24 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Franske arbejdere strejker mod Macrons pensionsplaner

Lavere pension og længere arbejdsliv

Franske arbejdere strejker mod Macrons pensionsplaner

Tirsdag i sidste uge strejkede jernbanearbejdere imod den franske præsident Emmanuel Macrons planer om at gøre landets pensionssystem mere "sammenhængende". Men det kan betyde, at nogle skal arbejde mere og samtidig tabe penge, advarer landets største fagforbund.

Passagerer måtte spejde længe efter tog og busser i Paris den 24. september på hovedbanegården Gare du Nord. Der var strejke i den kollektive trafik.
FOTO: Dominique Faget/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Tirsdag i sidste uge strejkede store dele af personalet ved de statslige franske jernbaner SNCF imod præsident Emmanuel Macrons planer om at ændre de franske pensionsordninger.

Jeg skal med denne pensions-reform arbejde seks-syv år længere for at få 600-700 euro mindre i pension om måneden.
Adel Gouabsia, togfører, Paris

De nedlagde sammen med andre transportarbejdere også arbejdet den 13. september og 21. september. Den 5. december bliver der nye strejker, oplyser den franske TV-station France24.

Et pensionssystem?

Protesterne, der har centrum i Paris, skyldes, at Emmanuel Macron vil gøre det franske pensionssystem mere "sammenhængende", især når det gælder pensionsalder og optjening til pensionen. Han synes, at de nuværende 42 pensionsordninger (med flere særlige regler) er alt for mange.

Men Macrons ide om en samlet lov om pension kan betyde, at nogle skal arbejde mere og taber penge, vurderer landets største fagforbund, CGT, Confédération Générale du Travail.

Selv begrunder Macron reformen med, at den statslige pensionsfond er "underfinansieret" med et forventet underskud på 1,9 milliarder euro i år, skriver den franske avis Le Figaro.

Hans parti, La République en marche!, vil derfor fremlægge et forslag i parlamentet om en ny fælles pensionsordning inden næste sommer.

Arbejd længere!

Macron lover, at pensionsalderen stadig vil være 62 år, men regeringen foreslår "stærkere incitamenter" for folk til at arbejde længere. Allerede i dag går en franskmand på pension, når han eller hun er i gennemsnit 63,5 år gammel.

Til sammenligning er pensionsalderen 67 år i Danmark, men stigende.

Macron foreslår også, at alle arbejdsår skal tælle med, når pensionens størrelse beregnes. I dag beregnes pensionen for de fleste franskmænd ved at tage gennemsnittet af de 25 mest rentable arbejdsår.

Den nye måde at udregne pensionen på vil favorisere de, der kommer tidligt i arbejde, og den vil medtage år i arbejdsløshed, kritiserer CGT.

Jernbanearbejdere som skydeskive

Grunden til den stærke reaktion blandt ansatte ved jernbanen SNCF er Macrons krav om, at "særregler" i pensionssystemet skal bortfalde. Det gælder eksempelvis, at ansatte i en række hårdt nedslidende job i nogle tilfælde kan begynde at gå på pension allerede i en alder af 52 år.

Og pensionen for Paris' jernbanearbejdere beregnes ud fra de seneste seks måneders arbejde, skriver det franske dagblad L'Humanité.

Det gode resultat for de ansatte i Paris er opnået gennem årtiers strejkekampe. Men rettighederne er også et resultat af de velfærdsgoder, den franske stat indførte i årene efter Anden Verdenskrig, skriver avisen, der er udgivet af Frankrigs Kommunistiske Parti.

For chauffører er pensionsalderen i dag i gennemsnit 55 år. Men deres løn er lavere end gennemsnittet for befolkningen, oplyser CGT.

Mindre i pension

Den nye pensionsreform vil for eksempel betyde en drastisk stigende pensionsalder for transportarbejdere i RATP, det offentligt ejede trafikselskab i Paris og omegn, men de vil få en lavere pension. Derfor deltog de ansatte her massivt i strejken den 13. september. Det var den største strejke siden 2007.

– Jeg har ved hjælp af en simpel lommeregner fundet ud af, at jeg med denne reform bliver nødt til at arbejde seks-syv år længere for at få 600-700 euro mindre i pension om måneden, sagde togføreren Adel Gouabsia under demonstrationen den 13. september til den franske tv-kanal TF1.

Candy Deffoun, jernbanearbejder, oplyser, at hendes løn er 1700 euro om måneden.

– Med denne reform kan jeg ende op med mindre end 1000 euro i pension om måneden, sagde hun.

Del og hersk

Men Macrons premierminister, Edouard Phillipe, forsøger at spille Paris' transportarbejderne i RATP ud mod andre arbejdere i resten af landet.

– Buschaufførerne i for eksempel Le Havre og Bordeaux – uanset hvor – udfører nøjagtig det samme arbejde som kollegerne i Paris, men deres pensionsordninger er ikke i nærheden af dem i Paris. Vi foreslår et nyt, mere retfærdigt system, sagde premierministeren.

Regeringens planer provokerer signalmanden ved jernbanen, Vincent Le Faucheur.

– Dette er alles problem – lige fra de unge, der stadig går i gymnasiet og bekymrer sig om deres pension, til os de ældre borgere. Det påvirker os alle. Vi er nødt til at gå i aktion, lød det til TF1.

Regeringen forventer at forhandle med "arbejdsmarkedets parter" frem til jul. Så vil der blive igangsat en offentlig høringsrunde. Regeringen sigter mod at vedtage et endeligt forslag inden næste sommer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. sep. 2019 - 07:44   01. okt. 2019 - 12:46

Frankrig

ah@arbejderen.dk
Macrons Pensionsreform
  • Frankrigs præsident vil ændre landets pensionssystem.
  • I dag eksisterer der 42 forskellige statslige pensionsordninger. De skal samles til én.
  • Pensionsalderen er i dag 62 år, men den gennemsnitlige pensionsalder er 63 år.
  • Arbejdere med hårdt og nedslidende arbejde kan gå på pension allerede som 50-årig. Det gælder blandt andre arbejdere i det statslige jernbaneselskab og forsyningsarbejdere. Mens metroarbejdere kan gå af som 55-årig og få fuld pension.
  • Macrons pensionsreform er den sjette i løbet af de sidste 26 år.
  • Formålet med reformen er ifølge præsident Macron at skabe et mere "retfærdigt system" og overtale befolkningen til at arbejde længere, i takt med at levealderen øges.
  • For at opnå fuld pension skal man have indbetalt til pension i mindst 43 år.
  • I dag betaler alle til en kollektiv pension. Fremover skal hver enkelt betale til sin egen pension ud fra et pointsystem.
  • I dag beregnes pension ud fra de 25 år med højst indtjening i den private sektor og de sidste seks måneder, hvis man er offentligt ansat.
  • Fagbevægelsen protesterer imod reformen, som både hæver pensionsalderen og sænker pensionen for visse grupper.
  • Macron vil forhandle frem til jul med arbejdsmarkedets parter om reformen. Herefter skal den i høring og vedtages inden sommeren 2020.

Kilde: The Economist og The Local