Protokollen.

USA, Rusland, Canada, Japan og andre lande vil ikke indgå i en forpligtende klimaaftale og vil erstatte Kyoto med en frivillig aftale.

Ulandene kæmper for at fastholde de rige industrilande på deres ansvar for at løse klimaproblemet, der primært er skabt af CO2-forurening fra de rige lande.

Bolivias klimaforhandler under COP15 i København, Pablo Solon, taler for, at de store vækstøkonomier som Kina, Indien, Brasilien og Sydafrika også forpligtes til at skære ned i deres C02-udledning - ligesom de 37 rige industrilande, der er med i Kyoto Protokollen.

- Ulande, der industrialiseres til gavn for deres overklasse, kan ikke tillade sig blot at øge deres udledning, siger Solon til Bangkok Post.

Men Solon kræver de største reduktioner af de rige lande. De skal skære 40-50 procent ned i 2020.  EU's mål er 20 procent i 2020.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. sep. 2012 - 16:36   13. sep. 2012 - 10:59

Klima

se@arbejderen.dk