22 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forhandlinger spidser til på klimamøde i Bonn

Inden COP20 i Lima

Forhandlinger spidser til på klimamøde i Bonn

For nogle uger siden deltog op mod en halv million mennesker i verdens største klimamarch i New York. Kravet er handling nu. I dag mandag mødes klimaforhandlerne i Bonn forud for COP20 i Lima og COP 21 i Paris.

Alle nye videnskabelige rapporter bekræfter, at vejret bliver mere og mere unormal. Afgrøder vokser ikke som de skal, priserne går op på markedet og landbefolkningen bliver fordrevet til byerne. Afrikanske klimaaktivister er nu i Bonn for at lægge pres på forhandlere. Her rismark i Elfenbenskysten.
FOTO: Thierry Gouegnon/Reuters/Scanpix
1 af 1

I dag mødes klimaforhandlere fra alle lande til konference i Bonn. Mødet varer til fredag den 26. oktober.

Det er et af de sidste møder inden COP20 afholdes i Peru til december. Det er de første klimaforhandlinger, efter at 400.000 mennesker var på gaden i New York med krav om, at de politiske ledere gør noget alvorligt for at løse klimaproblemerne, skriver klimaanalytikeren Alex Rafalowics fra ClimaJustinfo.

Afrika er klimakatastrofens "Ground Zero".

Mødet i Bonn vil fokusere på indholdet i den klimaaftale, som ventes underskrevet i forbindelse med COP21 i Paris i 2015. Her kræver uandene, at de rige industrilande både leverer nedsat CO2-udledning og bevilger 100 milliarder dollars om året til klimatilpasning i ulande.

En lang række klima- og miljøorganisationer søger at lægge pres på de kommende forhandlinger.

– Alle nye videnskabelige rapporter bekræfter det, vi ser hver dag; nemlig at vejret bliver mere og mere unormalt. Vores afgrøder vokser ikke, som de skal, priserne går op på markedet, og landbefolkningen bliver fordrevet til byerne, siger Azeb Girmai fra organisationen LDC-Watch i Ethiopien.

Han er i Bonn de kommende fem dage for at være med til at lægge pres på forhandlerne fra de rige lande og holde de afrikanske forhandlere i ørerne.

Azeb Girmai påpeger, at Afrika er klimakatastrofens "Ground Zero". Derfor må de afrikanske regeringer skaffe resultater ved forhandlingerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. okt. 2014 - 16:23   20. okt. 2014 - 16:45

Klimaforhandlinger

se@arbejderen.dk
Her er klimaproblemet
  • Jo mere CO2 vi udleder, des mere stiger temperaturen, hvilket øger risikoen for ukontrollable, katastrofale klimaændringer.
  • CO2 i atmosfæren virker som glasset i et drivhus. Det tillader solens varme at trænge ind og lukker derefter varmen inde.
  • I 2010 udledtes globalt 50 milliarder ton CO2.
  • I 2020 vil verden udlede 59 milliarder ton, hvis de nuværende tendenser fortsætter.
  • I 1997 vedtog landene under Kyotoprotokollen at sænke den samlede CO2-udledning i verden med 5,2 procent (i forhold til udledningen i 1990) mellem 2008 og 2012. Målet blev ikke nået.
  • I december 2015 vedtog knap 200 lande Parisaftalen om at holde den gennemsnitlige globale temperaturstigning under to grader.

Kilder: COP19, COP21, FN’s miljøprogram UNEP