22 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Frist for klimamål er udløbet

Lande melder ikke ud:

Frist for klimamål er udløbet

Kun EU og tre lande har meldt ind til FN’s Klimasekretariat, hvad de har tænkt sig at bidrage med for at nedsætte den globale CO2-udledning.

Kraftværker i Ulan Bator, Mongoliets hovedstad.
FOTO: Johannes Eisele/AFP/Scanpix
1 af 1

Tirsdag udløb den første frist for verdens lande til at komme med bud på, hvordan de vil bidrage til, at verden når en global klimaaftale ved FN’s kommende klimakonference, COP21 i Paris. 

En global klimaaftale skal bygge på, at landene bestemmer, hvor meget de frivilligt vil bidrage med for at nedbringe den globale udledning af CO2.

Klimamålene handler om, at holde udledningen af drivhusgasser nede på et niveau, der ikke får temperaturen til at stige mere end to grader. Aftalen, der ventes underskrevet i Paris, skal gælde fra 2020.

I skrivende stund har kun EU og tre lande meldt ind til FN’s Klimasekretariat, hvad de har tænkt sig at gøre, skriver dr.dk.

Ved den seneste klimakonference i Perus hovedstad Lima sidste år pressede flere af de udviklede lande på for, at der sidst i marts 2015 skulle være en endelig deadline for landenes planer.

Men aftalen blev, at kun de lande, der var parate til det, skulle sende målene ind ved skæringsdatoen.

En række lande er tilsyneladende utrygge ved, at andre lande ønsker at kigge deres målsætninger efter i kortene og måske vil forsøge presse dem for at være mere ambitiøse forud for COP21, vurderer tænketanken Concito.

Ved COP21 i Paris forsøger man at nå en global klimaaftale ved at lade alle landene selv bestemme, hvor meget de frivilligt vil bidrage med for at nedbringe den globale udledning af CO2.

COP15 i København i 2009 sluttede med en svag aftale uden bindende mål for verdens lande.

I 2010 udledtes globalt 50 milliarder ton CO2. I 2020 vil verden udlede 59 milliarder ton, hvis de nuværende tendenser fortsætter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. apr. 2015 - 14:14   01. apr. 2015 - 22:57

Klima

Anders Fenger
Skribent
Her er klimaproblemet
  • Jo mere CO2 vi udleder, des mere stiger temperaturen, hvilket øger risikoen for ukontrollable, katastrofale klimaændringer.
  • CO2 i atmosfæren virker som glasset i et drivhus. Det tillader solens varme at trænge ind og lukker derefter varmen inde.
  • I 2010 udledtes globalt 50 milliarder ton CO2.
  • I 2020 vil verden udlede 59 milliarder ton, hvis de nuværende tendenser fortsætter.
  • I 1997 vedtog landene under Kyotoprotokollen at sænke den samlede CO2-udledning i verden med 5,2 procent (i forhold til udledningen i 1990) mellem 2008 og 2012. Målet blev ikke nået.
  • I december 2015 vedtog knap 200 lande Parisaftalen om at holde den gennemsnitlige globale temperaturstigning under to grader.

Kilder: COP19, COP21, FN’s miljøprogram UNEP