27 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Frankrigs regering lover at ændre omstridt sikkerhedslov

Efter store protester

Frankrigs regering lover at ændre omstridt sikkerhedslov

At det skulle være forbudt at filme eller fotografere politivold har ført til store demonstrationer i hele Frankrig, så den 1. december meddelte indenrigsministeren, at loven vil blive ændret.

"Nej til den nye verdensorden", står der på skiltet til højre under demonstration i Paris den 5. december mod omstridt fransk lov om at filme politivold.
FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Efter pres fra hundredtusindvis af demonstranter og det franske journalistforbund har Frankrigs regering besluttet at ændre den omstridte sikkerhedslov, der forbyder og pålægger store bøder og fængselsstraf, hvis man filmer eller fotograferer politivold.

Red et liv og film en betjent! Vi sænker først vore kameraer, når politiet sænker sine våben. 
Eric Cabanis, fotograf 

Den såkaldte lov nummer 24 har udløst store demonstrationer i hele Frankrig, og den 1. december 2020 erklærede indenrigsminister Christophe Castaner, at forslaget vil blive ændret. Han talte om en "fuldstændig omskrivning" af loven og tilføjede, at "den grundlæggende ret til fri information" skal beskyttes.

I fængsel for at filme?

Loven indebærer meget strenge sanktioner for at fotografere eller filme politiet med fængsel i op til tre år eller bøder på op til 45.000 euro.

Det franske journalistforbund har vedtaget en stærk protest mod loven og udtaler, at det at offentliggøre billeder af politiets handlinger er legitime og nødvendige, for at "demokratiet kan fungere".

– Red et liv og film en betjent! Vi sænker først vore kameraer, når politiet sænker sine våben. siger Eric Cabanis, der er pensioneret AFP-fotograf, ifølge dagbladet L'Humanité.

For at fastholde presset på regeringen og følge op på indrømmelserne gik hundredtusinder atter på gaden i 90 byer i lørdags, rapporterer TV-stationen TeleSur.

De mener ikke, at det er nok, at præsident Emmanuel Macrons regering har meddelt, at den agter at ændre de mest kontroversielle aspekter af loven. Macron kritiserede nogle af de mest "voldelige handlinger fra politiets side" og lovede at straffe de ansvarlige. Dog insisterede præsidenten på, at sikkerhedsstyrkerne agerede med "tilbageholdenhed og efter etiske principper".

Macron blev nødt til at komme demonstranterne en smule i møde, skriver L'Humanité, der var en af de medier, der for en uge siden offentliggjorde den opsigtsvækkende video af den sorte musikproducer Michel Zecler, der bliver tæsket af politiet på vej ind i sit musikstudie i Paris.

Mod politichikane

Landets vigtigste fagforbund opfordrede i weekenden befolkningen til at opretholde presset på regeringen. I Paris arresterede politiet mindst 22 borgere ifølge indenrigsministeriet.

L'Humanité kan berette, at politivolden florerede "i bedste velgående". En stor march blev chikaneret, forbudt, splittet, mens en demonstrant fik revet flere fingre af den ene hånd. Journalisten Amar Taoualit blev ifølge avisen såret i benet af en af politiets chokgranater.

Politiet fordømte 400-500 "uromagere" for at provokere til sammenstødene.

– Men politivolden fortsætter uhindret. Macron ønsker at splitte bevægelsen mod loven ved at anklage os for at stå for den vold, de selv har frembragt og dagligt udøver, udtaler journalisten Taha Bouhafs fra arrangørerne af demonstrationerne til avisen.

Protesterne – der bliver koordineret gennem hashtaggene "Marche des libertés" samt #StopTheGlobalSecurity og StopLoiSecuriteGlobale – har spredt sig eksplosivt.

Indrømmelse?

Macron indrømmede, at politiet har begået "racistiske handlinger", især når de udfører identitetskontrol af mennesker, der "ikke er hvide".

Loven blev vedtaget efter førstebehandling i den franske nationalforsamling den 24. november, men skal op igen.

Også flere menneskerettighedsorganisationer, franske dagblade og selv flere instanser i EU og FN har udtrykt stærk kritik af loven.

Om loven bliver skrottet eller ændret markant, vil de nærmeste dage afklare, skriver skriver Le Parisien.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. dec. 2020 - 06:57   08. dec. 2020 - 10:00

Frankrig

ah@arbejderen.dk