18 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forslag om international traktat for bekæmpelse af pandemier møder opbakning

I kølvandet på covid-19

Forslag om international traktat for bekæmpelse af pandemier møder opbakning

23 lande og WHO har underskrevet et åbent brev, der støtter forslaget om en international traktat for bekæmpelse af fremtidens pandemier. Den internationale traktat skal på verdensplan sikre lige adgang til vacciner og skabe et fælles ansvar med høj gennemsigtighed.

23 lande og WHO støtter forslaget om en international traktat mod fremtidens pandemier.
FOTO: Christopher Black/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Ledere af 23 lande og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har underskrevet et åbent brev, der støtter forslaget om en international traktat for bekæmpelse af fremtidens pandemier.

Den internationale traktat skal på verdensplan sikre lige adgang til vacciner og skabe et fælles ansvar med høj gennemsigtighed.

Ifølge forslagsstilleren, Charles Michel, præsident for Europæisk Råd, er den næste pandemi ikke et spørgsmål om "hvis" men et spørgsmål om "hvornår".

Michel mener, at covid-19-pandemien har afsløret huller i bekæmpelsen og fremfor alt bevist, at verden har behov for en global tilgang til at modstå fremtidens pandemier. Det skriver medienetværket Euractiv.

Universel og lige adgang til vacciner

Et af de helt store spørgsmål under covid-19-pandemien er, hvem der bærer retten til at producere vacciner. Patent på vaccineproduktion er normalt beskyttet af TRIPS-aftalen, der er underskrevet af alle medlemmer af Verdenshandelsorganisationen (WTO).

Men en række udviklingslande anført af Sydafrika og Indien har anmodet WTO om at løfte patentrettigheder på covid-19-vacciner, så udviklingslande selv kan producere vaccinerne. Det er muligt, fordi TRIPS-aftalen giver plads til at løfte patenter i nødstilfælde.

Ved selv at producere vacciner mod covid-19 kan udviklingslande redde flere liv, da de får mulighed for at vaccinere deres befolkninger hurtigere. I øjeblikket skal de fleste udviklingslande købe sig til vacciner og vente på medicinalfirmaers udrulning, der er præget af forsinkelser.

Indtil videre er anmodningen om at løfte patentrettigheder dog blevet blokeret af blandt andre EU, USA, Storbritannien og repræsentanter for medicinalindustrien. De ser det som skadeligt for firmaers motivation for at investere i sundhedsforskning, hvis lande ikke er bundet op på at købe vacciner af dem, der har udviklet vaccineopskriften.

At en af nøgleformuleringerne i forslaget til den internationale traktat for bekæmpelse af fremtidens pandemier er at "sikre universal og lige adgang til vacciner" kan tyde på, at traktaten vil udfordre patentrettigheder under fremtidens pandemier.

Alligevel er forslaget til traktaten blevet underskrevet af flere lande, der oprindeligt stemte nej til at løfte patentrettigheder. Blandt disse er Storbritannien og Norge samt EU-medlemmer som Frankrig, Tyskland og Spanien.

Danmark og 18 andre EU-lande har fortsat ikke skrevet under på forslaget.

Gennemsigtighed og fælles ansvar

Foruden at sikre lige adgang til vacciner er en international traktat nødvendig for at skabe mere gennemsigtighed og fælles ansvar i det internationale sundhedssystem. Det mener præsidenten for Europæisk Råd.

Ifølge Euractiv skal traktaten sikre en fælles fremfor individuel indsats mod globale sundhedskriser – i modsætning til EU's sporing af vaccineeksport, der er blevet kritiseret for at minde op et eksportforbud. Et tiltag der kan føre til, at andre lande gør gengæld og yderligere "forstyrrer den globale forsyningskæde af vacciner".

En international traktat, der fremmer en fælles indsats mod pandemier, ville potentielt kunne forhindre situationer, hvor lande er i strid med hinanden i jagten på eksempelvis vacciner eller testudstyr. Traktaten vil ifølge Charles Michel skabe mere tillid mellem lande og forbedre det internationale samarbejde.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. apr. 2021 - 07:57   09. apr. 2021 - 07:58

Udland

mbs@arbejderen.dk