Det spanske parlament godkendte søndag ”Mundkurvsloven”, der forbyder at fotografere eller filme politiet i arbejde. Den bliver nu sendt til afstemning i parlamentets øverste hus, Senatet, først i det nye år, hvor den forventes at blive vedtaget.
Lovens navn er "borgernes sikkerhedslov". "Borgerne" er ifølge loven politistyrken. At offenliggøre politiets "arbejdsindsats" vil ifølge det konservative regeringsparti PP eventuelt ”bringe politifolkene i fare”.
Lovens væsentligste formål er at afskrække folk fra at udøve deres grundlæggende rettigheder.
Joaquim Bosch, dommer
Ifølge den nye lov bliver det strafbart at ”(op)tage, gengive eller redigere billeder, lyd eller samle informationer omhandlende medlemmer af sikkerhedspoliti eller væbnede styrker i tjeneste”.
Loven vil også gælde på de sociale medier.
I den nye lovgivning kan arrangører af "ikke-tilladte" demonstrationer nær offentlige bygninger, "der yder basale tjenester", få bøder på op til 600.000 euro. De, der ikke adlyder politiet eller "forhindrer myndigheder i at udføre deres arbejde" kan idømmes bøder på op til 30.000 euro, citerer nyhedsbureauet AFP.
– Lovens væsentligste formål er at afskrække folk fra at udøve deres grundlæggende rettigheder. Det, regeringen ønsker, er forordninger til at straffe protester, siger formanden for organisationen "Dommere for Demokrati", Joaquim Bosch, til AFP.
Politivold er steget mærkbart i Spanien de seneste år i takt med, at antallet af demonstrationer imod krisepolitikken er steget. Siden 2009 er antallet af demoer i Spanien steget med mere end 360 procent. Myndighederne i hovedstaden Madrid oplyser, at der i gennemsnit er en protest hveranden time.
Ved protesterne er politiet ved flere lejligheder afsløret i at udøve vold. Desuden har billeder vist, at politiet ikke bærer de lovpligtige skilte, der skal identificere den enkelte betjent.
Spanien har i sidens krisen gennembrud haft en stærk bevægelse mod nedskæringer, den voldsomme arbejdsløshed, ulighed, privatiseringer og fattigdom.
Socialdemokraterne i det tidligere regeringsparti PSOE stemte nej til Mundkurvsloven sammen med resten af oppositionen, skriver nyhedsbureauet AFP.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278