E n ny meningsmåling viser, at 53 procent af de adspurgte franskmænd ville have en folkeafstemning om medlemsskab af EU.
Den britiske folkeafstemning kan have en øde-læggende virkning på EU.
Anand Menon, professor ved Kings College, London
Meningsmålingen er udført af universitetet i Edinburgh i samarbejde med den tyske tænketank Dpart og omfatter 8000 vælgere i Frankrig, Irland, Spanien, Tyskland, Sverige og Polen.
Også i Sverige, Tyskland og Spanien ønsker store dele af befolkningen en folkeafstemning om medlemsskab af EU. Frankrig og Tyskland er kernelande i EU og var med til at grundlægge det i 1967.
Blandt de svenske vælgere går 49 procent ind for at afholde en folkeafstemning. I Spanien ønsker 47 procent en folkeafstemning, og lige efter følger Tyskland, hvor 45 procent gerne ser en folkeafstemning om landets EU-medlemskab. Vælgerne i Polen og Irland er mindre tilbøjelige til at ønske en folkeafstemning med henholdsvis 39 procent og 38 procent for.
En meningsmåling i februar viste, at 53 procent af de hollandske vælgere ønsker en folkeafstemning om EU. Ved en afstemning ville 44 procent stemme for at blive i EU, mens 43 procent ville stemme nej til EU, fremgår det af målingen fra instituttet Maurice De Hond.
>> LÆS OGSÅ: Hollænderne vil også stemme om EU
Det er den britiske folkeafstemning den 23. juni om medlemskabet af EU, som har inspireret andre EU-landes vælgere til at rejse kravet om folkeafstemning.
– Den britiske folkeafstemning er et laboratorium for andre folkeafstemninger i Europa og kan have en ødelæggende virkning på EU, siger Anand Menon, professor i europæisk politik på Kings College London, til den franske avis Le Monde.
Meningsålingen viser også, at 33 procent af franskmændene vil stemme ja til at forlade EU. I Tyskland ville 60 procent stemme for at blive i EU, mens tallet for Spanien er 68 procent. 37 procent af svenskerne vil forlade EU, mens 42 procent vil blive og 22 er i tvivl.
Ledende politikere frygter, at et eventuelt britisk nej til EU vil sprede sig.
– Storbritanniens udmeldelse kan medføre en dominoeffekt, hvor EU-skeptiske partier og vælgere føler sig opmuntret, siger den italienske finansminister Pier Carlo Padoan ifølge det britiske dagblad The Guardian.
I Danmark er Folkebevægelsen i gang med at samle underskrifter for en dansk folkeafstemning om EU-medlemsskabet.
>> Læs også: Kræver folkeafstemning om EU
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278