07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Frihandelsaftale truer vedvarende energi

Protester mod TTIP-forhandlinger

Frihandelsaftale truer vedvarende energi

TTIP-aftale vil sabotere europæiske landes planer om at spare energi og skifte til ren energi. USA vil i stedet have EU til at købe mere gas. Forhandlinger mødt af protester i Bruxelles.

I går protestere aktivister i Bruxelles med potter og pander imod de igangværende forhandlinger om frihandelsaftalen TTIP mellem EU og USA.
FOTO: Francois Lenoir/Reuters/Scanpix
1 af 1

TTIP, frihandelsaftalen, som EU forhandlet med USA, er kommet ud i stormvejr. Et læk viser nemlig, at den planlagte TTIP-aftale underminerer europæiske landes valg af vedvarende energi. I går demonstrerede aktivister mod forhandlingerne i i det center i Bruxelles, hvor forhandlingerne skulle foregå.

Skulle dette forslag blive en del af TTIP, er Tysklands skift til vedvarende energi i livsfare.
Greenpeace

I sidste uge var det EU's kommende frihandelsaftale med Canada, CETA, der kom ud for uforudsete forhindringer. EU-kommissionen blev presset til at lade de nationale parlamenter i alle medlemslande godkende aftalen.

Saboterer ren energi

Samtidig med at en ny runde TTIP-forhandlinger mellem EU-kommissionen og USA's regering mandag gik i gang i Bruxelles, har det britiske dagblad The Guardian fået fingre i et afsnit om energi i det ellers hemmeligholdte udkast til en TTIP-aftale. 

Ifølge The Guardian kan TTIP-aftalen simpelthen sabotere europæiske landes planer om at spare energi og skifte fra fossile brændstoffer til ren energi. EU-kommissionen vil nemlig tilbagerulle obligatoriske regler om at spare på energi samt fjerne regler, som fremmer den vedvarende energi.

Der står i TTIP-udkastet, at el-forsyningsselskaber i USA og EU ikke må diskriminere "mellem typer af energi" i forhold til adgangen til elnettet.

Men EU-landet Tyskland diskriminerer allerede kraftigt og giver for eksempel vedvarende energi privilegeret adgang til det nationale elnet.

Dét vil blive ulovligt, hvis TTIP-aftalen bliver endelig vedtaget i dens nuværende form, advarer miljøorganisationen Greenpeace.

Tyskland har i øjeblikket så stor succes med at producere energi fra sol, vind, vandkraft og biomasseanlæg, at el-priserne er faldet drastisk. 

– Skulle dette forslag bliver en del af frihandelsaftalen, er Tysklands skift til vedvarende energi i livsfare, siger den tyske Greenpeace-talsmand Christoph Lieven ifølge tysk radio Deutche Welle.

Mere naturgas fra USA

TTIP-udkastet taler om, at USA og EU skal "fjerne alle eksisterende restriktioner for eksport af naturgas i samhandelen mellem de to parter".

USA producerer meget naturgas fra skiferlag i jorden.

Udkastet til TTIP-aftalen foreslår, at det fremover bliver energiselskaberne, der selv styrer energimarkederne ved at "fremme selvregulering i branchen" – frem for at der bliver stillet obligatoriske krav til virksomheder.

Ilana Solomon, direktør i den amerikanske miljø- og handelsvagthund Sierra Club advarer.

– Aldrig før har vi set et tydeligere eksempel på, at USA vil have alle begrænsninger på dets gaseksport væk. TTIP vil være et mareridt og et kæmpe tilbageskridt i vores kamp for at holde fossile brændstoffer nede i jorden, siger hun til netstedet Commondreams.org.

TTIP i fare

Lederen af klima- og miljøorganisationen Global Justice Now, Nick Dearden, er rystet.

– Giftige frihandelaftaler som denne vil kun gavne små finansielle eliter, mens den almindelige befolkning i EU ville blive frataget både retsbeskyttelse på arbejdsmarkedet og opleve sænkede forbrugerstandarder, mens deres offentlige tjenester forsvinder, siger han ifølge Commondreams.org.

Nu kræver græsrodsgrupper i både USA og EU, at TTIP bliver skrottet. Enten direkte eller ved at den bliver underkendt i nationale parlamenter.

Tirsdag i sidste uge indikerede Italiens industriminister Carlo Calenda ifølge Reuters, at "TTIPaftalen vil fejle, da vi har forhandlet om den for længe".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. jul. 2016 - 10:04   13. jul. 2016 - 14:53

TTIP

ah@arbejderen.dk
Fakta om TTIP

Siden juli 2013 har EU-kommissionen og embedsfolk fra USA forhandlet om en handelsaftale mellem de to økonomiske supermagter.

Aftalen vil blandt andet:

  • Give amerikanske firmaer ret til at sagsøge nationalstater for lokal lovgivning, der mindsker firmaernes overskud.
  • Hvis investorernes særdomstol (ISDS) bliver en del af handelsaftalen kan mere end 47.000 amerikanske firmaer bruge domstolen til at gå til angreb på demokratisk valgte regeringers lovgivning.
  • Andre handelsaftaler har en lignende særdomstol. Derfor har lande verden over allerede gjort erfaringer med den slags beskyttelse af udenlandske investorer.
  • Sagerne behandles bag lukkede døre af særlige erhvervsadvokater. De fleste afgørelser hemmeligholdes.
  • Det var oprindelig planen, at TTIP skulle vedtages i 2015. Men der forhandles fortsat om aftalen.
  • Læs alle Arbejderens artikler om TTIP her.
EU/USA frihandelsaftale (TTIP)
  • I juli 2013 startede forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og USA.
  • Den bærer navnet: Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)
  • EU-kommissionen forhandler på EU's vegne, efter at de 27 medlemslande er enige om mandatet til forhandlingerne. Det danske folketing har sagt ja til et forhandlingsmandat, som er hemmeligt, men hvoraf dele er blevet lækket. Det gælder blandt andet kapitlet om investeringer.
  • Målet har været, at en aftale er forhandlet på plads inden udgangen af 2015, men EU-kommissionen tror ikke på tidsplanen ifølge euractiv.com.
  • 170 forbruger-, miljø- og solidaritetsorganisationer samt fagforeninger har dannet en alliance, der kritiserer forhandlingerne om TTIP. 
  • EU eksporterede i 2012 varer til USA for 290 milliarder euro og importerede for 204 milliarder euro. Handlen med serviceydelser har en værdi af cirka 140 milliarder euro hver vej. Det svarer til handel for mere end to milliarder euro hver dag.
  • EU-kommissionen udsendte i september 2013 en rapport, hvorefter forventningen er, at en frihandelsaftale mellem EU og USA kan øge EU's samlede økonomi med 120 milliarder euro, svarende til en vækst på op til 0,5 procent over ti år. Rapporten forudsiger en vækst i USA's økonomi over ti år på 95 milliarder euro (0,4 procent) med TTIP.
  • TTIP vil give de multinationale selskaber ret til at sagsøge et land, hvis politikerne vedtager en regel eller lov, der begrænser selskabets forventede profit.

Kilder: EU, BBC, Afrika Kontakt