TTIP, frihandelsaftalen, som EU forhandlet med USA, er kommet ud i stormvejr. Et læk viser nemlig, at den planlagte TTIP-aftale underminerer europæiske landes valg af vedvarende energi. I går demonstrerede aktivister mod forhandlingerne i i det center i Bruxelles, hvor forhandlingerne skulle foregå.
Skulle dette forslag blive en del af TTIP, er Tysklands skift til vedvarende energi i livsfare.
Greenpeace
I sidste uge var det EU's kommende frihandelsaftale med Canada, CETA, der kom ud for uforudsete forhindringer. EU-kommissionen blev presset til at lade de nationale parlamenter i alle medlemslande godkende aftalen.
Saboterer ren energi
Samtidig med at en ny runde TTIP-forhandlinger mellem EU-kommissionen og USA's regering mandag gik i gang i Bruxelles, har det britiske dagblad The Guardian fået fingre i et afsnit om energi i det ellers hemmeligholdte udkast til en TTIP-aftale.
Ifølge The Guardian kan TTIP-aftalen simpelthen sabotere europæiske landes planer om at spare energi og skifte fra fossile brændstoffer til ren energi. EU-kommissionen vil nemlig tilbagerulle obligatoriske regler om at spare på energi samt fjerne regler, som fremmer den vedvarende energi.
Der står i TTIP-udkastet, at el-forsyningsselskaber i USA og EU ikke må diskriminere "mellem typer af energi" i forhold til adgangen til elnettet.
Men EU-landet Tyskland diskriminerer allerede kraftigt og giver for eksempel vedvarende energi privilegeret adgang til det nationale elnet.
Dét vil blive ulovligt, hvis TTIP-aftalen bliver endelig vedtaget i dens nuværende form, advarer miljøorganisationen Greenpeace.
Tyskland har i øjeblikket så stor succes med at producere energi fra sol, vind, vandkraft og biomasseanlæg, at el-priserne er faldet drastisk.
– Skulle dette forslag bliver en del af frihandelsaftalen, er Tysklands skift til vedvarende energi i livsfare, siger den tyske Greenpeace-talsmand Christoph Lieven ifølge tysk radio Deutche Welle.
Mere naturgas fra USA
TTIP-udkastet taler om, at USA og EU skal "fjerne alle eksisterende restriktioner for eksport af naturgas i samhandelen mellem de to parter".
USA producerer meget naturgas fra skiferlag i jorden.
Udkastet til TTIP-aftalen foreslår, at det fremover bliver energiselskaberne, der selv styrer energimarkederne ved at "fremme selvregulering i branchen" – frem for at der bliver stillet obligatoriske krav til virksomheder.
Ilana Solomon, direktør i den amerikanske miljø- og handelsvagthund Sierra Club advarer.
– Aldrig før har vi set et tydeligere eksempel på, at USA vil have alle begrænsninger på dets gaseksport væk. TTIP vil være et mareridt og et kæmpe tilbageskridt i vores kamp for at holde fossile brændstoffer nede i jorden, siger hun til netstedet Commondreams.org.
TTIP i fare
Lederen af klima- og miljøorganisationen Global Justice Now, Nick Dearden, er rystet.
– Giftige frihandelaftaler som denne vil kun gavne små finansielle eliter, mens den almindelige befolkning i EU ville blive frataget både retsbeskyttelse på arbejdsmarkedet og opleve sænkede forbrugerstandarder, mens deres offentlige tjenester forsvinder, siger han ifølge Commondreams.org.
Nu kræver græsrodsgrupper i både USA og EU, at TTIP bliver skrottet. Enten direkte eller ved at den bliver underkendt i nationale parlamenter.
Tirsdag i sidste uge indikerede Italiens industriminister Carlo Calenda ifølge Reuters, at "TTIPaftalen vil fejle, da vi har forhandlet om den for længe".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278